Mihály Szilvia | 2019.06.18. 17:00
Új funkciókkal nyitott újra Badacsony ikonikus épülete, a Hableány
A Hableányhoz badacsonyiaknak és itt nyaralóknak is fűződik személyes élménye – az épület múltját 1883 óta írták. Ezt a balatoni történetet folytatja a Laposa család az épület felújításával és újranyitásával.

Birtokközpont, borászat, gasztronómiai találkozópont, helytörténeti gyűjtemény és képeslapfeladási pont is helyet kapott a két éves felújítás után átadott épületben.

A Hableány mindig is találkozó pont volt Badacsonyban, esküvők, születésnapok helyszíne, eleinte szálló, aztán bolt, étterem, utoljára pedig modern bisztró, ami már a Laposa családhoz kötődött. Szinte érződött, hogy az épület “élni akar”, olyan mohón vették birtokba az ide látogatók. A 2300 négyzetméteres épület a Laposa Borbirtok birtokközpontja lesz, vezetett túrák során a borkészítés folyamatába is beavatják a vendégeket. A borbárban 20 fajta Laposa-bort kóstolhatunk, az étteremben a korábbi években kínált street food helyett egy elegánsabb ételkínálattal várnak bennünket.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funkciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre – mondta Laposa Bence, az épületet megvásárló Laposa család tagja, a Laposa Birtok ügyvezetője.
– Bízunk benne, hogy a Hableány a megújuló Badacsonynak központi helyszíne lesz.

Laposa Lilla, Laposa Bence és Laposa Zsófi; Fotó: Szuromi Judit/Laposa Birtok

A fejlesztés a Laposa Birtok, és a mögötte álló család életében is hatalmas lépés. Sok személyes emlékük közül talán a legfontosabb, hogy a Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói és Laposa Bence is e falak között keltek egybe.

Azt biztosan tudjuk, hogy az 1800-as évek közepétől már vendéglő működött ezen a helyen. Magát a Hableány-szállót 1883. július 14-én nyitották, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált.

A Hableány-szállóban megszállt Jókai Mór is, 1887-ben édes zenéről, emlékezetes estékről áradozik. 1892-ben a Turisták lapja azt írja a Hableányról, hogy az egész Balaton ismeri Almáditól le Keszthelyig:

Fotó: Mihály Szilvia

De lakomázott az étteremben őfelsége Erzsébet királyné is 1896-ban. Laposa Zsófi és Budavári Dóri korabeli újságcikkek alapján megtalálta a királynőnek felszolgált menüsort is, amiben balatoni halászlé, rostélyon sült süllő és túrós csusza tepertővel is szerepelt. Természetesen badacsonyi kéknyelűt is kínáltak az ételekhez.

Fotó: Mihály Szilvia

1909. szeptemberében posta nyílt a Hableányban, ennek tiszteletére most is lehet képeslapot feladni, amit egy halpikkely mintázatú postaládába dobhatunk. Hát nem egyedibb egy kézzel írt lapot küldeni a barátainknak, mint csak egy szelfivel tudatni, hogy merre járunk?

Fotó: Mihály Szilvia

1925-ben a településen először ide és a szomszéd Neptun épületébe vezetik be a villanyt. 1964-ben jött az első nagy megújulás, a régi Hableány étterem helyén új, az előzőnél kétszer nagyobb vendéglátó- kombinátot építettek. Az akkori időkhöz mérten az új létesítmény komoly méretekkel rendelkezett, hatalmas 120 négyzetméteres terasszal. Mutatjuk a korabeli étlapot!

Fotó: Mihály Szilvia

A Laposa család beruházásának központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon.

– Sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tettenérhető, épp úgy, mint a végeredményben.
Tökéletes szimbóluma ennek a gondolkozásnak az épület oldalán található mozaik, Kumpos Éva 1965-ös hableány képének megmentése, majd restaurálása: ez is egy darab a múltból, amit szeretnénk megőrizni, továbbvinni – mondta Laposa Zsófia, a birtok borásza.

A pezsgőtartályok; Fotó: Mihály Szilvia

Zsófi álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászatban egy pezsgőkészítő üzem is helyet kapott, tervei szerint szilveszterkor már Laposa-pezsgővel is koccinthatunk.
Izgalmas időszak következik a Laposa család és a Hableány történetében, én azt ajánlom, vegyünk részt ebben a történetben, és ne hagyjuk ki balatoni nyaralásainkból a badacsonyi Hableányt!

Mutatjuk a megnyitó legjobb képeit:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva