Mihály Szilvia | 2019.01.22. 15:00
Mit ígér idén a badacsonyi pincékben Vince?
Nagy Istvánnal a Fata pincében beszélgettünk a Vince napi hagyományokról. Mit üzennek a régi szokások, mivel várnak bennünket e jeles nap alkalmával Badacsonyba?

– A szőlő védőszentek közül január 22-én Szent Vincére emlékezünk. Vince egy spanyol szerzetes volt, a Diocletianus-féle üldözés idején a püspökével együtt tartóztatták le, s ítélték halálra. Ő a borászok és mezőgazdászok védőszentje, a hagyomány szerint legyőzi a tél sötét hatalmait és előkészíti a tavasz útját – meséli István.

– A mai gazdák figyelik ezeket a jeles napokat, valóban lehet a januári időjárásból az őszi termésre következtetni?

Régen, ha Vince napján olvadt a hó, vagy szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő, köd és felhő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. Az 1300-as évektől fellelhetők a Vince napi megfigyelések Európa katolikus vidékein, ahol szőlő és bortermesztéssel foglalkoztak, sok száz éves tapasztalás az alapja ennek a jóslatnak. Ezt tudományosan mi ma már nem figyeljük, és a globális felmelegedés ezeket a tapasztalásokat elképzelhető, hogy hamarosan felülírja.

Fotó: Mihály Szilvia

– Badacsonyban is jósoltak Vince napi szőlővesszőből?

– A régiek itt, Badacsonyban az időjárás mellett a a metszett „Vince vesszők” állapotából is jósolták a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjazás várható.

Számos népi rigmus is maradt ránk: Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince! Én azt gondolom, hogy a jóslatokon túl a közösségépítő szerepe, a pincejárás nagyon fontos eleme ennek a napnak.

– Mit jelent a Vince napi pincejárás?

– A legáltalánosabb szokás, a pincejárás hagyománya közösségépítési célzattal indult. A borászok egyik pincéből a másikba járva megkóstolták a borokat, beszélgettek, jobban megismerték egymást, és áldomást mondtak a jó termésért. Édesapám elmondása szerint ilyenkor egy egész hétvégét szenteltek ennek az eseménynek, megismerték a gazdák egymás családját, megosztották a tapasztalataikat is, az ünnep az összetartásról szólt. Az ő gyerekkorában Vince nap előtt nem lehetett megenni a karácsonyi előtti disznóvágás füstölt húsait, a régiek ilyenkor nyúlhattak hozzá először ezekhez a finom faltokhoz.

Ma már ez a hagyomány kiterjedt, és a szőlősgazdák nem csak egymást, hanem a borkedvelő vendégeket is várják a jeles nap alkalmából.

Nagy István, Borbarátok

Fotó: Feelusion

Badacsonyban a Vince naphoz köthetők az év első borvacsorái. Ilyenkor indul az éves Borbarangolások sorozatunk, idén pedig Vince nap után lesz a soron következő Gasztrohegy hétvége is. Az a hagyományt, hogy Vince napkor és annak környékén sok jó bort kell inni, természetesen itt Badacsonyban is életben tartjuk. Már lehet tavalyi borokat kóstolni, érdemes felfedezni a pincéket.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva