2019.09.11. 14:00
Megjelent a fiatal badacsonytomaji költő első verseskötete
A közelmúltban egyre többen ráéreztek a versírásra, alkotásra, amiből sok esetben kézzelfogható termék is született.

Így történt Péntek Róbert badacsonytomaji ifjú költővel is. Első verseskötete idén látott napvilágot Bujdos-óra, Mindenségmedence versekben címmel. A kötet a Muravidék Baráti Kör kiadásában jelent meg.

A fiatal költő már gyermekkorától alkot, ír, költ. Tízévesen írta az első versét az óvodai hívogatóba, Álommanó címmel. József Attila Mama című versét hallva ekkor tudatosult benne az elhívás a költészetre. Gimnáziumban egy kedves barátjának hatására kezdett még tudatosabban az írásba. Együtt írtak, tanultak és ismerkedtek meg az elhallgatott igazságok, a belső lelki élet, a jelenleg uralkodó világképet gyökeresen megváltoztató kutatásokkal, történelmi összefüggésekkel, hamisításokkal, és a szó nem kifordított értelmében vett ezotériával, azaz belső körrel, lelki úttal.

– Azóta sokat csiszolódott ez az út, folyamatos tanulás, tapasztalás árán jutottam ehhez a kötethez, mely őszinte önvalómhoz törekvésemből fakad. Igyekszem a mindennapjaimmal felnőni a leírtakhoz, és hitelt adni annak, ami rajtam keresztül szólal meg. Végh Tamás költő barátom mondta: A jó költő az Úristen íródeákja, nem egyéb. Ennél pontosabb megfogalmazást és alázatot követelő feladatot nem kaphatnék. Három év alatt raktam össze a kiadás dátuma előtt a kötet anyagát, tudatos szerkesztéssel, mottózással egy elhallgatott és szinte ismeretlenségbe süllyedt költőnktől és nyelvi zseninktől, Kiss Dénestől – ismertette Péntek Róbert költő.

Jellegzetesség az ifjú költőről, ami kitűnik a verseiből, az a magyar nyelv bölcseletének példázása a szavak újraalkotásával. A magyar ember nem tud a saját nyelvén, ezért magára vállalta azt a feladatot, hogy versein keresztül tanítsa a magyar nyelvet.

– Megtisztelő, hogy két előszót, ajánlót is kaptam a kötethez. Hagymás István, a régi-új szemléletű irodalom úttörője, aki először ismerte fel, hogy miért vagyok itt, és Tóth Zsolt, egy meg nem értett új tudomány nemzetközileg is élvonalat képviselő zsenije, aki a külső és a belső fizika összhangzatát adta át nekünk könyvében. Hálás vagyok a Muravidék Baráti Körnek a támogatásért, rengeteg segítségért, lehetőségért, főleg Ruda Gábor szerkesztőnek, akinek alázatos munkája nélkül sehol sem tartanék – válaszolta a szerző.

Már készül a következő kötete is, egy nívós, alázatos, becsületes szakértő társasággal egy tanulmánykötet is, melynek célja az irodalom visszavezetése a szerves, élő, áldásos szemléletbe. Következő könyve várhatólag tavasszal jelenik meg, mely még szerkesztés és formálás alatt áll. Az elmúlt időszakban mély hatást gyakorolt Péntek Róbert költőre többek között József Attila, Várkonyi Nándor, Áprily Lajos és Weöres Sándor.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva