likeBalaton.hu | 2024.01.15. 08:00
Újra régi pompájában a badacsonyi Tátika
A badacsonyi Tátika, ez a sokak számára nosztalgikus érzéseket kiváltó épület, impozáns megújuláson esett át.

A badacsonyi Tátika, ez a sokak számára nosztalgikus érzéseket kiváltó épület, impozáns megújuláson esett át. Ez a több mint 2,3 milliárd forintos pályázati támogatással megvalósult projekt nem csak magát az épületet, hanem annak környezetét is érintette. A hivatalos megnyitót a tavaszi időszakban tervezik megtartani.

Az alsó szinten egy információs iroda, közösségi tér és a szükséges kiszolgáló létesítmények kaptak helyet, míg a felső szinten egy minőségi étterem nyílt. A projekt részeként az alsó bazársor családbarát elemekkel bővült. A Tátika jövőbeli szerepe a szőlőhegy és a borászok tevékenységének bemutatása lesz.

A Tátikát Callmeyer Ferenc tervezte, és 1962-ben épült. Eredetileg a vízparton állt, konzolja a víz fölött helyezkedett el, de a téli jegesedést nem bírta, ezért később a vízpart előtti területet feltöltötték, és terasz került a helyére. A Tátika 1980-as években is átesett egy átépítésen, szintén Callmeyer tervei alapján.

Fotó: Fortepan / Hunyady József

A projektben számos technikai munka is történt, mint például hőszivattyús fűtési rendszer, víz- és szennyvízhálózat, valamint villamos erős- és gyengeáramú szerelési munkák.

 

A felújítás része volt a „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” nevű GINOP-pályázatnak, amely többek között a kikötő és strand előtti tér felújítását, a Tátika ház felújítását és turisztikai funkcióval való megtöltését tartalmazza.

A Tátika épületének története és megújulása tehát szorosan összefonódik Badacsony turisztikai és kulturális fejlődésével, emellett jelentős építészettörténeti értéket képvisel.

Fotó: EBH Invest

 

 

Nyitókép: Fotók: EBH Invest

Forrás: Magyar Építők

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva