Keszey Ágnes | 2018.06.29. 08:27
Badacsony, a Gasztrohegy
Új programot indítanak a badacsonyi éttermek: a Gasztrohegyre invitálják a vendégeket. Októbertől április végéig havonta egy-egy hétvégén tematikus gasztro programokat, kulináris túrákat, a badacsonyi borokhoz legjobban illő hagyományos és kreatív különlegességeket kínálnak.

A nyitott Badacsonnyal kezdődött

Előzménye is van a kezdeményezésnek: tavaly téltől nyolc vendéglátóhely indította el a Badacsony nyitva sorozatot, amikor úgy döntöttek, hogy a hideg hónapokra sem zárnak be. Miután újabb étterem csatlakozott a kezdeményezéshez és idén nyáron újra kinyit a St. Orban étterem is, elérkezettnek látták az időt, hogy a kiváló borkínálat és az egyre erősebb színes programok mellé kimagasló gasztronómiai kínálatot is nyújtsanak, ezért októbertől elindítják a Gasztrohegy programot, a következő évtized fő badacsonyi kihívásának és új trendjének megfelelően.

Gasztrotúrákra várják a vendégeket ősztől – tavaszig Badacsonyba. A programról szóló tájékoztatón a St. Orban étterem kínált ízelítőt ételeiből
Fotó: Keszey Ágnes

Régi és új – minden értelemben

A kezdeményezést a Szeremley és a Laposa család régi barátsága jegyében újranyitott étteremben mutatták be, ahol mostantól közös borkínálattal, az ehhez illő letisztult ételkínálattal, helyi és régiós alapanyagokra épülő klasszikus polgári konyhával várják a vendégeket, úgy folytatva Badacsony legjobb hagyományait, hogy az a mai kívánalmaknak is maradéktalanul megfeleljen. Csiszer Gergely séffel egy alapvetően tradicionális és hagyományos értékeken nyugvó konyhát alakítottak ki. Miután Laposa Gergő és Szeremley László bemutatták a megújult St. Orban éttermet, s a résztvevők elé kerültek az ízelítő fogások az étlapról, a Gasztrohegy programról szóltak a szervezők, s az éttermek képviselői.

Laposa Bence házigazdaként köszöntötte a résztvevőket Fotó: Keszey Ágnes

Gasztroforradalom a szőlőhegyen

Kisebbfajta gasztroforradalom, így jellemezte Kardos Gábor, a kezdeményezés ötletgazdája a kezdeményezést.
– Ez egy feladat Badacsonynak, egy megkerülhetetlen feladat. Az utóbbi tíz évben látványos volt a borok és borteraszok fejlődése. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Dunántúl tíz legjobb borteraszából körülbelül a fele itt van Badacsonyban – és ez az utóbbi évek eredménye. De emellé nagyon komoly gasztronómiai kínálatot kell tennünk. Elindult ez a folyamat, de mostantól nagyon tudatos, közös törekvésnek kell lennie, hogy ezt a gasztronómiai kínálatot erősítsük: fel kell jutnunk a csúcsra gasztronómiai értelemben is – mutatta be a Gasztrohegy lényegét Kardos Gábor.

Kardos Gábor ötletgazda mutatta be a Gasztrohegy programot
Fotó: Keszey Ágnes

Minden ízében és minden évszakban meghódítani a hegyet

Az októberben induló és áprilisig tartó programban havonta egy tematikus hétvégén a vendégek nem csak egy helyen leülve kaphatnak öt-hat fogásos egyedi menüt, hanem akár öt-hat különböző hely borokhoz megálmodott ételeit is végigkóstolhatják, mindezt úgy, hogy eközben szinte észrevétlenül feljutnak a Badacsonyra , mint gasztrohegyre és elmondhatják, hogy minden ízében meghódították. Szeptemberre egy programfüzetet is összeállítanak a résztvevők, hogy az érdeklődők megismerhessék a kínálatot és a résztvevő éttermeket. A csatlakozott vendéglátóhelyek tulajdonosai azt is elmondták: a fejlődés érdekében séfklubot is szeretnének indítani, neves szakácsok meghívásával. Kiemelték azt is, hogy mint az elmúlt időszak bebizonyította: megfelelő programokkal a nyári időszakon kívül is, egész évben vonzó a vendégek számára Badacsony.

Több badacsonyi vendéglátóhely közös programjaként gasztrotúrákra várják a vendégeket ősztől – tavaszig
Fotó: Keszey Ágnes

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva