Mihály Szilvia | 2019.05.29. 11:00
Romantikára vágysz? Pünkösdvasárnapi eljegyzés!
A legenda szerint, ha egy szerelmespár üldögél egy kicsit a badacsonyi Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ez a legenda él tovább a badacsonyi pünkösdvasárnapi eljegyzésekben. Ilyenkor a párok és vendégeik a badacsonytomaji Bazalttemplomtól felsétálnak a Badacsony-hegyre a Rózsakőhöz, ahol ünnepélyes keretek között megtörténik a ceremónia.

Ha valaki még az idén szeretne megházasodni, és már meg is van hozzá a megfelelő partnere, megéri jelentkeznie a pünkösdi eljegyzésre, hiszen a legenda örök boldogságot ígér! A vidám eljegyzésen való részvétel ráadásul ingyenes.

– A Rózsakőhöz fűződő legenda adta az ötletet, hogy évről-évre megszervezzük a Pünkösdi eljegyzést. Ez a hatalmas bazaltkő közvetlenül a Kisfaludy-ház fölött található. A feljegyzések alapján szívesen üldögélt itt Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor is. A legenda szerint, ha egy fiú és egy lány egymás kezét megfogva háttal a Balatonnak ráül a bazaltkőre, még abban az évben összeházasodnak. Állítólag az is elég, ha egy lány egyedül ráül és a kedvesére gondol – tudtuk meg Tasner Mónikától, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet-vezetőjétől.

Fotó: badacsony.com

– Pünkösdvasárnap Badacsonytomajon a Bazalttemplom előtt gyülekeznek a párok, ahol István atya megáldja őket és az eljegyzési bort.

– Miből lehet eljegyzési bor?

Minden évben a Badacsonyi Hegyközség Kéknyelű borversenyén nyertes kéknyelű lesz az év eljegyzési bora. Ezzel koccintanak majd a párok.

A párokat és az eljegyzési menetet a Tördemic Néptánc együttes kíséri fel a hegyre. A vőfély különféle feladatokat ad a pároknak és szórakoztatja a nézőközönséget is. A jó hangulatról, vidámságról, énekről és táncról is ő gondoskodik.

Fotó: badacsony.com

A menet a Római úton indul Badacsonyba. Közben több megállóhely van, ahol az éttermek, borászatok vendégelik meg az egybegyűlteket. Minden megállóban vicces feladatok várnak a párokra, ezekkel készítik fel őket a rájuk váró közös életre. Korábban lovaskocsikkal szállítottuk a résztvevőket a templomtól a Kisfaludy-házig, de tavaly már Dottó vonattal közlekedtünk, hiszen ebben jóval több ember fér el egyszerre.

A végállomás a hegyen levő Rózsakő, ahol sor kerül az eljegyzési ceremóniára.

– Mit jelent ez pontosan?

– Mindenki ráül a kőre, és megtörténik a lánykérés. Van, aki a saját gyűrűjével jegyzi el párját, de mi is készülünk szalmából font gyűrűkkel, amit a résztvevők ajándékba kapnak tőlünk, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra.

A Rózsakőnél is lesz játékos esemény, a táncegyüttes tagjai minden párra rózsaszirmot szórnak, miközben ők eljegyzik egymást.

Fotó: badacsony.com

A ceremónia után lesétálunk a Szegedy Róza- házhoz, ahol egy rövid táncműsor és újabb játék várja a vendégeket. Mindig kisorsolunk a párok közülük egyet, akik egy hosszú hétvégét nyernek Badacsonyba. Ha már az eljegyzés itt történt, a nászútra is érdemes hozzánk visszajönni.

A romantikus műsor végén kívánságlufikat engedünk a magasba, és koccintunk az eljegyzés borával. Ebből minden pár kap ajándékba is.

– Kik jelentkezhetnek az eljegyzésre?

– Bárki jelentkezhet a párjával, aki szereti a vicces feladatokat és a romantikát. A jelentkezéshez egy rövid bemutatkozó levelet várunk a pároktól megismerkedésük történetével. A regisztrációt a pünkösd előtti héten zárjuk, de már ma elküldhetik történetüket nekünk Badacsonyba.

A pünkösdi ceremónia részletes programja itt olvasható.

Nézze meg az előző években készült képeket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva