Már túl a szüreten, a borok forrnak a pincében, de a szőlőből nem csak bor készül. Murci, must, szőlőlevél, szőlőmagolaj, verjus, mustbalzsam és a badacsonyi szüret ihlette fogások jelennek meg a Gasztrohegyen a tányérokon, amikért érdemes bejárni a hegyet.
A Római út mellett, a Badacsony oldalában Istvándy Gergő és a tőle megszokott családi vendéglátás vár október első hétvégéjén is.
Istvándyék ajánlata:
Előételek:
Istvándy Szürkemarha pástétom Cabernet Sauvignon szőlőlekvárral, kaláccsal
Eperszőlős csicseriborsókém szőlőmagolajjal, verjus-vel és tortillával
Desszert:
Kéksajtos pohárkrém, csoki morzsával szőlőlézselével
Csokoládés máktorta kékszőlővel.
A Borbarátok egy folyamatosan megújuló „nagy öreg”. A Római út mellett egy igazi biztos pont, télen-nyáron, nagy terasszal és hangulatos belső térrel, a Fata Pince szomszédságában, első osztályú kiszolgálással és kedves fogadtatással.
Ajánlat a 3 napos hétvégére:
Előételek:
Tatár beefsteak, kápiakrém, magos mustár, sült szőlőlevél, kékszőlő, jerjus, póréhagyma szalma
Must sabayoon, mazsola fagylalt, ristretto
Pláne Badacsony borterasz
Hangulatos borterasz egy műemléki épületben: a Badacsonyi borvidék válogatott borai, sok mese és nagyon jó kávé. A Tekergő is innen indul majd fel a hegyre.
Ajánlat a 3 napos hétvégére:
Meleg előétel: házi tagliatelle, blanchírozott szőlőlevél, karamellizált szőlő, kéksajt, szőlőmag-olaj a Szászi Pincétől, verjus a Bencze Családi Birtoktól, mazsola, “bazalt balzsam” a Kövér-késtől.
Bonvino borbár
Badacsony borhotele üdítő wellness és spa részleggel, izgalmas borkínálattal és kóstoló programokkal vár ezen a hétvégén is útban a hegyre felfelé.
Ajánlat a 3 napos hétvégére:
Kacsa rillettes fehérboros szőlőraguval, sütőtökös burgonyagombóccal
Laposa birtok
Egy igazi badacsonyi kötelező, fent, a hegy oldalában, ahol megállás után mindenki azonnal fotózni kezd, a képen látható, miért. Laposáék első osztályú borokat készítenek, a konyha műhelyében pedig Szilvási Mihály varázsol napról napra. Mutatjuk, miért lesz érdemes felmászni a hegyre, vagy a tekergővel feltekeregni.
Ajánlat a 3 napos hétvégére:
Fürjkocsonya, szőlő, magsaláta. És persze borok és kilátás.
A Hotel Neptun aljában Badacsony egyik leghangulatosabb vendéglátóhelye született meg, ahová különösen télen jó nagyon „bebújni”. A Tilia első osztályú konyhát visz, középpontban a helyi alapanyagok, és a vadak.
Tilia Borvendéglő ajánlata a hétvégére
Kacsamáj mousse, szőlős saláta, balzsamecetes dresszing, zeus redukció, újdió
Erdei gombakrém leves, ropogós mangalica csipsz, szőlőmag örleményes-túrós pogácsa
Szarvascomb fehérborral párolva verjus-vel ízesített-vadas mártás, szalvétagombóc
Izabella szőlős mascarpone hab pirított törökmogyoró crumble, szőlő coulis
A St. Orbán Étterem egy újranyitó klasszikus badacsonyi vendéglő, falai között sok történettel, csodálatos kilátással és nagy hírű konyhával, mely most újra megmutatja magát. Útban fel a hegyre, nagy belső térrel, szőlőlugassal, Laposa és Szeremley borokkal. Szőlős ételük: Vaddisznó szűz, édesburgonya, szőlő, must
A 9 hely közül a legmagasabban van és a legrégebbi: a régi badacsonyi képeslapokon is látszik nagyvonalú épülete és terasza a hegy oldalában. A történelem ma is folytatódik, modern konyhával, a hagyományokra alapozva.
Szüreti szőlőleves arany mazsolás túrógombóccal
Kacsacomb szőlő-mézes lilakáposztával
Ürmöske