Szaniszló Hajnalka | 2021.07.03. 18:36
Berki Krisztián ma életet mentett, és a vízimentést népszerűsíti Badacsonyban
Berki Krisztián fontosnak tartja, hogy tudjunk segíteni a bajba jutottakon a parton és a vízben. Ő maga is szolgál a vízimentőknél. A Badacsonyi Vízimentő Szolgálat vezetője is elmondta a véleményét.

Berki Krisztián mai mentése Badacsonyban

Két fiatal srác kétszemélyes kajakkal beborult a vízbe ma délután Badacsonyban. Krisztián kajakkal, Szabó Barna vízimentő pedig a partról sietett hozzájuk egy katamaránnal. Közösen mentették ki a fiatalokat. Senkinek nem esett baja.

– Sokan félvállról veszik a vizet és a vízen létezést. Én fontosnak tartom, hogy segíteni tudjak a bajba jutottatakon, méghozzá szakszerűen. Megfigyeltem, hogy aki azt gondolja, hogy magabiztos a vízen, vészhelyzetben ő is pánikba esik. Ilyenkor nagyon fontos a szakavatott segítség. Most a kajakommal húztam ki egy nyolcvan kilós srácot, de van, hogy saját erőből, saját testsúllyal kell ezt megtenni, és közben meg kell nyugtatni a bajba jutottat, hogy nem lesz semmi gond. Higgadtnak kell maradni, hiszen akkor érzi majd magát igazán biztonságban a mentett. A Balaton gyönyörű. A föld, a víz és a levegő hármasa. Ugyanakkor nagyon veszélyes is. Óvatosnak kell lenni, ha pedig bajban vagyunk, nem szabad szégyellni, hogy segítséget kérjünk a szakamberektől – mondta Berki Krisztián a ma délutáni mentés kapcsán.

Berki Krisztián ma életet mentett és a vízimentést népszerűsíti Badacsonyban Fotó: Berki Krisztián privát

Berki Krisztián ma életet mentett, és a vízimentést népszerűsíti Badacsonyban
Fotó: Berki Krisztián privát

 

A Badacsonyi Vízimentő Szolgálat munkája

– Öt éve működik a szervezetünk. Tíz fős csapat vagyunk, ebből öten vannak szolgálatban egyidőben. Június első napjaitól augusztus utolsó napjáig, reggel kilenctől este hétig folyamtosan dolgozunk Badacsonyban. A parton állomásozunk, és vigyázunk a biztonságra. Mentőcsónakainkkal a strandon dolgozunk, valamint van egy mentőhajónk is, szükség esetén azzal vonulunk ki a nyílt vízre. Lelkesen végezzük a munkánkat, ez az életünk. Itt nőttünk fel vagy épp komoly kötődésünk van Badacsonyhoz. Életfeladatunknak is tekintjük, hogy segítsünk a vízben és a parton, a bajba jutott embereken – mondta Miklós László, a Badacsonyi Vízimentő Szolgálat vezetője.

A vízimentők népszerűsítik a csodás badacsonyi tájat is

Szeretnék, ha évről évre többen látogatnának ide, és remélik, hogy munkájukkal, s a környék népszerűsítésével ők is hozzájárulunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék a Badacsony csodáját.

Fotó: Badacsonyi Vízimentő Szolgálat hivatalos

Fotó: Badacsonyi Vízimentő Szolgálat hivatalos

Berki Krisztián hivatalosan végzi munkáját a vízimentőknél ezen a hétvégén

– Krisztián pár évvel ezelőtt végezte el a vízimentő képzést. Erről szólt az Édes Élet egyik epizódja. Ekkor ismerkedtek meg vele a Badacsonyi Vízimentő Szolgálat tagjai. Azóta is igyekszik népszerűsíteni a vízimentést. A személye miatt gyakran érik támadások, de ezzel nem szabad foglalkozni. Nyár van és mindenki azért küzd, hogy megteremtse a fürdőzés biztonságos feltételeit. Krisztián is ebben vállal munkát és felelősséget azzal, hogy ezen a hétvégén Badacsonyban szolgál és ezzel népszerűsíti is a vízimentést. Krisztián nagyon lelkes, jól végzi a munkáját, s mindenkinek segít. Természetesen felismerik az emberek, olyankor kérnek tőle közös fotót is. Rendkívül népszerű itt, Badacsonytomajon és a Balaton partján – mondta a szolgálat vezetője.

Itt pedig Krisztián kislánya, Natasa Badacsonyban tanul kajakozni

Főként a figyelmetlenség okozza a balatoni vízibaleseteket

– Az idei nyár nagyon békés. Az igazi strandidő még csak most következik, így eddig balesetmentes volt a fürdőzés. Az elmúlt öt évben csupán egy-két emlékezetes eset volt, de kiugróan magas esetszám nem volt. Főként a figyelmetlenség okozza a vízibaleseteket. Sokszor nem a strandon történik a baleset, például nádasokból, felfújható eszközök miatt.

Pár éve volt egy eset, amikor egy család egy óriási, több méter átmérőjű gumimatraccal, öt gyerekkel indult el a vízen, és egészen a Balaton közepéig fújta ki őket a szél.

A parti vízimentőink vették észre az esetet, és riasztották a mentőhajót, amellyel kivonultunk, és megkezdtük a mentést. Nem történt sérülés, kisebb karcolásokat leszámítva, amelyet például kagylók okoztak. Az elsősegélynyújtóink természetesen ezeket is ellátják – mondta a szolgálat vezetője.

Fotó: Badacsonyi Vízimentő Szolgálat hivatalos

Fotó: Badacsonyi Vízimentő Szolgálat hivatalos

A Badacsonyi Vízimentő Szolgálat ismeretterjesztő jelleggel, ingyenes képzéseket tart. Az oktatás tartalmaz olyan elemeket, amelyek a vízimentéssel kapcsolatosak: Meteorológiai ismeretek, elsősegélynyújtás és a vízen tartózkodás alapvető szabályainak ismertetése is szerepel az előadásban. Jelentkezni folyamatosan lehet a szolgálatnál.

Berki Krisztián a kajakozásra is szakít időt Badacsonyban a családjával

Még egy videó Krisztiántól Badacsonyból itt.

 

 

Nyitókép: Berki Krisztián ma életet mentett és a vízimentést népszerűsíti Badacsonyban
Fotó: Berki Krisztián privát

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva