likeBalaton.hu | 2023.10.13. 10:00
Sütőtök Kőröshegyen, Badacsonyban és otthon – recepttel
Ti is jöttök a  Kőröshegyi Levendulásba, a Tökfesztiválra? Esetleg Badacsonyban találkozunk hétvégén, a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvénysorozatán? Az egészen biztos, hogy mindkét helyszínen kóstolhatsz mézédes sütőtököt. Ha otthon is élveznéd még ezt tradícionális alapanyagot, akkor most mindenképpen olvass tovább!

Az ősz a Balatonnál nem csak a színes levelekről és a hűvös estékről szól, hanem a regionális termékek ünnepléséről is. Ezen a hétvégén Kőröshegyen a sütőtök kerül a középpontba, ahol a Tökfesztivál – Badacsonyban pedig a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvénysorozat – keretében mézédes sütőtökkel is kényeztetik a látogatókat.

A Kőröshegyi Levendulásban megrendezésre kerülő Tökfesztivál az őszi időszak egyik legkedveltebb rendezvénye a térségben. A látogatók megismerkedhetnek a sütőtök sokszínű felhasználásával, legyen szó akár levesről, süteményről vagy egyszerűen sült tökről. A rendezvény egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy a látogatók a helyi termelőktől vásárolhassanak friss sütőtököket, és otthon is kipróbálhassák a fesztiválon tanult recepteket.

Badacsonyban a Balatoni Kör Gyertek át hozzánk rendezvény keretében a sütőtök mellett a balatoni borokat és gasztronómiai különlegességeket is felfedezhetik a résztvevők. A rendezvény célja, hogy bemutassa, milyen ízletes és sokoldalú alapanyag a sütőtök, és hogy milyen egyszerűen lehet belőle ízletes ételeket készíteni.

A sütőtök igazi őszi csemege, mely nem csak finom, de egészséges is. Magas vitamintartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a sütőtök ideális választás lehet a hideg időszakban, amikor is a szervezetnek extra tápanyagokra van szüksége.

Ne hagyd ki ezt az őszi gasztronómiai kalandot, és élvezd a sütőtök minden ízét a balatoni rendezvényeken!

A sütőtök sütése ráadásul egyszerű és gyors. Csak mossuk meg alaposan a tököt, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel 2-3 ujjnyi vastag szeletekre. Egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva süssd 200 fokon kb. 10-15 percig, majd vedd le a fóliát, és süssd további 40-50 percig, vagy amíg megpuhul. A sütőtök szeleteket ízlés szerint fogyaszthatjuk önmagában, mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is tökéletes.

sült tök

A hűvös napok kedvenc csemegéje a sült tök
Fotó: AI

 

 

MELYIK VÁLASSZUK? NEM TÖK MINDEGY!
Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a mindmegette.hu szerint a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva