Mihály Szilvia | 2019.05.18. 08:00
Száz éves cédrusok lombkoronájában csúszdázhatunk
Nem mindennapi élmény, amikor csúszdázás előtt a fák lombkoronájában sétálunk, és közben a balatoni panorámában is gyönyörködhetünk.

A badacsonyörsi Folly Arborétum nyílt napján vehette birtokba a nagyközönség a nemrég elkészült lombkorona ösvényt és csúszdát, a mamutfenyőket bemutató megemelt sétautat és a látogatóközpont felújított épületét, ahol a közeljövőben interaktív borászati kiállítás kap helyet.
Folly Réka a családi örökséget viszi tovább az arborétum és borászat üzemeltetésével, dédapja ültette el itt a badacsonyi hegyoldalban az első cédrust közel 110 évvel ezelőtt. Dr. Folly Gyula pécsi orvos Öreg Arborétuma mára kinőtte magát, 400 fenyőfélének, 200 lombos fának és cserjének ad otthont.

Fotó: Mihály Szilvia

– A mintegy 100 növény telepítése során 60 m3 követ termeltek ki a kézzel ásott ültetőgödrökből dédnagyapáék. A növények ültetéséhez szükséges vizet a Balatonból faedényekben szállították fel szamárháton – idézi fel a múltat Réka.
– Dédnagyapánk ültette az első fákat, nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket, és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció.

Fotó: Mihály Szilvia

A varázslatos helyszín egész évben várja a látogatókat, a tavaszi napsütés, a fenyők illata és a páratlan panoráma maradásra készteti a kirándulókat. Jó itt megpihenni, piknikezni, egy padon a tájat szemlélve elgondolkodni a világ dolgairól, vagy csak nézni a távoli messzeségbe.
A gyerekek részére kiépített mókuskerék, körhinta, erdei mászóka mellett most már lombkorona csúszda is várja a kalandok kedvelőit.
Az arborétumi séta csúcspontja a toboz alakú kilátó, ahonnét úgy érezzük, a lábunk alatt hever a Balaton, a fonyódi hegyek csak karnyújtásnyira vannak, és átölel bennünket a Badacsony.

Fotó: Mihály Szilvia

Séta után feltétlenül kóstoljuk meg a Folly borokat, nekem személyes kedvencem a Folly Cédrus, és igyunk fenyőrügy szörpöt is.
Nézd meg a sétán készített képeinket:

Az arborétumban két új látványelem készült el, a mamutfenyő ösvényt és a lombkorona ösvényt csúszdával Folly Réka mutatja be nekünk.

Fotó: Mihály Szilvia

– 50 db tengerparti mamutfenyőt ültettünk erre a helyre, igyekeztünk a teret jól lezárni az arborétum többi részétől. Ezt az ösvényt a fenyők alá ültetett páfrányok miatt emeltük meg, így az aljnövényzettel együtt lesz majd teljes a látvány. Ezek nem hegyi mamutfenyők, hanem a kaliforniai tengerpartról származó fajta, nem lesznek gigantikus méretűek, amiknek a törzsét kivájva autók haladhatnak át rajtuk, bár majd az unokáink idejében ezek a fák is hatalmasak lesznek.
Igyekeztünk olyan teret kialakítani, ami babakocsival és kerekesszékkel is bejárható.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az atlasz cédrusok koronája közé épített csúszda színe harmonizál cédrus törzzsel, az ágak között ki lehet látni a Balatonra. Meghagytuk a lombozatot, így bele tudunk sétálni a növény koronájába. Aki szeretne, lecsúszhat, aki nem, az az ösvényen folytathatja tovább a sétát.

Fotó: Mihály Szilvia

Mutatjuk a nyílt nap legjobb képeit:

A most átadott új attrakciók a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése projekt keretén belül valósultak meg.

– A fejlesztés célja a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítása – mondta Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Kht. gazdasági igazgatója a projekt sajtótájékoztatóján.
– A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva