likeBalaton.hu | 2021.12.29. 16:00
Harry Potter és Jókai a tányéron - Ízek, történetek, mesék várnak Badacsonyban
A két ünnep között Badacsony elvarázsolja az ide látogatókat, igazán mesés, költői és filmes fogásokba csöppenhetünk.

Petőfi köményes rántott levese, Szindbád velőscsontja, a Galaxis Útikalauz gégepukkasztója, a Harry Potter karácsonyi édessége, a Magyar népmesék piros malaca, Tersánszky legendás nyúlpaprikása, Gombóc Artúr csokija, Jókai bablevese, Mikszáth palóc levese is terítékre kerül a Gasztrohegyen Badacsonyban.

Kép: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

Mesés tematika

A karácsony és szilveszter közötti időszak alkalmas az elmélyülésre, a mélyebb összefüggések és ízek összehangolására, így az irodalmi megközelítés nem véletlen. Van, aki az ünnepi időszakban tud több időt szánni az olvasásra, van, aki ilyenkor indul el egy nagyobb túrára, míg mások folytatják a karácsonyi lakomázást. Mindenkinek összehangolt programsorozatot kínál az esemény, ahol étteremről étteremre sétálva, a hegyet bejárva fedezhetjük fel az irodalmi ihletésű ételeket.
A rendhagyó fogásokat izgalmas vulkanikus borokkal társítják, ne hagyd ki az év legextrább kulináris élményét.
Az irodalmi művek és a mesék ízei által inspirált ételek első alkalommal kerültek be a Gasztrohegy tematikába, a kínálatot elnézve azt gondoljuk, nem utoljára.

Kép: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

Az irodalmi körkóstoló menüje

A Hableány menüjét Jókai Mór ihlette, aki 1887-ben a Hableány szállóban járt, a jól dokumentált eseményről a Fővárosi Lapok 1887. szeptember 3-i száma így írt: „A kirándulás sikerét nagyban emelte koszorús költőnk: Jókai Mór jelenléte, a kit különben néha heteken át sem láthatni közhelyeken, mert ritkán hagyja el pompás kertjét. (…) Vacsora után táncra perdült a fiatalság a »Hableány« vendéglő tágas termében s a táncot folytatták a Kisfaludy-gőzösön, egész annak Fürednél való kikötéséig.”
– Az író kedvenc eledele volt a füstölt, zsenge szopósmalac körömmel együtt főtt bableves. 79 éves korában a disznókörmös bablevest tartotta a legkívánatosabb eledelnek.
A Jókai-bableves eredete mai napig ismeretlen, mende-mondák vannak arról, hogy hogyan is készült az eredeti. Ami biztosan volt benne, és mi sem hagyhatjuk ki, az a malacköröm, füstölt csülök és nagyszemű lóbab – invitál az étterem séfje.

Kép: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

A Laposa Borteraszon visszarepülhetünk a mesék világába, és hát ki ne szerette volna a Magyar Népmeséket. A Birtok séfjei két ismert mese ihlette fogásait kínálja. Lesz pirosmalac /ropogós császársült szarvasgombával, krumplipürével, grillezett répával és barnamártással, valamint szóló szőlő, mosolygós alma, csengő barack, vagyis almával töltött piskóta barackos mázzal és szőlő géllel.

Kép: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

Az étlap egy vers, a gasztronómia pedig költészet, mondják a Bonvinoban, ahol Petőfi Sándor kedvenc ételeiből, verssoraiból inspirálódott a szakács. A költő Minek nevezzelek? verse alapján köményes rántott leves készül kukoricagombóccal és pecsenyehús túrós csuszával.

A Pláne Borteraszon velőscsontot kóstolhatunk, de nem akárhogyan. Szindbád is megnyalná a szája szélét, az ő ízlése szerint készül az ikonikus fogás, amit különleges tányéron kínálnak a vendégeknek.

Tilia Borvendéglő elhozza nekünk Mikszáth Kálmán palóclevesét, és Krúdy Gyula ihlette rácpontyot is készítenek.

A Kisfaludy-ház Étterem egy 150 éve nem tálalt fogással készül a Gasztrohegyre. Korabeli dokumentumok szerint akkoriban az egytálételek voltak népszerűek. A zöldségekkel főtt marhát meleg mártásokkal tálalták főfogásnak. Kisfaludy Sándor is többek között ezzel a fogással lepte meg vendégeit. Az eredeti receptet csicsókával, mangolddal, angol zellerrel gazdagították, melynek frissességét és savasságát a szőlőolaj és mézes a szőlőecet adja.

Kép: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

Harry Potter és a Vánkos lidérceinek találkozása…– Mi sem tudtuk mire vállalkozunk, de belebújtunk a könyvekbe és készítettünk vajsört eredeti XVI. századi recept alapján a Tudorok idejéből, marhahúsos cottage piet, vegetáriánusoknak tökös pitét és aki igazán bevállalós az a töklevet is kipróbálja, mi vodkával ajánljuk.

A Tölgyes Kúriában kedvenc mesehőseink zsákmányai kerülnek a tányérra. Vuk prédája, Tás rozé kacsamellként végzi, a nagy ho-ho-ho-horgász fogásából fogas készül.
Az Istvándy Birtok és Borműhely Csukás István Óriástüdejű Levegőfújóját szalontüdőként kínálja, megkóstolhatjuk Gombóc Artúr kedvenceit is, lesz kerek csokoládé és a lyukas csokoládé is.
A Borbarátokban az egyik szakács kolléganő kedvenc könyve adta az ihletet. Ők Tersánszky Józsi Jenő Legenda a nyúlpaprikásról című kisregényének címadó ételét tálalják szalvétagombóccal, a desszert mézeskalácsos répatorta lesz tonkababos mascarpone kíséretében.

Olvasd el, milyen halas ételek készültek legutóbb a Gasztrohegyen.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva