Mihály Szilvia | 2021.12.13. 08:00
A téli szüreten Európa legnagyobb tobozait szedték le Badacsonyban
Tűztobozt és óriástobozokat is szüreteltünk a 10-15 méter magas fákról a hétvégén a Folly Arborétumban, gyere, nézd meg videóinkat és képeinket.

– Igyekeztünk egy olyan napot összeállítani a látogatók számára, ahol minél több információt el tudunk mondani a szívünk csücskéről, közepéről, vagyis a fenyőkről, sőt, a tobozok begyűjtését is láthatják – mondta Folly Réka, az arborétum negyedik generációs tulajdonosa.

Tobozszüret a Follyban
Fotó: Mihály Szilvia

Imre Zsuzsanna és Szegedy Barnabás vezetésével vettünk részt a szüretekkel tarkított sétán.

Hajót és koporsót is készítenek belőle

Az első fa, melynek termését leszedték az arborétum munkatársai, a bejárat közelében levő 60 éves atlasz cédrus volt. Miközben a beérett tobozokat szüretelték, a különleges fát is részletesen bemutatták a vendégeknek.

A cédrusoknak két-három évre van szüksége arra, hogy a tobozában levő magok megérjenek, tél elején érdemes őket szüretelni. Nagyon magas az illóolaj és a gyantatartalmuk, több száz évig élnek. Kivágott faként is nagyon értékesek, a főníciaiak hajót építettek belőlük, míg az ókori Egyiptomban a múmiák koporsóját készítették cédrusból.

Ilyen közelről még biztosan nem láttál atlasz cédrus magokat:

Két légzsákos pollenek

Az ország legidősebb ciprusi cédrusának háta mögött megcsillan a Balaton, a túloldalon még a téli, párásabb időben is kivehetőek a fonyódi hegyek. Tudtad, hogy a polleneknek két légzsákja is van, hogy könnyebben repüljenek a széllel?

Foltos, hámlik, de nem beteg

Biztosan láttad már az arborétum különlegesen színes törzsű fáját, és lehet, hogy elgondolkodtál azon, miért festik zöldre, bordóra. Eláruljuk a titkot, mitől foltos a platánkérgű diófenyő, melynek ehető magja van.

Jótékony erdőtűz?

A ciprus dióméretű, kerekded tobozában, az úgynevezett tűztobozokban több száz mag is található. Rendkívüli hőhatásra van szükségük, hogy csíraképessé váljanak, ezért az erdőtüzek hihetetlen módon, de elősegítik a növény generációváltását.

A legnagyobb toboz

Az óriás fenyőtoboz szüretelői speciális alpinisták, mi a körbekordonozott területre be sem léphetünk. A több méteres fa tetején egyensúlyozó alpinisták számára a saját és a nézők biztonsága az elsődleges. Pete Krisztián kibiztosított kötelekkel mászott fel a több méter magas fa törzsén, majd úgy lépked az ágakon, mintha csak a földön egyensúlyozna. Közben fűrésszel levágja és pontosan célozva le is dobja a több kg-os tobozt a földön maradt kollégájának, mutatjuk:

Hihetetlen az összhang a fán dolgozó és a földi szüretelők között, nézd ezt a tökéletes tobozdobást:

Az elfásodott pikkelylevelű, ananásznál is nagyobb toboz csupa gyanta, de különleges érzés kézben tartani, megfogni, megszagolni a hatalmas példányokat. Az angolok a fát özvegycsináló fának, widow makernek is hívják, nem véletlenül, hiszen ha egy ekkora toboz rápottyan valaki fejére, nem biztos, hogy túléli.

Nézd meg a különleges szüreten készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva