Mihály Szilvia | 2021.05.04. 10:00
Különleges orchideafajra bukkantunk Badacsonyban
Az elhagyott badacsonyi bányaudvarokban ilyenkor virágzik a hegy egyetlen orchidea faja, az agárkosbor. A bíborszínű, apró virág különleges látvány a hatalmas sziklák alatt, gyere, mutatjuk!

A négykézlábra ereszkedő óvatosan tipegő emberek látványa elsőre meghökkentő a badacsonyi tanösvényről leágazó bányaudvarban, de nincs semmi baj, nem sérült le senki és nem elveszett gyűrűt keres a társaság.

Agárkosbor kereső túrán vagyunk, melyet a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervez meg évek óta minden tavasszal. Még a túravezető, Árvai Gábor számára is meglepetés, hogy a túra napján hány virágba borult példányt találunk a réten.

Agárkosbor túra Badacsonyban
Fotó: Mihály Szilvia

Május elsején szerencsénk volt, a napsütésben ragyogó bíbor virágok előtt minden túrázó térdre borult, hogy elkészítse a saját fényképét hazánk legkisebb orchideájáról. Óvatosan lépkedtünk, nehogy eltapossuk ezt az apró növényt, hiszen nem minden kosbor virágzott már ki, nehéz észrevenni a szárát a fűben.

Az agárkosbor elbújik a fűszálak mögött
Fotó: Mihály Szilvia

– Magyarországon jelenleg 71 orchidea fajt ismerünk, sokan nem is tudják, hogy a trópusi, virágboltban kapható, amúgy fákon élősködő orchideák mellett hazánkban is megél ez a faj. Igaz, hogy sokkal kisebb méretűek, de szépségük és szívósságuk is lenyűgöző. Még a vasúti töltéseken, kavicsbányákban, ártereken is képesek megélni. Vannak olyan fajok, mint például a madárfészek kosbor, melyek nem fotoszintetizálnak, így nekik fényre sincs szükségük – tudtuk meg a túravezetőtől.

Az agárkosbor Badacsony egyetlen orchidea faja, április végén, május elején virágzik.

Laza fürtű, bíborlila virág

Az orchideák családjának kosbor nemzetségéhez tartozik ez a különleges szépségű növény, melynek eszmei értéke szálanként tízezer forint. Ahogy körbenézünk a kis tisztáson, rájövünk, hogy több százezer forint értékű virágmezőt látunk magunk körül.

Laza fürtű virág
Fotó: Mihály Szilvia

Korábban gyógyászati célokra is használták a növényt, az agárkosbor föld alatti gyökérgumói védik, erősítik a nyálkahártyát, de ma már gyűjtik, az agárkosbor természetvédelmi oltalom alatt áll. Hívták bolond virágnak is, a latin neve (Anacamptis morio) szó szerinti fordítása a bíbor virágszirmokban található pettyekre utal.

Bolond virág
Fotó: Mihály Szilvia

  • Az apró bíborlila virágok a 8-20 centis szárakon fejlődnek, a virágzat 6-10 laza fürtből áll.
  • Egyetlen egy agárkosbor tő többszázezer, porszemnél kisebb virágport enged el a levegőbe, de hiába van virágpor, ha nincs egy speciális, mikroszkopikus méretű gomba a közelben. Mivel a porszemnyi magban nincs helye táplálószövetnek, csak a mikorrhizás gomba- partnerükkel való találkozásukat követően fejlődnek tovább.
  • A gombafonalak a talajból felszívott tápanyaggal látják el a csírázáskor, sőt a későbbiekben is az orchideát.
  • Az agárkosbornak két gumója van, van az anyagumó, ami felül helyezkedik el, a szár ebből szívja fel a táplálékot. Ilyenkor, amikor virágzik a növény, az anyagumó összetöpörödik, de alatta ott van az ikergumó, amit leánygumónak hívnak, amiből majd a jövő évi hajtás fog kialakulni.
  • Ha bármiféle környezetszennyezés történik, akkor az orchideák eltűnnek, tehát nagyon jó indikátor fajok a kosborok is.

 

Nézd, milyen apró az agárkosbor
Fotó: Árvai Gábor

 

Nézd meg képeinket:

Ha szeretnél részt venni a következő badacsonyi vezetett túrán, kattints ide!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva