Mihály Szilvia | 2020.11.08. 07:00
Nem hiszel a szemednek! Badacsonyban nőnek Európában a legnagyobb tobozok!
Hatalmas, ananásznál is nagyobb tobozokat szüreteltünk Badacsonyban. A közel 3 kg-os 35-40 cm-es óriástobozokat virágzó fenyő ágairól ipari alpinisták fűrészelték le az északi félteke legnagyobb tobozait. Nézd meg videóinkat és képeinket!

Két éve rendeznek nyilvános tobozszüretet a badacsonyörsi Folly Arborétumban, ahol november 7-én ragyogó napsütés várta az érdeklődőket.

– A toboz nem a termése a növénynek, hanem az elfásodott virágzata – tudjuk meg Folly Rékától, aki negyedikgenerációs tulajdonosa a különleges cédrusok és ciprusok gyűjteményének. –A Pinus coulteri, óriástobozú fenyők toboza már önmagában, a méretének köszönhetően is jelentős érdeklődésre tart számot nálunk. Két fánk közül az egyik példány már 80 éves, a nagypapám ültette, a másik fa 60 éves, ezt az édesapám, Folly Gyula ültette. Egy fenyőről kb 20 tobozt szedünk le.

Nem hiszel a szemednek, ez egy fenyőtoboz!
Fotó: Mihály Szilvia

Ez a nagy toboz kétévente érik be, kétévente tud csíraképes magokat hozni. Mivel a magot szeretnék szaporítás céljából felhasználni, nem várjuk meg, míg a tobozok maguktól leesnek, hiszen akkor a magok is kipotyognának belőlük. Annyira nagy és súlyos egy-egy toboz, hogy az bizony képes lenne agyoncsapni bárkit, aki alatta áll. Az angolok ezt a fát éppen ezért özvegycsináló fának, widow makernek is hívják. Átlagosan 2 kg-os, 40 cm magas tobozok ezek nagyon karmos, elfásodott pikkelylevelekkel, csupa gyanta az egész, de különleges érzés kézben tartani, megfogni, megszagolni a hatalmas példányokat.

Óriás tobozok
Fotó: Mihály Szilvia

– Tavaszig meleg helyen tartjuk a tobozokat. Akkor nyerjük ki belőle a magokat, amikor egy nagy csattanással felnyílnak, ezután a tobozt díszdobozban árusítjuk. A magok egy részét elvetjük és kis fenyőként értékesítjük, ezekből 3-4 év múlva lesz akkora növény, amit a faiskolában meg lehet majd vásárolni. Több tíz év alatt teremnek ezek a fák tobozt, Magyarországon csak nálunk található két termőpéldány. Ahogy melegednek a nyarak, egyre szebb jövő vár erre a fenyőfélére.

Erről a hatalmas fáról szüretelik a tobozokat
Fotó: Mihály Szilvia

Folly Réka közelről is megmutatja a nap főszereplőjét, az óriástobozú fenyőt, melyen az északi félteke legnagyobb tobozai teremnek:

 

A mai bemutatót alapos vizsgálat előzte meg, csak biztonságosan feltérképezett fára másznak fel az alpinisták. Hallgasd és nézd meg, hogyan ellenőrzik ezeket a több tíz méteres fákat, Pete Krisztián minden apróságra figyel.

Meg sem tudjuk számolni, hány karabiner és biztonsági eszköz van felszerelve Krisztiánra, aki a fotósokat sem engedi védőfelszerelés nélkül a fa közelébe:

Az alpinista gyorsabban mászik fel a fára, mint ahogy én a telefonomat megemelem, nézd, mennyire ügyes:

A legizgalmasabb pillanatok, amikor a fa tetején egyensúlyozó alpinista lefűrészeli a hatalmas tobozokat:

Az egyik tobozt az arborétumi sétán résztvevő gyerekek mérik le, a 35 cm-es, kissé ragacsos, gyantás „zsákmány” a kicsik kedvence lett, nézd, milyen cukik:

Mutatjuk a tobozszüret legizgalmasabb képeit:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva