Mihály Szilvia | 2020.07.13. 14:00
Tökéletes idill a Badacsony lábánál
Hallottál már olyat, hogy valaki egy cement járólap miatt vesz meg egy balatoni házat? Mert annak a hangulata, színvilága már előre sejteti, hogy jó lesz ott megpihenni?

Majoros Kata és családja Egerben élnek, diákmunka közvetítéssel foglalkoznak. A nagyon pörgős hétköznapokat ez a felújított badacsonyi ház ellensúlyozza.

Fotó: Majoros Kata

– Régi álmunk volt, hogy Badacsonyban legyen házunk, ez a gyerekek miatt is nagyon jó választás. Nagyon szeretem ezt a vidéket, gyönyörű, lehet kirándulni, imádom a hegyeket, a kilátókat, a vízpartot és a környékbeli kézműves termékeket is, ezt az egész életérzést, ami itt körülölel bennünket. Kerékpárral is nagyon jól tudunk közlekedni, és ha leülünk a kertbe borozgatni, az teljesen megnyugtató érzés.

Fotó: Mihály Szilvia

– Tényleg a járólap miatt esett a választás erre az ingatlanra?
– Igen – nevet Kata. – Első látásra beleszerettem ezekbe a régi cementlapokba, tényleg emiatt vettük meg a házat. Fel kellett polírozni, ez annyira nehéz munka volt a kis fugák és az évtizedes kosz miatt, hogy néha én is azt gondoltam, jobb lett volna kicserélni. Sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb lett volna új járólapot letenni, de annyira tetszett a színe, a mintája, a hangulata, hogy ragaszkodtam hozzá.

– Mi döntött a világos színvilág mellett?
– A kék, szürke, fehér színek a házban a Balatont idézik, letisztultságot sugároznak. A fehérre festett eredeti gerendák alatt még pihenni is kellemesebb, tágítják a teret a világos színek. Érezhető a házban a nyugalom, pihentető itt lenni.

Fotó: Majoros Kata

– Nem csak a cementlap régi, vannak itt többgenerációs tányérok és díszek is a falakon.
– A konyhában található Házi áldást a nagymamámtól kaptam, a dédim hímezte. Amikor előkerült, tudtuk, hogy itt lesz a helye, jó érzés ránézni, erről mindenkinek a saját gyerekkora, a nagymama konyhája jut eszébe.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mi volt a legnehezebb munka a felújítás során?
– A kertépítés. Azt mondják, a hegy termeli ki magából a köveket, ezt mi is megtapasztaljuk, vannak olyan kövek, amiket meg sem lehet mozdítani, találtunk közel 200 kg-os tömböket is.

– Egerben élnek, Badacsonyban pihennek. A két borvidék összehasonlítható?
– Nagyon szeretem Egert és az egri borokat is, hasonló érzések vannak az ember lelkében, ha ott kirándul a pincék között, de egész mások a borok, mint itt. Badacsonyban és Egerben is egyre több színvonalas vendéglátóhely és kirándulási lehetőség van, mindkét helyszín közel áll a szívemhez. Szerencsések vagyunk, hogy ezt a két fontos borvidéket ilyen közelről ismerhetjük.

– Badacsony a nyári programok színhelye?
– Nem, ősszel és télen is szívesen jövünk Badacsonyba, ilyenkor egy titkosabb arcát mutatja a táj, nagyon szeretjük a csendesebb hónapokat is a Balatonnál. Bár kevesebb étterem tart nyitva, de náluk akkor is csodálatos a hangulat, és kirándulni minden évszakban lehet. Még annyi felfedezni való vár ránk a környéken. Ahogy a gyerekek nőnek, úgy tudunk egyre nagyobb túrákat tenni.

– Merre érdemes kirándulni a környéken?
– A badacsonyörsi Folly arborétum kihagyhatatlan, kisgyerekekkel is nagyon jó kirándulási célpont. Itt van a közelben a Kisfaludy-kilátó, a Rózsakő, számtalan túra útvonal halad el a közelünkben.
Az éttermek közül a Kisfaludy-ház Étterem és a Laposa terasz a kilátás miatt is kihagyhatatlan, de számos pincét és éttermet szeretünk.

– Könnyen befogadták önöket a helyiek?
– Igen, nagyon örülünk annak, hogy ennek a közösségnek a részesei lettünk, nagyon befogadóak, sok pozitív emberrel találkozunk. A szomszédok figyelnek, segítenek, ha kell, és még a hivatalos ügyintézés is kedvesebb volt az országos átlagnál. A badacsonyi vendégszeretet létezik, és hosszútávon működik. Ezt a vendégszeretetet és badacsonyi életérzést mutatjuk meg mi is a hozzánk érkezőknek, a kiadásainkat abból fedezzük, hogy amikor nem vagyunk itt, a ház vendégházként üzemel.

Nézd meg a vendégházról készített képeket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva