Mihály Szilvia | 2022.04.27. 15:00
Egy himalájai cédrust fogadott örökbe az államfő
A badacsonytomaji Folly Arbortéumban tett látogatást Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Bár az időjárás kissé borúsabb arcát mutatta, a Balaton északi partján fekvő Folly Arbortéumban ma is sokan kirándultak, bebizonyítva, hogy a Balatonhoz strandidőn kívül is érdemes ellátogatni. A hatalmas fenyők között a felhők alól kibújó, ma szürkés színekben játszó Balatont meseszerűvé keretezték a korábbi esőktől burjánzó zöld növények, a séta során még egy őzet is láttunk.

Áder János a Folly Arborétum történetét önmagában is egy kis magyar történelemnek nevezte. A több mint száz év teljesítményét jól mutatja, hogy a tavalyi adatok szerint százezernél is több látogatója volt a látványosságnak.

Herczegh Anita és Áder János a Folly Arborétumban
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Folly Arborétumot Folly Gyula pécsi orvos hozta létre, aki 1905-ben telepítette Badacsonytomajra az első örökzöldeket, a ma már 5 hektáros területen akár egy egész napot is eltölthettek a különleges, méretes fenyők és lombos fák között. A kertet négy nemzedék kitartó munkája és gondoskodása élteti, ahol négy világtáj növényei leltek otthonra, több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle virul a területen.

Folly Réka és Áder János
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ma az alapító dédunokája, Folly Réka egy komplex élményközpontot vezet, ahol a színes attrakciók mellett a környezeti nevelés, szemléletváltás is előtérbe kerül. A Fogadj örökbe egy Folly fát kezdeményezés folytatásaként az államfő a kert legrégebbi himalájai cédrusát fogadta jelképesen örökbe. Ezt egy, a fára feltett tábla is jelzi a látogatóknak.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az örökbefogadás jelképes, célja, hogy a minket körülvevő fákra, növényekre, természetes környezetre felhívja a figyelmet.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva