Mihály Szilvia | 2019.02.01. 17:00
Jóízű kaland a vulkánok völgyében
A badacsonyi Borbarangolás nem attól kalandos, hogy cél nélkül kóválygunk a hegyen, pont ellenkezőleg, szervezett borvacsorákon mutatkoznak be szombat esténként a régió vendéglátói, pincészetei.

A Badacsonyi Borvidék szolgáltatóit tömörítő Badacsonyi Céh turisztikai Egyesületnek közel 200 tagja van, akik felismerték, hogy összefogással hatékonyabbak lehetnek. A többéves együttgondolkodás és együttműködés egyik kézzel fogható eredménye a badacsonyi Borbarangolás rendezvénysorozat, amely február 2-án indul és június végéig tart.

Ezen időszak alatt a vendégek minden szombaton más-más pincénél vehetnek részt egy izgalmas borvacsorán, ahol a borok kóstolása mellett előtérbe kerülnek a helyi alapanyagok, a pincék rejtett kincsei, mindez autentikus környezetben a vendéglátó gazda előadásában.

– A hagyományos Borbarangolás keretében idén 22 szombaton 17 kiváló borászat és 4 étterem több mint 150 féle borát ízlelhetjük meg – mutatja be a rendezvényt Tasner Mónika, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet-vezetője.

Fotó: Keszey Ágnes

2007-ben volt először Borbarangolás, ez a 13. alkalom, hogy bemutatkoznak a pincék. A résztvevők köre folyamatosan növekszik, így a rendezvénysorozat időtartalma is egyre jobban kitolódik. A téli, tavaszi időszakra terveztük ezt a sorozatot, február elejétől június végéig minden szombaton más-más helyszínen várják borvacsorára a vendégeket.

– Kik lesznek a vendéglátók, mire számíthatunk?

–A helyszínek többsége családi pincészet, de vannak köztük éttermek is. Különleges élményben lehet részünk, bármelyik vacsorára is látogatunk el. Olyan egyedi borokat is meg tudunk kóstolni, melyek kis tételben készültek, nem kerültek kereskedelmi forgalomba, csak az adott pincészetben érhetők el. Ezekhez a borokhoz minden résztvevő egy magas minőségű gasztronómiai élményt is nyújt. A Borbarangolás estéit zenei, kulturális és szakmai programok teszik még felejthetetlenebbé.

A borvacsora utáni héten még extra ajánlatokkal, kedvezményekkel is várják a vendéglátók a vendégeket, ajándékkal-legyen az egy üveg bor, lekvár vagy emléktárgy-kedveskednek a résztvevőknek.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi alapján választották ki a rendezvénysorozat résztvevőit?

– A résztvevő pincék a tagjaink közül kerülnek ki, ők jelentkezhetnek az eseményre. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagsága már önmagában biztosítja azt a minőséget, ami alapján egy ilyen rendezvénysorozatba bekerülhet egy vendéglátó. Aki egyszer már helyszínként részt vett a Borbarangoláson, a következő évben is szeretne ott lenni, de mindig vannak új jelentkezők is. Így egyre hosszabb az időszak, amit ez a rendezvénysorozat felölel, jövőre már januárban el fogjuk kezdeni a barangolást, hogy a téli időszakot erősítsük.

Fotó: Orbán Péter

– Az időpontokat hogy osztják szét a helyszínek között?

Vannak egész évben nyitva tartó, fűthető pincék és éttermek, nekik a téli időszak is tökéletes a vendégfogadásra. Néhány helyszín azonban csak a jó idő beállta után fogad vendéget, ők tavasz végére, nyárra kérnek időpontot.

Részletes program az alábbi linken.

Kiemelt kép: @Szindbád az utazó

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva