Az ősz a Balatonnál nem csak a színes levelekről és a hűvös estékről szól, hanem a regionális termékek ünnepléséről is. Ezen a hétvégén Kőröshegyen a sütőtök kerül a középpontba, ahol a Tökfesztivál – Badacsonyban pedig a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvénysorozat – keretében mézédes sütőtökkel is kényeztetik a látogatókat.
A Kőröshegyi Levendulásban megrendezésre kerülő Tökfesztivál az őszi időszak egyik legkedveltebb rendezvénye a térségben. A látogatók megismerkedhetnek a sütőtök sokszínű felhasználásával, legyen szó akár levesről, süteményről vagy egyszerűen sült tökről. A rendezvény egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy a látogatók a helyi termelőktől vásárolhassanak friss sütőtököket, és otthon is kipróbálhassák a fesztiválon tanult recepteket.
Badacsonyban a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvény keretében a sütőtök mellett a balatoni borokat és gasztronómiai különlegességeket is felfedezhetik a résztvevők. A rendezvény célja, hogy bemutassa, milyen ízletes és sokoldalú alapanyag a sütőtök, és hogy milyen egyszerűen lehet belőle ízletes ételeket készíteni.
A sütőtök igazi őszi csemege, mely nem csak finom, de egészséges is. Magas vitamintartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a sütőtök ideális választás lehet a hideg időszakban, amikor is a szervezetnek extra tápanyagokra van szüksége.
Ne hagyd ki ezt az őszi gasztronómiai kalandot, és élvezd a sütőtök minden ízét a balatoni rendezvényeken!
A sütőtök sütése ráadásul egyszerű és gyors. Csak mossuk meg alaposan a tököt, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel 2-3 ujjnyi vastag szeletekre. Egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva süssd 200 fokon kb. 10-15 percig, majd vedd le a fóliát, és süssd további 40-50 percig, vagy amíg megpuhul. A sütőtök szeleteket ízlés szerint fogyaszthatjuk önmagában, mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is tökéletes.
MELYIK VÁLASSZUK? NEM TÖK MINDEGY! Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a mindmegette.hu szerint a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú. Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű. Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes. Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes. Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű. |