Mihály Szilvia | 2022.02.08. 10:00
Milyen székeket készít egy balatoni borász és egy fényképész? Mutatjuk!
Hogyan jutott eszébe egy fiatal fényképésznek és egy borásznak egyedi fabútorokat készíteni a Balatonnál? Széll Bálint és Nagy Leopold korábban a Dal-ban is szerepelt, most azonban kagyló alakú tölgyfa székekkel nyűgöznek le bennünket.

Különleges kültéri pihenőszékeket láttunk a Folly Arborétumban. Nem csak láttuk, ki is próbáltuk az egyedi, kagyló alakú ülőalkalmatosságokat, melyektől egyrészt a pazar kilátás, másrészt a kényelmes pihenési mód miatt nehezen vettünk búcsút.

A nyugalom oázisa
Fotó: Mészáros Annarózsa

Jártál már a Folly Arborétumban? Kattints ide, és tegyél velünk egy virtuális sétát.
Az egyedi bútorokat az arborétum borásza és fotósa közösen készíti egy közeli, badacsonytomaji műhelyben. Na, de hogyan és mikor cseréli le a hordót és a fényképezőgépet gyalupadra vagy fűrészre Nagy Leopold és Széll Bálint?

Ismerd meg az arborétum borászatát is.

Dob, billentyű, hordó, fényképezőgép és gyalupad

Nem a Wind&Beer az első közös projektje a fiúknak, korábban volt egy zenekaruk is, Bálint dobolt, Leopold billentyűs volt. Bár az Other Planet bejutott a 2015-ös Dal versenybe is, időhiány miatt ma már nem látjuk őket közös fellépéseken.

– Édesapám korábbi asztalosműhelyében készülnek a székek, munka után egyfajta kikapcsolódásként, hobbiként tekintünk az asztalos mesterségre. Sopronban végeztem faipari mérnökként, a természet, a fa mindig is közel állt hozzám – árulta el Leopold.
– Én terápiás céllal, nagyjából tíz éve kezdtem el bútorokat festeni, felújítani és erről blogolni, amikor egy multinál dolgoztam – meséli Bálint. – Gyerekkoromban a nagyapámnak is sokat segítettem, kerítést, lépcsőt készítettem vele.

Különleges terápiás hely az asztalosműhely
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A fotózás és borászkodás mellett a bútorkészítés hétvégi, esti tevékenység. Beszélgetünk, csiszolgatunk, miközben formálódik a fa, mi jól érezzük magunkat, ez egy baráti időtöltés.

A nagypapa ötletét vitték tovább

– Semmiképp nem akartunk olyan bútorokat készíteni, amit máshol is lehet kapni. Nagypapám, aki ezermester volt, húsz éve készített egy hasonló kagyló alakú széket, nekem a mai napig ez van a kandallóm előtt. Ezt a prototípust alakítottuk át, finomítottunk rajta, lekerekítettük, nyújtottuk, a méreteiből itt-ott lecsíptünk – tudtuk meg Bálinttól.

Egyedi ötletből egyedi székek
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Először papíron terveztünk, rajzoltunk, és raktuk össze darabokból a széket.

– A gerenda méretű fa anyagokat látva felmerül a naiv kérdés. Mennyi idő múlva lesz ebből bútor?
– Egy szék nagyjából fél nap alatt készül el, de ha a felületkezelő anyagok száradást is számolom, akkor egy nap.

Előre elkészített „hozzávalók”
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ahogy tudunk, előre dolgozunk, a székek darabjai méretre vannak vágva, csiszolva várják, hogy összerakjuk őket – avat be az összekészítés folyamatába Leopold.

– Ezek a székek tömör tölgyfából készülnek, natúr, szürke és fehér színben, mivel összeszerelés előtt kétszer is átkenünk minden egyes darabot natúr olajjal, ezért bírják a kültéri használatot, bátran használhatók teraszon, a szabadban, stabilak, nem borulnak fel. Egy mozdulattal összecsukhatók, így kis helyen tárolhatók. Bírják a strapát, több nyaralóban, vendégházban és borászat teraszán is találkozhattok a munkáinkkal. Egy dézsa, jakuzzi vagy boros hordó mellett ugyanolyan jól mutatnak, mint egy nappaliban.

Olyan, mint egy műalkotás, de nyugodtan ráülhetsz
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ritkán, ha van rá kapacitásunk, készítünk egyéb bútorokat is. Balatonfüreden a Nomád Coworking irodában a székeket, asztalokat, a felírótáblát, képkereteket, de még a függönykarnist is mi terveztük és gyártottuk.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva