
Az ősz a Balatonnál nem csak a színes levelekről és a hűvös estékről szól, hanem a regionális termékek ünnepléséről is. Ezen a hétvégén Kőröshegyen a sütőtök kerül a középpontba, ahol a Tökfesztivál – Badacsonyban pedig a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvénysorozat – keretében mézédes sütőtökkel is kényeztetik a látogatókat.
A Kőröshegyi Levendulásban megrendezésre kerülő Tökfesztivál az őszi időszak egyik legkedveltebb rendezvénye a térségben. A látogatók megismerkedhetnek a sütőtök sokszínű felhasználásával, legyen szó akár levesről, süteményről vagy egyszerűen sült tökről. A rendezvény egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy a látogatók a helyi termelőktől vásárolhassanak friss sütőtököket, és otthon is kipróbálhassák a fesztiválon tanult recepteket.
Badacsonyban a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvény keretében a sütőtök mellett a balatoni borokat és gasztronómiai különlegességeket is felfedezhetik a résztvevők. A rendezvény célja, hogy bemutassa, milyen ízletes és sokoldalú alapanyag a sütőtök, és hogy milyen egyszerűen lehet belőle ízletes ételeket készíteni.
A sütőtök igazi őszi csemege, mely nem csak finom, de egészséges is. Magas vitamintartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a sütőtök ideális választás lehet a hideg időszakban, amikor is a szervezetnek extra tápanyagokra van szüksége.
Ne hagyd ki ezt az őszi gasztronómiai kalandot, és élvezd a sütőtök minden ízét a balatoni rendezvényeken!
A sütőtök sütése ráadásul egyszerű és gyors. Csak mossuk meg alaposan a tököt, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel 2-3 ujjnyi vastag szeletekre. Egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva süssd 200 fokon kb. 10-15 percig, majd vedd le a fóliát, és süssd további 40-50 percig, vagy amíg megpuhul. A sütőtök szeleteket ízlés szerint fogyaszthatjuk önmagában, mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is tökéletes.

A hűvös napok kedvenc csemegéje a sült tök
Fotó: AI
MELYIK VÁLASSZUK? NEM TÖK MINDEGY! Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a mindmegette.hu szerint a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú. Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű. Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes. Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes. Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű. |