Szijártó János / veol.hu | 2022.08.26. 12:00
Milyen lesz az idei balatoni szüret?
Lassan indul a szüret, a korai szőlőfajták szedése már több helyen megkezdődött, a későbbiek még érhetnek, fejlődhetnek pár hetet.

Badacsonyi szüret

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, hogy a későbbi fajtáknál látszik az aszály hatása, ám a gazdák bizakodóak az elmúlt napok csapadékos időjárása folytán.
– Nehéz lenne bármit is jósolni, hiszen nem tudhatjuk, hogy a most érkező csapadék mennyit segít. A fiatal ültetvények esetében biztosan nagyobb a gond, hiszen itt még nincs olyan mélyen a gyökérzóna, mint az idősebb szőlők esetében.

Borbély Tamás szerint a mennyiség jónak mutatkozik, kérdés a létartalom, s hogy a bogyók mennyit tudnak még fejlődni szeptemberben
Fotós: Szijártó János/Napló

A mennyiség jónak mutatkozik, kérdés a létartalom, s hogy a bogyók mennyire tudnak még fejlődni szeptemberben. Tudjuk, hogy víz és napfény nélkül nincs érés, s hiába volt bőven napfény, az önmagában nem elég. A víz is kell, amiből már tavaly is hiányt szenvedtünk. Ha az idei évet nézzük, áprilisig szinte semmi nem volt, utána jött némi csapadék, de a július és augusztus szinte semmit sem hozott. Ez az, ami nagyon hiányzik. És hiába jó a mustfok, az aromához a lé is kell.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Badacsonyba! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


Forrás: veol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva