Mihály Szilvia | 2021.09.29. 09:00
Kék nyulak a badacsonyi Hableányban
Kortárs festmények várnak a badacsonyi borászati központ kiállító termében, a szerelem, ősz, szüret, Balaton tematikájú műveket meg is vásárolhatjuk. Te melyiket vinnéd haza?

Ragyogó őszi délutánon egy kellemes ebéd vagy vacsora után kezünkben egy pohár borral kortárs festményeket nézegetni igazán egyedi program.
A Badacsony központjában két éve újranyitott Hableány valódi közösségi térként nem csak egy étterem, nem csak egy modern borászati központ és nem csak egy kiállítótér, hanem egy találkozási pont is lett. Itt nézhetitek meg október 24-ig a Kortárs Balaton című kiállítást.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A művészet és a gasztronómia nem is áll olyan távol egymástól, mint ahogy elsőre gondolnánk, az épületben kiállított kortárs festők képei ebben a környezetben nem tűnnek idegennek, mesterkéltnek, ahogy az sem furcsa, hogy az üzletvezető, Györke Márton az egyik percben még bort ajánl a az ebédhez, a következőben pedig otthonosan kalauzolja a nézelődőket a festmények között.

Györke Márton mutatja be a festményeket
Fotó: Mészáros Annarózsa

Elsőre kissé szürreális, ahogy a kiállítási tér üvegfalán keresztül látjuk a borászat hatalmas acéltartályait, napközben az ott dolgozó embereket, de a modern művészi koncepcióba ez teljesen belefér, ahogy az egyik képen masírozó kék nyulacskák is. A mesés őszi színek, a szüreti pillanatok és a Balaton itt és most egy rendkívüli válogatásban láthatók.

Fotó: Mészáros Annarózsa

– Ez már a második közös kiállításunk a Pintér Galériával, az első is nagyon sikeres volt. A kortárs festmények fő témája most is a Balaton, a víz, a szüret. Sok képet értékesítettünk, így folyamatosan változnak a falon látható művek. A cél az, hogy a kiállításban a Hableány lelke is megjelenjen, a galéria tudatosan a hozzánk leginkább passzoló képeit válogatta össze erre a tárlatra. Sokan jönnek azért, hogy a kiállítást megnézzék, van, aki teljesen spontán még képet is vásárol, pedig csak borozni tértek be a barátaikkal.

– Kik azok, akik egy étteremben vesznek kortárs festményt a nappalijukba?
– Nagyon vegyes, hogy ki vásárol képet és miért. Vannak fiatalok, akik befektetési céllal vásárolnak, az idősebbek már kedvtelésből, a saját lakásuk, nyaralójuk díszítésére vesznek festményeket. Az idősebb korosztály a konzervatívabb képeket viszi, a fiatalok viszont nagyon szeretik a modern színkavalkádot, a kuszább vonalvezetést, ezek a képek a kortárs művészet abszolút közérthető vonalát képviselik.

Kiállítás egy étteremben?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A vízpartot, a balatoni tájat megidéző munkák műfajukat és technikájukat tekintve is igen vegyesek: túlnyomórészt táblaképek, fotográfiák, grafikák, a korábbi kiállításon szobrok is helyet kaptak a válogatásban.
A vásárlók egy része, akinek már nagyon sok képe van otthon és befektetésszerűen vásárol, a kiállítás végén kéri csak a festményt, de van az a réteg, aki az ad hoc, most azonnal vonalat képviseli, nekik leakasztjuk a megvásárolt képet a falról, becsomagoljuk, és viheti magával haza.

Nézd meg a kiállításon készített képeinket:

A kiállításon Benkő Lilla, Bereczki Kata, Czanik Mátyás, Erdős Mária Éva, Földesi Barnabás, Görög László, Gulyás Andrea, Jámbor-Mihályi Mónika, Kővári Tünde, Kusnyár Eveline, László-Kiss Dezső, Nagy Gabriella, Osgyányi Sára, Péterfy Ábel, Regős István, Ronga Eszter, Szax Olivér, Szőke Péter Jakab, Szurcsik József, Tenkes Brigitta, T. Szabó László, Verebélyi Diána, Verebics Ágnes, Wahorn András, és Zászkaliczky Ágnes Balaton ihlette munkáival találkozhattok.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva