
Novemberben már szemmel láthatóan megyünk bele a télbe és a szürkeségbe, de a Gasztrohegyesek nem hagyják magukat: november utolsó hétvégéjén jön a Halak a hegyen, és ha a szerencse kitart, szép időben, nagy sétákkal, finom borok és ételek mentén lehet felfedezni Badacsony gasztronómiáját. Ezen a hétvégén izgalmas halas-herkentyűs fogásokkal vár tíz egész évben nyitva tartó vendéglátóhely.
Ha épp szemerkélne az eső, vagy elfáradtál a sétában, akkor az éttermek között közlekedő busszal tudod körbejárni a hegyet.

Fotó: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó
– A Halak a hegyen hétvége az első Gasztrohegy évad óta tartja magát mint tematika, pedig mindig variálunk, de ezt nem tudjuk kihagyni. Annyi izgalmat tartogat, hogy kimeríthetetlen, a hazai halak mellett ilyenkor a séfek nemzetközi alapanyagokhoz is hozzányúlnak. Idén is lesz minden, az osztrigától kezdve a posírozott tokhalon át a békacombig – árulta el Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse.

Egy korábbi halas hétvégén balatoni szusit is kóstolhattunk
Fotó: Keszey Ágnes
– Nem ijedünk meg a kihívásoktól, a békacomb egy nagyon különleges alapanyag, ami illik a Halak a hegyen koncepcióba, hiszen az édesvízi élőlények közé a béka is beletartozik – lebbenti fel a fátylat a békáról Vincze Péter a Tölgyes Kúriában.
– Lollipop alakú lesz a békacombunk, ezzel is csavarunk a fogáson, a gerslis rizottót csőben sütjük hozzá, az uborka saláta pedig hab formában jelenik meg a tányéron.

Az osztrigát mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer az életben
Fotó: Horváth Virág
A Pláne teraszon péntek este, a nulladik napon Merveille de la Manche, Utah Beach és St. Vaast osztrigát kóstolhatunk, ígéretük szerint pezsgőkből pedig összeszedik a szerintük legjobbakat a borvidékről.
Induljunk neki a Gasztrohegynek, és fedezzük fel lépésről lépésre, falatról falatra, kortyról kortyra Badacsonyt.
Mi vár ránk a tányérokon?
Hableány: hortobágyi palacsinta pontyhússal, ördöghal, csusza vongole, parmezán
Bonvino Borbár: halkocsonya
Pláne Badacsony borterasz: bajai halászlé bográcsban, péntek este osztriga és pezsgő
Laposa Terasz: posírozott tokhal, medvecukor-zselével vaníliás majonéz, fogas Kárpáti módra
Istvándy Birtok és Borműhely: Fish&Chips
Borbarátok Étterem: baconba göngyölt harcsafilé „Rácosan”, kapros tejfölhab, kolbász morzsa
Vánkos: langyos pisztrángsonka, sütőtök, lencse, kókuszos répakrém; Vegetáriánus fogás: Paneer/céklafasírt, sütőtök, lencse, kókuszos répakrém

Különleges fogással készül a Vánkos
Fotó: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó
Tölgyes Kúria: fűszeres tokhal salcicha con mango y, chili; békacomb, „uborkasaláta”, zöldséges gersli
Kisfaludy-ház Étterem: Balaton Nemesei (süllő, harcsa, ponty)
Tilia Borvendéglő: Cézár saláta, rántott fogas falatok, parmezán, borsos fokhagymás kruton; rántott haltej, csicsóka rizottó, édeskömény, csicsóka chips
Válts bérletet
A Gasztrohegy bérlet tartalma 4 Gasztrohegy étel és bor a vásárló által választott helyen, és egy két napos buszjegy a Gasztrohegy buszra, mely elrepít a magasabban vagy kissé távolabb levő helyszínekre is. A buszok a Hableány mellől indulnak. A megvásárolt bérletet a Hableány info-pultjában lehet beváltani szombaton 11:00-19:00-ig, vasárnap 11:00-15:00-ig. A bérlet csak az adott hétvégére érvényes.
További Gasztrohegy időpontok itt.
Nyitókép: pixabay