Mihály Szilvia | 2019.11.19. 07:00
Badacsony: egész évben nyitva
Ki mondta, hogy a Balatonnál csak nyáron tudunk pihenni? Kirándulások, tematikus gasztrohétvégék, Borbarangolás és zenei ínyencségek is várnak bennünket ősztől tavaszig Badacsonyban.

Enni jó, badacsonyi borokat kortyolgatni nagyon jó, és valljuk be, utazni is jó. Ha ezt a három dolgot egyszerre szeretnénk kipróbálni, akkor irány Badacsony, ahol a 24 hétvégén tartó Borbarangolás mellett a hűvösebb napokon is számos programmal várnak bennünket.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnél megtudtuk, mikor érdemes téli balatoni csobbanásra jönnünk, hol lesz disznóvágás vagy épp kocsonya szépségverseny, de forralt bor, kirándulások, jégpálya, szauna és persze gasztronómiai kalandok is színesítik a térség kínálatát.
Érdemes már most bejegyeznünk a naptárunkba az időpontokat!

Fotó: Mihály Szilvia

– A kimondottan nyári vakációzó vendégek mellett, akik a főszabadságukat töltik Badacsonyban, egyre szélesebb az a kör, aki évente többször visszalátogat hozzánk. Akár egy gasztroprogram, akár egy vezetett túra kedvéért – tudtuk meg Tasner Mónikától.
– A szakvezetéses túráink számát is kibővítettük, idén egy újdonsággal, a szilveszteri túrával is várjuk a természetkedvelőket.
A téli kirándulásoknak megvan az a különleges varázsa, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálni.

Fotó: Varga Norbert

– Ugyanez igaz az éjszakai túrákra is – veszi át a szót Sellyei Alíz. – A csobánci holdfénytúránkon több mint 85 kiránduló jött fel velünk a hegyre.
– Egy elemlámpa fényét követve feljutni a tanúhegyek valamelyikére, csodálatos érzés –meséli Vízkelety Dóra.
– Teljesen megszűnik a hétköznapok világa, megfeledkezünk mindenről, nem gondolkodunk a napi gondokon, csak a hegy és a holdfény van. Arra koncentrálunk, hogy jó helyre lépjünk, hogy milyen hangokat hallunk. Hú, ott egy macskabagoly huhog, és azt vesszük észre, eltelt három-négy óra, fent vagyunk a hegy tetején, és eszünkbe sem jutott aggódni. Nagyon jó feltöltődés, csak kapkodjuk a fejünket, hiszen este egész más dolgokat látunk, mint napfényben. Egész más még a kilátás is, ahogy csak a fényeket látjuk magunk alatt.
Indítottunk túrákat a kevésbé ismert Gulácsi és Tóti-hegyre, nagyon népszerű helyszín a Szent György-hegy. Januártól folytatódnak a holdfénytúrák, a téli időszakban is várjuk a kirándulókat, tavasztól pedig újabb meglepetés helyszínekkel készülünk.

Fotó: Orbán Péter

– Aki kényelmesebb utazó, nekik milyen programokat kínáltok?
– Az adventi időszak és a tél a hagyományokról szól a környéken. Lesz forraltbor-főző verseny november végén Badacsonytördemicen, februárban Ábrahámhegyen. Nem hiányozhat a kínálatból a kocsonya szépségverseny és az ábrahámhegyi disznóvágás sem – mondta Mónika.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az év végéhez közeledve kiemelném az adventi koncertsorozatot, az adventi vásárt és a már hagyományosnak mondható téli fürdőzéseket. December 24-én Szigligeten kerül vízbe a Balaton karácsonyfája, melyet az Újévi csobbanás alkalmával emelnek ki, Ábrahámhegyen pedig a szilvesztert ünnepelhetjük a Balaton vízében. A Balatoni Kör Gasztropiknik és a Gasztrohegy rendezvényei is színesítik a téli programkínálatot – egészíti ki Dóra.

Badacsony, Tilia, étel, kacsamáj

Tilia Borvendéglő-Kacsamáj mousse, szőlős saláta, balzsamecetes dresszing, zeus redukció, újdió

– Idén megy Badacsony New Yorkba?
– Igen, február 29-én lesz a budapesti New York Palotában a szokásos bemutatkozó eseményünk, amikor szó szerint közelebb visszük a hegyet a fővárosi vendégekhez. Ez a tizedik, jubileumi rendezvényünk lesz, rengeteg meglepetéssel készülünk.

Fotó: Keszey Ágnes

– Ti szeretitek a téli Balatont?
– Igen. Egész más hangulata van, mint nyáron. Nagyon szeretjük, hogy a szüreti időszak után is jönnek a vendégek. Kicsit csendesebb ez az időszak, több idő van mindenre. Ilyenkor van a nagy beszélgetések, nagy borozások, lakomák ideje. Ilyenkor lehet igazán pihenni, feltöltődni. Ősztől tavaszig tart a legkedvesebb időszak a Balatonnál – vallja be nekünk Dóra.
– Aki meghittségre vágyik, és aki igazán szeretné önmagát kipihenni, szeretne a természetben lenni, viszonylag kevés mozgással is sok helyre el tud jutni Badacsonyban, nincsenek nagy távolságok.

Balaton-átcsúszás

Nagyon várjuk, hogy befagyjon a Balaton, és a jégpályák mellett a Balaton vízén is korcsolyázhassunk. Ha ez biztonságos, akkor a badacsonytomaji strandon a hagyományosan megrendezett téli piknikünket idén egy kicsit megcsavarnánk, belecsempésznénk a nyarat a rendezvénybe.

– Fürdőruhás korcsolyázásra gondoltok?
– Nem – nevet Mónika. – Hekk, lángos és kolbász kínálatban mutatnánk meg, hogy lehet ezeket az ételeket jól elkészítve is adni a vendégeknek.

Természetesen a színes programok mellett egész évben nyitvatartó szálláshelyek is várják a vendégeket a régióban.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva