Enni jó, badacsonyi borokat kortyolgatni nagyon jó, és valljuk be, utazni is jó. Ha ezt a három dolgot egyszerre szeretnénk kipróbálni, akkor irány Badacsony, ahol a 24 hétvégén tartó Borbarangolás mellett a hűvösebb napokon is számos programmal várnak bennünket.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnél megtudtuk, mikor érdemes téli balatoni csobbanásra jönnünk, hol lesz disznóvágás vagy épp kocsonya szépségverseny, de forralt bor, kirándulások, jégpálya, szauna és persze gasztronómiai kalandok is színesítik a térség kínálatát.
Érdemes már most bejegyeznünk a naptárunkba az időpontokat!
– A kimondottan nyári vakációzó vendégek mellett, akik a főszabadságukat töltik Badacsonyban, egyre szélesebb az a kör, aki évente többször visszalátogat hozzánk. Akár egy gasztroprogram, akár egy vezetett túra kedvéért – tudtuk meg Tasner Mónikától.
– A szakvezetéses túráink számát is kibővítettük, idén egy újdonsággal, a szilveszteri túrával is várjuk a természetkedvelőket.
A téli kirándulásoknak megvan az a különleges varázsa, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálni.
– Ugyanez igaz az éjszakai túrákra is – veszi át a szót Sellyei Alíz. – A csobánci holdfénytúránkon több mint 85 kiránduló jött fel velünk a hegyre.
– Egy elemlámpa fényét követve feljutni a tanúhegyek valamelyikére, csodálatos érzés –meséli Vízkelety Dóra.
– Teljesen megszűnik a hétköznapok világa, megfeledkezünk mindenről, nem gondolkodunk a napi gondokon, csak a hegy és a holdfény van. Arra koncentrálunk, hogy jó helyre lépjünk, hogy milyen hangokat hallunk. Hú, ott egy macskabagoly huhog, és azt vesszük észre, eltelt három-négy óra, fent vagyunk a hegy tetején, és eszünkbe sem jutott aggódni. Nagyon jó feltöltődés, csak kapkodjuk a fejünket, hiszen este egész más dolgokat látunk, mint napfényben. Egész más még a kilátás is, ahogy csak a fényeket látjuk magunk alatt.
Indítottunk túrákat a kevésbé ismert Gulácsi és Tóti-hegyre, nagyon népszerű helyszín a Szent György-hegy. Januártól folytatódnak a holdfénytúrák, a téli időszakban is várjuk a kirándulókat, tavasztól pedig újabb meglepetés helyszínekkel készülünk.
– Aki kényelmesebb utazó, nekik milyen programokat kínáltok?
– Az adventi időszak és a tél a hagyományokról szól a környéken. Lesz forraltbor-főző verseny november végén Badacsonytördemicen, februárban Ábrahámhegyen. Nem hiányozhat a kínálatból a kocsonya szépségverseny és az ábrahámhegyi disznóvágás sem – mondta Mónika.
– Az év végéhez közeledve kiemelném az adventi koncertsorozatot, az adventi vásárt és a már hagyományosnak mondható téli fürdőzéseket. December 24-én Szigligeten kerül vízbe a Balaton karácsonyfája, melyet az Újévi csobbanás alkalmával emelnek ki, Ábrahámhegyen pedig a szilvesztert ünnepelhetjük a Balaton vízében. A Balatoni Kör Gasztropiknik és a Gasztrohegy rendezvényei is színesítik a téli programkínálatot – egészíti ki Dóra.
– Idén megy Badacsony New Yorkba?
– Igen, február 29-én lesz a budapesti New York Palotában a szokásos bemutatkozó eseményünk, amikor szó szerint közelebb visszük a hegyet a fővárosi vendégekhez. Ez a tizedik, jubileumi rendezvényünk lesz, rengeteg meglepetéssel készülünk.
– Ti szeretitek a téli Balatont?
– Igen. Egész más hangulata van, mint nyáron. Nagyon szeretjük, hogy a szüreti időszak után is jönnek a vendégek. Kicsit csendesebb ez az időszak, több idő van mindenre. Ilyenkor van a nagy beszélgetések, nagy borozások, lakomák ideje. Ilyenkor lehet igazán pihenni, feltöltődni. Ősztől tavaszig tart a legkedvesebb időszak a Balatonnál – vallja be nekünk Dóra.
– Aki meghittségre vágyik, és aki igazán szeretné önmagát kipihenni, szeretne a természetben lenni, viszonylag kevés mozgással is sok helyre el tud jutni Badacsonyban, nincsenek nagy távolságok.
Nagyon várjuk, hogy befagyjon a Balaton, és a jégpályák mellett a Balaton vízén is korcsolyázhassunk. Ha ez biztonságos, akkor a badacsonytomaji strandon a hagyományosan megrendezett téli piknikünket idén egy kicsit megcsavarnánk, belecsempésznénk a nyarat a rendezvénybe.
– Fürdőruhás korcsolyázásra gondoltok?
– Nem – nevet Mónika. – Hekk, lángos és kolbász kínálatban mutatnánk meg, hogy lehet ezeket az ételeket jól elkészítve is adni a vendégeknek.
Természetesen a színes programok mellett egész évben nyitvatartó szálláshelyek is várják a vendégeket a régióban.
Készítette: Mihály Szilvia