Mihály Szilvia | 2018.08.05. 14:20
Ökopiac, ahol még a tányér is ehető
A Lábdi Piac egy apró ökopiac, ha szeretik felfedezni a helyi ízeket, és szívesen beszélgetnek a termelőkkel, feltétlenül nézzenek be erre a családias hangulatú helyre – Badacsonylábdihegyre!

Az Ökoturisztikai Látogatóközpont és a strand szomszédságában található parányi Lábdi Piac októberig várja a vásárlókat. Könnyen megközelíthető helyen található, a Badacsonyba vezető 71-es főút mellett. A Balaton partján működő piac hűs, árnyékos fákkal és bokrokkal szegélyezett területen fekszik, mellette egész évben ingyenesen használható mezítlábas parkban is sétálhatunk.

Szombat délelőttönként a helyi és környékbeli termelők szezonális finomságait kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg. A gyerek- és kutyabarát piacon környezetkímélő és visszaváltható csomagolásban kínálják a termékeket.

Strandolás előtt érdemes itt ücsörögni, beszélgetni, a gyerekek társasozhatnak és nyuszikat simogathatnak, míg mi vásárolunk. A padokon, asztaloknál el is tudjuk fogyasztani az itt készült ételeket, de mi is összeállíthatjuk a reggelinket. Az egyik árusnál tudunk friss kenyeret venni, van sajt, joghurt, csodaszép paradicsom, szőlő és frissítő szörpök. Percek alatt össze tudjuk állítani a piknik kosarunkat, amibe ehető evőeszközt és tányérokat is kapunk.

Ha csak kirándulni szeretnénk, akkor sem távozunk üres hassal, szívesen kínálják kóstolóikat az árusok, az egyik helyen egy fürt szőlőt kapunk, máshol dinnye szeletet vagy egy falat pesztós kenyeret.

A négy éve üzemelő piacot Kovács Andrea mutatja be nekünk:

A nagy melegben a friss rózsaszörp mellett a jégkása a vásárlók egyik kedvence, Andrea elmeséli a likebalaton.hu-nak, hogyan készíti ezt a jeges finomságot:

Az ehető tányér csak első gondolatra és pillantásra tűnik furcsának, Pákay Zsolt, aki friss, saját kertjükben termett cukkiniből készíti az ebédet, a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozza a vevőknek.

A Pusztán Kézműves Sajtok a Somló-hegyről érkeztek a Lábdi Piacra. Illésházy Kata a vásárlók kedvenceit mutatja be nekünk:

A közeli Badacsonytördemicen található homoktövis ültetvényről hozták el a friss, immunerősítő gyümölcsöt és az abból készült termékeket Lábdihegyre. A magas antioxidáns tartalmú sárga bogyó nyersen nagyon savanyú, de a szörp a benne található cukornak köszönhetően kellemes ízű frissítő.

A piacon vásárolhatunk pesztókat, de Lábdihegyen ezt nem fenyőmagból, hanem dióból készítik, hiszen a termékekbe csak a helyben megtermett alapanyagok kerülnek.

 

Szerző: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva