Mihály Szilvia | 2018.11.27. 12:00
Század eleji romantika és titkos szerelmek Badacsonyban
Badacsony egyik első hotelében esett szerelembe Egry József, a Balaton festője is. A Badacsony lábánál fekvő impozáns épület kertjében a több mint száz éves hársfák őrzik az itt valaha megforduló nemesek, polgárok, munkások, hadirokkantak, táborozó ifjak és vakációzó családok emlékeit.

Az épület történetéről és a most kapott belsőépítészeti díjról a tulajdonossal Nagy Miklóssal, és a szállodavezető Tóth-Gruber Viktorral és Tóth-Gruber Nikolettel beszélgettünk.

– A szálloda épületének elég viharos története volt-meséli Nagy Milkós.

– Szász Pál nagyiparos vette meg ezt a területe az 1890-es évek végén. 1905-ben már biztos, hogy állt ez az épület, akkor még nem hotelként, hanem a tulajdonos nyaralójaként. A hársfákat 1905 és 10 között ültették, a szakemberek szerint még jó 50-60 évig adnak hűs árnyékot az idelátogatóknak.

Az első világháború idején a ház hadikórház volt. Békeidőkben ez volt Badacsony első panziója, de volt az Óra-Ékszer SZOT üdülője, később pedig a Hunguest lánchoz került. A rendszerváltás után került a családunk tulajdonába az épület. Akkor még valódi turista szállóként nézett ki, több lépcsőben terveztük és folytatjuk azóta is a felújítását. Én 6-7 éves gyerekként voltam itt először, amikor nagypapám, aki helytörténész volt, előadásokat tartott az itt üdülő vendégeknek. Nagyon tetszett az épület hangulata már akkor is.

Korabeli képeslapon

– Az épület Badacsony első szállodái közé tartozik, a mellette levő Kishableánnyal együtt – veszi át a szót Tóth Gruber Viktor

– A Hableány egy faépület volt, amit a 70-es évek elején bontottak le, annak a helyén épült az ikonikus betonépület. A Háromfenyő és a Borműhely is a század eleje óta meghatározó épülete a településnek.

Már abban az időben nagyon komoly fürdőkultúra volt Badacsonyban, volt egy fürdőházunk, ahova a fővárosból is jöttek a vendégek. Badacsonyra nem a többhetes tartózkodás volt a jellemző, már Szegedy Rózáék idejében is néhány napra, a szőlő, bor és szüret miatt jöttek az emberek -folytatja a történetet Miklós.

– Badacsony az a vidéki, falusias környezetet biztosító nyaralóhely volt, ahol mindig is szívesen időztek és pihentek pár napot a vendégek, számos szerelem fűződött itt, és ma is tökéletes pihenési hely párok számára. A Rózsakő most is eljegyzések helyszíne, a mai napig rengeteg lánykérés és esküvő van a hegyen.

– A feljegyzések szerint Egry József is itt esett szerelembe.

Tóth-Gruber Nikolett és Tóth-Gruber Viktor

– Az I. világháború idején a hotelben működött a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórháza. Egry József is a hadikórház betege volt-mondja Miklós. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Vízkeletyné Pauler Juliskát, akinek a leszármazottai a mai napig Badacsonyban élnek. Ez egy botrányos szerelem volt, hiszen az ápolónő férje katonatiszt volt, tőle szerette el a festő. Ebben a korban egyáltalán nem volt szokványos, hogy egy nő elválik a férjétől, ráadásul a katonatiszt helyett egy nincstelen festőt választva.

–Hogy találkozott a festő a tiszt feleségével?

–Az ideiglenes kórházban az ápolók önkéntes úriasszonyok voltak. Itt gondozta a betegeket a szigoráról ismert Vízkeleti ezredes felesége is, aki több évvel volt idősebb a festőnél. A gömbölyded, sokat nevető asszony teljes ellentéte volt a lesoványodott, halk szavú Egrynek, mégis sokat időztek egymás társaságában. A botrány akkor robbant ki, amikor egy segédápoló ceruzával rajzolt aktképeket talált a közlegény éjjeliszekrényén. A képeken egyértelműen az ezredesné volt látható. Pár évvel később, 1918-ban házasodtak össze, és harminc évig éltek boldog szerelemben.

– Hogy őriztétek meg a századeleji romantikát az épületben?

– 1997-ben kezdtük az első szint rendbetételét, a felső szinten akkor még csőszobák voltak. A következő években szép lassan készültek el a fürdőszobák, most jutottunk el oda, hogy egy alaposabb ráncfelvarrásra kerüljön sor a hotelben. Az épület funkcionálisan is át lett alakítva, ahol most ülünk, az kazánház és raktár volt korábban. Ide reggel kényelmesen, akár papucsban is lejöhetnek a szállodavendégek, este pedig étteremként üzemelünk. Padlófűtés, vizesblokk, bővített konyha és wellnesz rész is került az épületbe.

Itt korábban kazánház volt

– A wellness rész pszichológiailag fontos a vendégeknek. Az a tapasztalatunk, hogy egy foglalásnál akkor is előnyt élveznek a welnesszel rendelkező helyek, ha a pihenés alatt a vendég azt egyáltalán nem is veszi igénybe – folytatja Tóth-Gruber Nikolett.

– Az első szint a megújítást követően teljesen modern, de az épület korabeli stílusához illeszkedő, századeleji romantikát idéz -mutatja meg a szobákat Nagy Miklós.

A díjnyertes belső tér

– Számítottatok év HotelDesign vidéki szálláshelye díjra?

– Csap Viktorék az Studio Arkitekter csapatával az utolsó felújítás után neveztek a belsőépítészeti díjra. A hazai legrangosabb Gastro & Hotel Design Award versenyen 80 résztvevő indult. Csap Viktor azt mondta, szeretné ezt a díjat elhozni, ő sokkal magabiztosabban várta az eredményhirdetést, mint mi.

Az eredmény magáért beszél, nézze meg képeinket:

 

Fotó: Orbán Péter

A település és a környéke számos aktív programot kínál a vendégeknek. A szigligeti korcsolyapálya mellett szaunázhatunk, és csobbanhatunk az ország legnagyobb merülőmedencéjében, a Balatonban.

A bátrabbak az év első napján Újévi csobbanáson is részt vehetnek a szigligeti strandon. De addig még adventi vásárok, gasztropiknikek és badacsonyi túrák várják a vendégeket. Ha szerencsénk lesz, idén télen is befagy a Balaton, és sétálhatunk Badacsonyban a hóesésben is.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva