A badacsonyi ősz, tél és tavasz már hagyományos rendezvénysorozata a Gasztrohegy, melynek legújabb évada október utolsó hétvégéjén kezdődik, Irány erdő! címmel.
Ez az időszak már tényleg az igazi ősz, a szervezők pedig arra biztatják a vendégeket, hogy kóstoljanak bele a táj ízeibe, fedezzék fel a vidéket sétálva, vagy a BalatonBike365 csúcsszuper elektromos kerékpárjaira ülve. Egy Kéktúra szakasz után, a hegyre felbiciklizve, vagy egy kiadós kerékpár túra után-közben várják a vendégeket a Gasztrohegy fogások: vadak, szarvas, őz, fácán, gombák, erdei termények kerülnek a tányérokra.
Újabb helyszínek a Gasztrohegyen
A tematikus gasztrohétvégékhez – a tavalyi Gasztrohegyről itt írtunk – idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
A fő helyszínek – Hableány, Laposa Birtok, Borbarátok, Bonvino Borbár, Tilia Borvendéglő mellé újként csatlakozott a Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje valamint a Folly Arborétum és Borászat. A kiegészítő helyszínek is izgalmas programokkal készülnek: brunch lesz a Gilvesy B-üzemben és a LaTéne desszertműhelyben, irodalmi beszélgetés és aftert party az Istvándy Borműhelyben, a Plánéban borokat lehet kóstolni, a Váli Vinotékában erdei melegszendvicseket párosítanak borokkal, a Hinta Badacsony pedig őszi koktélokkal várja az ideérkezőket.
Irány az erdő!
A Gasztrohegy étkei kisebb, kóstoló adagok, hogy a vendégek tényleg minél több helyet felfedezhessenek. Az október 26-27-i tematikus gasztrohétvégén ezeket az ételeket kínálják a vendégeknek:
- Laposa Birtok • Fácán erőleves, sacchettoni
- Hableány • Vargányás arancini házi snidling majonézzel • Szarvas lasagne
- Borbarátok • Borókás vaddisznópecsenye, szarvasgombás arancini, áfonyás jus
- Bonvino Borbár • Sous vide szarvasnyak, vargánya sodó, sós mogyorós muffin
- Tilia Borvendéglő • Gombás vaddisznókolbász / Borókás – vadalmás szarvaskolbász, lepénykenyér, pikáns szósz / bor ajánlat: Von Beőthy Pince: Kurucvér
- Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje • Omlós őzlapocka, erdei gombás házi gnocchi, fenyőmag, szarvasgomba olaj / bor ajánlat: Pinot Noir siller 2023
- Folly Arborétum és Borászat • Vaddisznó, vargánya, fenyőmag, papardelle, parmezán (L, E, G, N) / borajánlat: Boróka vörös 2022 Istvándy Borműhely
Kiegészítő programok, brunch, buli
Istvándy Borműhely
- 17:30 Irodalmi beszélgetés 5 tételes borkóstolóval (2 Istvándy tétel, 3 szekszárdi vörös bor)
- „After party” az Istvándy Borműhelyben 19:00-től zenél: DJ Ernő PiafBrunch és borok a Gilvesy B-üzemben:
- Szarvas banh mi füstölt gombakrémmel
- Sült erdei gombás bahn mi
- Misos gesztenyés pite
- Savanyított rántott pontyPláne Badacsony Borterasz: izgalmas válogatott borok a borvidékről, kérj tippeket a pultban, vagy indítsd itt az egész Gasztrohegyet egy pezsgővel!
Brunch és pékség
9-15 óráig a LaTéne Desszertműhelyben:
- Rókagombás rántotta kecskesajttal vajas briósban
- Tépett húsos vaddisznó, roppanós croissantban
11:30.15:00 ebéd menü:- Gomba counsommé üveg tésztával (vega)
- Vaddisznó szűz – szarvasgombás rizottó
- Tökmag – csipkebogyó eclair (deszert)Borok és falatok a Váli Vinotékában: 3 boros kóstoló
- Badacsonyi Budai 2023
- Badacsonyi Kéknyelű 2023
- Badacsonyi héjon tartott Szürkebarát 2022
- melegszendvics (Bivaly mozarellás, paradicsomos, saját készítésű és érlelésű sonkával Sándor Tamás sajtjával, Szarvasszalámis melegszendvics zöldségtállal, Erdei gombás melegszendvics salátával)Koktélok és őszi édesség a Hinta Badacsonyban:
- Pear Aperol Spritz
- Pumpkin Margarita
- Berries & Mint Vodka Fizz
Desszertnek gesztenyepüré és palacsinta (almás fahéjas-diós krémmel vagy erdeigyümölcsös raguval és csokiöntettel)
Biciklis kalandozás
A Gasztrohegy bejárására is egyértelműen a bringa a legjobb találmány: a helyek kellően közel vannak egymáshoz, hogy ez ne jelentsen kihívást, ugyanakkor pont olyan távol is, hogy egy kellemes biciklis túra kerekedjen belőle. A Balaton Bike Tour ide is elhozza legújabb fejlesztésű csúcsminőséget képviselő elektromos kerékpárjait, amelynek köszönhetően idén vezetett ebike túrákon lehet a kalóriák ellen küzdeni.
Így folytatódik a Gasztrohegy sorozat
Időpontok, tematikus gasztro hétvégék 2024/2025
- Október 26-27. Gasztrohegy – Irány az erdő!
- December 7-8. Gasztrohegy Advent
- Február 8-9. Gasztrohegy farsangi hétvége
- Március 29-30. Gasztrohegy Bringás hétvége – „Egykezes” bringás ételek és falatok
- Május 10-11. Gasztrohegy Tapas weekend
Nyitókép: shutterstock