Akár divatból, akár valamilyenek ételintolerancia vagy diéta miatt kénytelen valaki száműzni a húst az étkezéséből, ma már nem kell megelégednie a rántott gomba, vagy sajt választékkal a badacsonyi éttermekben. Bár a rántott sajt, ha megfelelő minőségű sajtból készült, egy zöld spárgás eper körettel ma is divatos, ennél sokkal összetettebb vega és vegán fogások sem hiányoznak a kínálatból.
Divat, környezetvédelem és egészségtudatosság
– Nemcsak a trendinek mondott bisztrókonyhák, de a hagyományos ételkínálattal működő helyek is fontosnak tartják, hogy mindenkit leültessenek az asztalukhoz – tudtuk meg a Gasztrohegy vega hétvégéjén Kardos Gábortól. – Ez egy megállíthatatlan folyamat, a húsmentes étkezési trend mögött egy valós átalakulás zajlik. Egyre több a növényevő ember, sokan környezetvédelmi okokból hagyják ki táplálkozásukból a húsféléket. Az állatok takarmányozására fenntartott területeken ugyanannyi ember táplálására fordítható növényeket lehetne termeszteni. Van, aki egészségtudatossága miatt iktatja ki a nagyüzemi körülmények között felnevelt állatok húsát az étrendjéből. A tartási körülmények, a gyógyszerezés, tápok a hús minőségét rossz irányba változtatják meg, egyes húsok akár az egészségünkre káros összetevőket is tartalmazhatnak. A tavalyi Év strandétele hét döntős ételből öt vegetáriánus volt, egyértelmű, hogy mi a trend a balatoni strandgasztronómiában.
A húsimádók is megkóstolhatják
A jól elkészített könnyedebb ételek a meleg nyári badacsonyi estéken a húsimádókat is leveszik a lábukról. A séfek izgalmas húsmentes ízeket tudnak alkotni a szezonális alapanyagokból, aminek nagy részét helyben be tudják szerezni. Nincs is finomabb egy frissen szedett eperből készített gyümölcslevesnél vagy a közeli termelőtől kapott zöldborsóból készült főzeléknél.
Az alapanyagok kiválasztásánál fontos, hogy az étel ne csak tetszetős és finom, de tápértékekben gazdag legyen. A hús kiváltására kiválóan alkalmas a csicseriborsó, ami fehérjetartalma és tápértéke miatt is kedvelt, megfelelő fűszerezéssel akár magyaros, akár olaszos, akár indiai vagy marokkói jellegű étel is készíthető belőle.
Koktél és kecskesajt spárgával
– Borvidéken koktélozni és étteremben vega ételt enni egyrészt divatos, másrészt változatos – tudtuk meg a Hableány étteremben Fecske Viktor sommeliertől. – Ha egy vendég több napot tölt a badacsonyi borvidéken, előfordulhat, hogy a vacsora után egy koktélt is inna. A budapesti éttermek, bisztrók kínálatából kiindulva erősítettük a koktél vonalat, készítünk nemcsak bor és pezsgő, hanem rövid ital alapú koktélokat is. Nem tartom elvetemült ötletnek, hogy az ételek mellé nem bort, hanem koktélt ajánlok.
Nagy lakomák húsmentesen
– Bár nálunk a hagyományos ételek, a sültek, pörköltek a főszereplők, mindig van húsmentes fogásunk is, elő és utószezonban egy-két étel, de nyáron nagyobb a választékunk. A tavasz kedvence a csicsóka krémleves és friss mentás zöldborsó főzelék szójás fasírtgolyóval, nyáron a hűsítő gyümölcsleves és a tökmagolajos saláta rostlapon sült tofuval a húsevőket is lenyűgözi.
Ha egy nagyobb asztaltársaságban valaki nem szeretne húst enni, az ő számára is tudunk izgalmas ízeket ajánlani. Az utóbbi években nőtt meg nálunk a vendégek igénye a vegetáriánus fogások iránt, mi pedig örömmel szolgáljuk ki őket. A séf számára is izgalmas kihívás, hogy egy húsmentes fogás ugyanolyan laktató legyen, mint egy húsos étel, hogy a vendég jóérzéssel álljon fel az asztaltól – monda a Kisfaludy Ház és Étteremben Töreky Attila üzletvezető. – Csak egy kis nyitottság, egy csipetnyi érdeklődés és fantázia kell, és meglepő végeredmények születnek.
Nyitókép: pixabay