Mihály Szilvia | 2019.02.06. 10:00
Láttál már hajnalmadarat vagy agárkosbort Badacsonyban?
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület hat éve szervez vezetett, bakancsos túrákat a Badacsony Régióban. A kirándulni vágyók számos lehetőség közül válogathatnak, legyen az madarász, holdfény, kilátó vagy tanösvény túra.

– Sokan igénylik, hogy szakvezetéses túrán vegyenek részt és minél több mindent megtudjanak a környékről, látnivalókról. Különféle tematika alapján szervezünk kirándulásokat, vannak madármegfigyelő, éjszakai és tanösvény túráink is. Az idei évtől megújultak vezetett túráink, új helyszínek, élmények várnak a környéket megismerni vágyókra. Ettől az évtől már bejárhatják velünk a Tóti-hegyet és a Gulácsot is – mutatja be a rendezvényt Tasner Mónika, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet – vezetője.

Kilátás a Csobáncról <br˛/>Fotó: badacsony.com

– Ezekre a túraútvonalakra csak vezetővel mehetünk?

– Bár ezek az útvonalak önállóan is bejárhatók és információs táblák is segítik a túrázókat, a személyes kérdések, szakavatott túravezető történetei sokkal több élményt adhatnak, mintha egyénileg fedeznénk fel a hegyet. Természetesen az év bármely szakában bejárhatók ezek az útvonalak, mi úgy alakítottuk ki a túranaptárunkat, hogy az adott útvonalak legszebb arcát és titkait fedjük fel a résztvevők előtt.

Túra a tanúhegyek között

– Ki vezeti a túrákat?

Árvai Gábor túravezetőnk rengeteg információt ad át a vendégeknek, legyen az földtörténeti, botanikai, madártani vagy éppen a Salföldi pálos kolostorhoz köthető vallási történet. Nagyon sok visszajáró vendégünk van, akik évente többször részt vesznek a túráin, vagy minden évben visszajönnek, hogy közösen menjenek el a kedvenc túraútvonalukra.

– Melyek a legkedveltebb túrák?

– Az esti holdfénytúrák nagyon különlegesek. Ilyen túrát szervezünk a Badacsonyon és a Csobáncon is.

Amikor telihold van, különleges élmény az erdőben sétálni. A badacsonyi Kisfaludy-kilátóból varázslatos az elénk táruló látvány, az esti fények, a hold festette balatoni ezüsthíd gyönyörű.

Népszerűek a madarász túráink is. Vannak olyan időszakok, amikor különleges madarakat lehet megfigyelni a hegyen, késő ősszel hajnalmadarakat láthatunk a régi bánya területén, télen teleszkópos madármegfigyelő túránk is van a Balatonon.

Van egy különleges orchideafaj itt Badacsonyban, amit sokan nem ismernek, ez az agárkosbor. Tavaszi virágzása idején is szervezünk vezetett túrát.

Fotó: Onedoor.hu

– Kinek ajánlottak ezek a kirándulások?

– Vannak hosszabb és rövidebb túráink, a kiírásból már el lehet dönteni, hogy az adott túra hossza, a szintemelkedés a mi egészségi állapotunknak megfelel-e. Vannak könnyebb, néhány órás séták kisebb szintemelkedéssel, ezeket kisgyerekekkel vagy idősebb szülőkkel is lehet teljesíteni. Márciustól novemberig havonta 3-4 túrát indítunk, reméljük, mindenki talál magának teljesíthető távot ezek között.

A túrák részletes programjai itt olvashatók.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva