Mihály Szilvia | 2022.05.06. 10:00
Húsmentes lakoma a Balatonnál? Nem kérdés!
Ha vegetáriánusként azt hiszed, hogy a Balatonnál még mindig csak rántott karfiol, rántott sajt, vegyes zöldségköret vár, van egy jó hírünk. A vendéglők izgalmas vega és vegán fogásokkal készülnek a nyárra, az ételek nagy része a húsevőket is lenyűgözi.

Akár divatból, akár valamilyenek ételintolerancia vagy diéta miatt kénytelen valaki száműzni a húst az étkezéséből, ma már nem kell megelégednie a rántott gomba, vagy sajt választékkal a badacsonyi éttermekben. Bár a rántott sajt, ha megfelelő minőségű sajtból készült, egy zöld spárgás eper körettel ma is divatos, ennél sokkal összetettebb vega és vegán fogások sem hiányoznak a kínálatból.

Színesek, izgalmasak, ízletesek a vega fogások
Fotó: Mihály Szilvia

Divat, környezetvédelem és egészségtudatosság

– Nemcsak a trendinek mondott bisztrókonyhák, de a hagyományos ételkínálattal működő helyek is fontosnak tartják, hogy mindenkit leültessenek az asztalukhoz – tudtuk meg a Gasztrohegy vega hétvégéjén Kardos Gábortól. – Ez egy megállíthatatlan folyamat, a húsmentes étkezési trend mögött egy valós átalakulás zajlik. Egyre több a növényevő ember, sokan környezetvédelmi okokból hagyják ki táplálkozásukból a húsféléket. Az állatok takarmányozására fenntartott területeken ugyanannyi ember táplálására fordítható növényeket lehetne termeszteni. Van, aki egészségtudatossága miatt iktatja ki a nagyüzemi körülmények között felnevelt állatok húsát az étrendjéből. A tartási körülmények, a gyógyszerezés, tápok a hús minőségét rossz irányba változtatják meg, egyes húsok akár az egészségünkre káros összetevőket is tartalmazhatnak. A tavalyi Év strandétele hét döntős ételből öt vegetáriánus volt, egyértelmű, hogy mi a trend a balatoni strandgasztronómiában.

Az Év Strandétele a Répa Dog
Fotó: Heim Alexandra

A húsimádók is megkóstolhatják

A jól elkészített könnyedebb ételek a meleg nyári badacsonyi estéken a húsimádókat is leveszik a lábukról. A séfek izgalmas húsmentes ízeket tudnak alkotni a szezonális alapanyagokból, aminek nagy részét helyben be tudják szerezni. Nincs is finomabb egy frissen szedett eperből készített gyümölcslevesnél vagy a közeli termelőtől kapott zöldborsóból készült főzeléknél.

Az alapanyagok kiválasztásánál fontos, hogy az étel ne csak tetszetős és finom, de tápértékekben gazdag legyen. A hús kiváltására kiválóan alkalmas a csicseriborsó, ami fehérjetartalma és tápértéke miatt is kedvelt, megfelelő fűszerezéssel akár magyaros, akár olaszos, akár indiai vagy marokkói jellegű étel is készíthető belőle.

Darált hús helyett csicseriborsó került a lasagne-ba
Fotó: Mihály Szilvia

Koktél és kecskesajt spárgával

– Borvidéken koktélozni és étteremben vega ételt enni egyrészt divatos, másrészt változatos – tudtuk meg a Hableány étteremben Fecske Viktor sommeliertől. – Ha egy vendég több napot tölt a badacsonyi borvidéken, előfordulhat, hogy a vacsora után egy koktélt is inna. A budapesti éttermek, bisztrók kínálatából kiindulva erősítettük a koktél vonalat, készítünk nemcsak bor és pezsgő, hanem rövid ital alapú koktélokat is. Nem tartom elvetemült ötletnek, hogy az ételek mellé nem bort, hanem koktélt ajánlok.

Rántott kecskesajt sprágával és eperrel
Fotó: Mihály Szilvia

Nagy lakomák húsmentesen

– Bár nálunk a hagyományos ételek, a sültek, pörköltek a főszereplők, mindig van húsmentes fogásunk is, elő és utószezonban egy-két étel, de nyáron nagyobb a választékunk. A tavasz kedvence a csicsóka krémleves és friss mentás zöldborsó főzelék szójás fasírtgolyóval, nyáron a hűsítő gyümölcsleves és a tökmagolajos saláta rostlapon sült tofuval a húsevőket is lenyűgözi.

„Csirkefalatok” csirke nélkül
Fotó: Mihály Szilvia

 

Ha egy nagyobb asztaltársaságban valaki nem szeretne húst enni, az ő számára is tudunk izgalmas ízeket ajánlani. Az utóbbi években nőtt meg nálunk a vendégek igénye a vegetáriánus fogások iránt, mi pedig örömmel szolgáljuk ki őket. A séf számára is izgalmas kihívás, hogy egy húsmentes fogás ugyanolyan laktató legyen, mint egy húsos étel, hogy a vendég jóérzéssel álljon fel az asztaltól – monda a Kisfaludy Ház és Étteremben Töreky Attila üzletvezető. – Csak egy kis nyitottság, egy csipetnyi érdeklődés és fantázia kell, és meglepő végeredmények születnek.

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva