likeBalaton.hu | 2023.09.19. 08:00
Most indul be igazán a balatoni gasztro-szezon
Tapasok, világkonyha, vadak, halak és nagyanyáink receptjei. A többi között ilyen tematikájú gasztrotúrák keretében mutatkozik be a Badacsony. Szeptember végétől érkezik a Gasztrohegy 6. évada.

A Balaton-imádók számára az igazi balatoni szezon már jó ideje szeptemberben kezdődik:

szellős strandok és utcák, az indián nyárral vegyülő szüret után ráérős ebédek, vacsorák és borkóstolók,

amikor a vendég mellett a vendéglátónak is jobban van ideje a szó szoros értelemben vendéget látni.

Az ősz mindig hoz valami újat a badacsonyi gasztronómiában
Fotó: Gasztrohegy szervezők – hivatalos

Extra ételek

Nem véletlenül ilyenkor – októbertől áprilisig – zajlanak a Gasztrohegy hétvégéi. Az új „évadot” most másodszorra fejelik meg egy szeptemberi tapas hétvégével, hogy megmutassák: a mediterrán életérzésért nem kell Badacsonynál messzebbre utazni!

– Augusztus 20. után kezdődik számunkra az év talán legizgalmasabb időszaka, ami teret ad a különlegesebb programoknak. Amikor végre van idő kitalálni az eseményeket, a séfeknek az ételeket, a vendégek pedig kiélvezhetik az igazi, kompromisszummentes nyaralást.

Ősszel a szüret izgatottsága, a színes táj, az újborok hoznak mindig valami újat,

télen pedig egy nagy séta után beülni egy vendéglő melegébe: ez az igazi kizökkenés a hétköznapokból. Mi is kizökkenünk és kizökkentünk, mert a vendéglátók ezekre a hétvégékre extra ételekkel készülnek:

a szeptemberi tapasozás után jönnek a vadak, lesz világkonyha hétvégénk, de a strandos klasszikusokat is kicsit kipofozzuk, tányérra rakjuk majd.

Decemberben pedig az időben is utazunk: megnézzük mit főzhettek a badacsonyi nagyik régen, vagy mi lehetett Kisfaludy tányérján – mondta Budavári Dóra kommunikációs vezető.

Különleges tematikák alapján kóstolhatjuk az ételeket a Gasztrohegy 10 vendéglátóhelyén
Fotó: Gasztrohegy szervezők – hivatalos

Ilyenkor van idő elmélyülni

– Máig nincs máshol ilyen előkóstolás és közösségi műhelymunka. Nagyon szeretünk ezáltal is készülni a Gasztrohegy hétvégékre. Ez a nagy titok: hogy a vendég is jobban érzi magát a vendéglátók kedvenc programján. Az utóbbi időben úgy érzékelem, az emberek amúgy is jobban keresik a nem marketing vezérelt rendezvényeket, ahol inkább a közös értékteremtés a motiváció – emelte ki Kardos Gábor ötletgazda.

– Ilyenkor van időnk elmélyülni a részletekben és megmutatni Badacsony egy olyan arcát, amit a legjobban szeretünk.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Gasztrohegy keretében a hegy 6 éve egyfajta gasztro-műhelyként is működik,

megteremtettünk egy olyan platformot, ahol a környező éttermek, borászatok közösen gondolkodhatnak, alkothatnak, várhatják a vendégeket. Ez egy életérzés: egyszerre eszel finomakat, borozol és túrázol – fogalmazott Laposa Bence, ők a Laposa Birtok teraszával és a Hableánnyal vesznek részt az eseménysorozatban.

6 éve töretlenül megszervezik a Gasztrohegyet
Fotó: Gasztrohegy szervezők – hivatalos

 

– Túl egy nehéz építkezésen, új tetővel, friss lendülettel ismét a Gasztrohegy csapatban a Tilia. Nagyon várjuk már ezeket a különleges hangulatú hétvégéket, és persze Titeket!” – mondja Nagy Miklós, ők a Tilia szomszédságában lévő Bonvino Borbárban és a hegy tetején, a Kisfaludy-ház Étteremben is várják a vendégeket.

– Nagy igazság, hogy balatoni vendéglátósként – egyre inkább – nem érdemes csak a nyárral számolni!

Mi egész évben gondolkodunk, egyre erősebb az ősz, a tél és a tavasz is,

így kerül egyensúlyba minden – összegzett Nagy István, a Borbarátok lelke, akik komoly törzsközönséggel rendelkeznek egész évben. A visszajáró vendégek is szeretik a Gasztrohegy hétvégék hozta változatosságot.

Izgalmas készülődés a megismételhetetlen élményért

– Fenntartható szálláshelyként és bisztróként igyekszünk egész évben a „nose to tail” elv szerint szezonálisan főzni és ételeinken keresztül bemutatni a Balaton régió sokszínűségét. Az őszi,téli napokban pedig biztosan előkerülnek a pincénk kincsei, mint például a házi lardo, a kacsamell sonkánk, és a különböző kimchik!” – mondta Sipos Réka és Petykó István, a Vánkos két házigazdája.

Tavaly új helyszínként került be az Éliás Birtok, ők idén is részt vesznek kiegészítő helyszínként.

– A Gasztrohegy hétvégék az Éliás Birtok számára különös izgalmakat hordoznak. Szeretjük a készülődést, mit készítsünk, milyen borokat vegyünk elő a sikeres tételeink közül,

és szeretnénk ezek által különleges, megismételhetetlen élményekkel gazdagítani a hozzánk ellátogatókat

– mondta Éliás Csaba, ők a családdal együtt várják a látogatókat.

A vendéglátók is inspirálódnak
Fotó: Gasztrohegy szervezők – hivatalos

 

– Borászként nekem az ősz a badacsonyi szüretet jelenti. Ha szüret akkor Kéknyelű. Ha Kéknyelű akkor Gasztrohegy. Ebben az inspiráló hangulatban nemcsak feltöltődni jó, hanem együtt alkotni és új élményeket szerezni – tette hozzá Istvándy Gergely. Ők az Istvándy Birtok és Borműhelyben várják, hogy a boraikat, elsősorban a Kéknyelűt, és persze a vidék szépségét megmutathassák a Badacsonyba érkezőknek.

– Nagyon örülök, hogy idén kicsit megújult a tematika is, egy ilyen rendezvénynek időről időre szüksége van arra, hogy megújuljon, elsősorban magunk miatt, hogy új feladatokat, kihívásokat kapjunk. És ezzel a vendégek is jól járnak.

Ilyenkor végre van idő kikacsintani mentálisan is abból, amiben a nyár zsúfoltabb hónapjaiban benne vagyunk, és több idő van a betérő vendégekre is.

Kiegészítő helyszínként leginkább borokkal, italkísérettel és olykor kiegészítő tapasokkal készülünk majd – mondta Tóth Ádám, a Pláne Badacsony házigazdája.

Itt vannak az időpontok:

A Gasztrohegy hétvégékre a tapasos hétvégén kívül gasztrobérlet váltható, mely 4 kóstolót tartalmaz italkísérettel 4 választott fő helyszínen (a bérleteket a Tixa-n lehet megvárásolni)

• Szeptember 30. – október 1. TAPASOK hétvégéje

• Október 21-22. Világok konyhája – Utazás a föld körül

• November 25-26. Vadak & minden, ami erdő

• December 28-29-30. BADACSONYI TÖRTÉNETEK – helyi receptek, avagy mit ettek nagyanyáink és mi lehetett Kisfaludyék tányérján?

• Január 20-21. Halak a hegyen – Fish & Hill

• Február 24-25. TÜZES hétvége – Tábortűz, misztikum, lávakő, szenvedély a vulkánok földjén

• Március 23-24. Magyaros fogások hétvégéje – Tökéletes klasszikusok & hagyományok megcsavarva

• Április 20-21. Beach Food – Gyere nyár!

RÉSZTVEVŐ HELYEK: (Gasztrohegy menüvel)

Fő helyszínek: Laposa Birtok, Hableány, Tilia Borvendéglő, Hotel Bonvino Borbár, Borbarátok Vendéglő, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos

Kiegészítő helyszínek (borok, tapasok, falatok): Pláne Badacsony borterasz, Éliás Birtok, Istvándy Birtok és Borműhely

Nyitókép: Gasztrohegy szervezők – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva