Mihály Szilvia | 2019.03.24. 06:00
Felszállt a füst a Gasztrohegyen
Jótékony füstbe borult Badacsony, a Gasztohegy kalandozások hétvégi állomásain még a desszertekbe is csempésztek füstös ízeket a vendéglátók. Olyan meghökkentő ételek is születtek, hogy ezért érdemes megmászni a hegyet. Mutatjuk a kedvenceinket!

Ragyogó tavaszi idő vár ránk a hétvégén, érdemes elővenni a túrafelszerelést, és elindulni Badacsonyba. Én nem győzöm hangsúlyozni, mennyire szerencsének érzem magam, hogy a hegy közelében élhetek, mert a kilátás, a borok és az ételek összhangja minden alkalommal lenyűgöz.

Fotó: Mihály Szilvia

A hétvégi gasztrotúrán Kardos Gábor idegenvezetésével jártuk körbe a Gasztrohegyet, ahol most jótékony füstbe borították a húsokat, halakat, de még a desszerteket is.

Kalandozásunk első állomása a Szőlőhegy Bisztró volt, ők korábban St. Orbán Étterem néven üzemeltek. A névváltás a tulajdonosváltás mellett új koncepciót, frissebb menüsort is jelent. A kilátás és a vendégszeretet változatlan, a délutáni napfény már a teraszra csalogatja a vendégeket. A füstös kínálatban pisztráng, mangalica tarja és túrógombóc szerepel. A legérdekesebb a túrógombóchoz adott füstös íz, a lágy vászolyi túró mellé roppanós, füstölt mogyorót szórnak és kökénnyel bolondítják meg az érzékeinket.

Fotó: Mihály Szilvia

Itt fedeztük fel a holdtöltekor palackozott Kisfaludy-forrás vizet, melybe rózsaszirom van áztatva, Szeremley Rózsavízként keressétek, kitűnő gasztroajándék is lehet.

Második állomásunk a hegy tetején található Kisfaludy-ház és Étterem, ahova már csak azért érdemes leülni, hogy élvezzük az alattunk elterülő látványt, ahogy a déli parton a vízben tükröződnek a fonyódi dombok, az szavakkal leírhatatlan.

Török Péter üzletvezető nevetve meséli, hogy nyáron akkor sem mennek be a vendégek az épületben található étterembe, ha esik az eső és fúj a szél, a látvány és az érzés miatt akkor is a fedett teraszon ülnek le. Télen persze jobban esik a kályha mellett enni, de fotót mindenki készít a teraszról.

Fotó: Mihály Szilvia

Amikor már rügyeznek a fák, Gábor szerint kezdődik a belle saison, ami egészen a téli hideg napokig tart. Ez az az időszak, amikor már jó idő van, és ez nem csak a 3 nyári hónapot jelenti!

A Kisfaludy-házban egy remek ötlettel, valódi füsttel tálalják a hátszínt. Egy boros pohárba rejtik a bükkfafüstöt, mutatjuk a trükköt:

A Laposa teraszon újraértelmeztük a tojásleves fogalmát, egy csavarral a japán konyha elemei is megjelennek a tányéron.

– A cél az volt, hogy a tojásleves sűrűjét jelenítsem meg – meséli Tauber Áron séf.

Fotó: Mihály Szilvia

Egy füstölt 5 és fél perces tojás érkezik dashi ponzu lében, amit a séf saját kezűleg készít, a japán elemeket helyi alapanyagokkal ötvözve. A füstölt tonhalt helyi pisztránggal helyettesítette, az algán kívül pedig zalaszántói medvehagymát is használt hozzá.

Fotó: Mihály Szilvia

– Olyan ételeket szeretek készíteni, amik új megvilágításba és fúzióba teszik a hagyományos magyar ételeket.

A füstölt tojásleves egy valódi ízbomba, teljesen meghökkent, és persze köszönőviszonyban sincs a hagyományos köményes tojáslevessel.

A Tilia étteremben Pethő Balázs séf a következő menüsort állította össze: füstölt kacsamáj, hagymával, és karamellizált dióval, magyar tarka marha bbq, paprika krémmel, füstölt burgonyával, a desszert tejszín puding fenyővel füstölt teával. A karamellizált dió és a kacsamáj az első falatoknál lenyűgöz, és ez az érzés kitart a desszertig, ahol az aszaltszilva és a füstölt tea varázsol el.

Fotó: Mihály Szilvia

A tavasz ízű és színű sóskalevest mutatom:

A Bonvino Hotelben malacfül vár ránk, ez elég megosztó étel, de egyszer mindenkinek meg kell kóstolni. Gerslivel kínálják.

A Pláne borteraszra frissen sült garnéla rák illata csalogatja be a vendégeket. A pörzsölt narancsszeletekkel kínált garnéla és a ráksziromban tálalt rukkola saláta egy könnyed, tavaszi fogás, ne hagyjuk ki.

Fotó: Mihály Szilvia

A Borbarátok Étterem tökéletes lezárása volt a napnak. Náluk a medvehagymából leves készült, és egy akkora oldalas érkezik a tányéron, hogy az első gondolatunk szerint ezt hetekig eleszegetjük majd.

Fotó: Mihály Szilvia

Az omlós BBQ hús mellett van idő megbeszélni Nagy Istvánnal, mennyire fontosak a környékbeli alapanyagok, és mennyire inspiráló az éttermeknek ez a baráti versengés.

Fotó: Mihály Szilvia

– A Gasztrohegy hétvégékre mindenki a legjobb tudása szerint készül, és egy jófajta versenyhelyzet is kialakul köztünk. Ez minden alkalommal arra ösztönöz, hogy bátran nyúljunk az alapanyagokhoz, kísérletezzünk az ízekkel, és nyűgözzük le a vendégeket. Mindannyian erre törekszünk, így a vendég Badacsonyról alkotott összképe is pozitív lesz.

Nekünk helyben megvan minden, ami a vendéglátáshoz szükséges, a szőlő, a bor, a termelők, és ehhez minden helyszínen itt vannak maguk a vendéglátók is. Személyekhez, családokhoz köthetők az éttermek. Én magam is igyekszem inden vendéggel beszélgetni, nagyon fontos a személyes kapcsolat, a jó szó, a törődés.

Az én személyes tapasztalatom szerint sem jó szóban, sem borban, sem ételekben nem szenved hiányt, aki részt vesz a Gasztrohegy kalandozásokon, tökéletes családi vagy baráti program a hétvégére.

Nézze meg a Felszáll a füst hétvége képeit:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva