Mihály Szilvia | 2019.04.08. 08:00
Valóban veszedelmes állatok a méhek és a darazsak?
A tavaszi virágok nyílásával egy időben megjelentek a méhecskék és a darazsak is a kertekben, Balaton-parton. A sárga csíkos kis rovarok egy része megcsíphet bennünket, de mutatjuk, hogy kerülhetjük el a szúrós találkozást velük!

– A darázsféléknek több faja van – mutatja be a badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontban Somogyi László. – A közösségi oldalakon is kering az alábbi képecske, mely viccesen ábrázolja a sárga csíkos rovarokat, és jellemzi az emberhez való viszonyukat.

Illusztráció

– Hány fajtája található meg a Balatonnál ezeknek a rovaroknak?
– Erdei méh, házi méh, dongó, zengőlégy, lódarázs, kecskedarázs, a kabócaölő darázs, lopódarázs, és a képről hiányzik még a francia darázs, de ő nagyon hasonlít a kecskedarázshoz.
Ezek a rovarok azokat a helyeket szeretik, ahol sok virág nő, a mézelő rovarok nagyon szívesen látogatják a tavaszi és nyári réteket, füves területeket. Közéjük tartozik az erdei méh, a háziméh, a dongó és a zengőlégy is.
A zengőlégy igazából a légyfélék családjába tartozik, ő a ragadozók megtévesztésére viseli a sárga csíkokat. Azt próbálja mutatni, hogy veszélyes rovar, és a madarak így nem eszik meg. 800 különböző faja él Európában, ebből hazánkban 390 fajta él.

Fotó: Mihály Szilvia

– Melyik csíkos rovar csíp meg bennünket?
– Aki mindenfajta indok nélkül csíp, az a kecskedarázs és a francia darázs. A lódarázs nagyot tud csípni, de az csak akkor bánt, ha védi a fészkét, és támadólag lépünk fel vele szemben. A háziméh sem csíp alapesetben, csak akkor, ha veszélyben érzi magát. Amúgy csak végigmászik az ember kezén, és nem bánt. A méh belepusztul a csípésbe, a fullánkjuk horgas végű, kifelé menet kiszakítja a potroh hátsó részét és ebbe a rovar néhány perc után belepusztul. A darázsféléknek egyenes fullánkjuk van, azzal többször is tudnak csípni.

– Mit tegyünk, hogy elkerüljük a csípést?
A strandokon ne hagyjuk ott a félig üres dobozos üdítőt vagy sört a fűben, mert abba könnyen belemásznak a darazsak, és nagyon veszélyes, ha azt nem vesszük észre, és megisszuk. A darázscsípés a nyelőcsőben súlyos allergiás reakciót vált ki mindenkinél. Olyan italt, amibe nem látunk bele, ne igyunk meg.

Fotó: pixabay

– Mire szállnak a darazsak? Egy erős női parfüm ingerelheti őket?
– Igen. A darazsakat ingerelheti az erős arcszesz vagy parfüm. Ők a cukros gyümölcsökre, ételekre szállnak rá. A darázsfélék ragadózók, ők a parizeres zsömlére is rászállnak.

– A szemetesek környékén ezért van több darázs?
–Igen, a kidobott ételmaradékok, palacsinta, lángos, ketchup, krumpli mind vonzza őket. A szemetes közelében agresszívebbek lehetnek, hiszen az eleségüket védik, ezért aki allergiás a csípésükre, inkább kérjen meg valakit, hogy dobja ki helyette a szemetet.

– Milyen színekre jönnek jobban a darazsak?
– A rovaroknak is van színlátásuk, bár ez eltér az emberekétől. A kék, a sárga és a piros szín a legszembetűnőbb számukra, ezek a leggyakoribb virágszínek. A darázsfélék mindenfajta élénk színre rárepülnek, míg a méhek a virágok illatára szállnak.

Fotó: Somogyi László

– Mit tegyünk, ha ránk száll egy méhecske vagy egy darázs?
Ne csapkodjuk, ne hessegessük, hanem óvatosan fújjunk rá levegőt, vagy emeljük rá egy levélre őket. Pöckölni, ledörzsölni nem szabad őket, mert abban a pillanatban szúrnak. Nagyon óvatosan bánjunk velük, a pánik náluk is egy erős védekezési reakciót indít be. Soha ne üssük le őket a papucsunkkal, ne bántsuk őket. Könnyen elhessegethetők, nem kell elpusztítani őket. Sokan a strandon külön, a törölközőtől távolabb tesznek le egy darab gyümölcsöt a fűbe a darazsaknak, méheknek. A háziméhek iszonyú nagy segítségre szorulnak, nagyon szépen elfújhatók, őket kiemelten védjük. Soha nem agresszívak, csak akkor támadnak, ha a királynőt, a fészket védik.

– Hogy kerüljük el a talpcsípéseket?
– Mivel a strandon és a réteken sok virágzó növény van, ezeken szorgosan dolgoznak a mézgyűjtő rovarok.

Fotó: Somogyi László

A fehérhere egész nyáron virágzik a strandunkon is, ne a virágmező közepére telepedjünk le. Ha rálépünk egy méhre, azonnal megcsíp, ami nagyon fájdalmas. Nem olyan veszélyes a csípés, mint nyakon, felsőtesten, de érdemes papucsot felvennünk, hogy megelőzzük ezt.
Most virágzik a százszorszép, az árvacsalán, gyermekláncfű, tyúkhúr, ezek mind jó mézelő helyek az apró rovaroknak.

Fotó: Mihály Szilvia

– Egyre többen építenek darázsgarázst vagy méhecskehotelt. Mire jók ezek?
A darazsat mindenki közellenségnek tekinti, ha beköltöznek a gerenda alá vagy az erkélyre, akkor irtani kezdik őket, pedig nagyon hasznos tagjai az állatvilágnak. Célszerű számukra a kert hátsó részében darázsgarázst építeni. Egy óra alatt száraz nádból, fadarabokból, tobozokból elkészíthetjük a számukra ideális lakhelyet. A nádat ne törjük le a Balatonban, az szigorúan védett, de amit a víz kihozott, azt megszáríthatjuk, és felhasználhatjuk a méhecskehotelhez.

Tehetünk bele téglát, ágakat is, nagyon sok építési ötletet találunk az interneten is. Vadméhek, törpeméhek, darazsak, de még gyíkok is költöznek ezekbe az épített odukba. 3-15 mm-es lyukakat fúrjunk a faágakba, fadaraboka, a mélységük 10-15 cm legyen, ebbe beköltöznek a rovarok, pókok is. Virágos méhlegelők közelébe, napos helyre célszerű építeni ezeket nagyjából egy méteres magasságba. Egy-két nap alatt rátalálnak a rovarok, és beköltöznek ebbe.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ha építünk ilyen darázsgarázst, nem lesz több csípős rovar, ha kerti partit tartunk?
– Nem. Ha a szabadban eszünk, amúgy is odarepülnek a darazsak, ezt nem tudjuk kivédeni. Ha azonban gondoskodunk róluk, és így jobban megismerjük őket, már nem fogunk félni, és csapkodni, ha találkozunk velük. Érdemes a darázsgarázst a kert távolabbi végébe tenni. Nagy helyet nem foglal, és környezetünk védelméért is sokat teszünk vele.

– Ha mégis megcsíp egy darázs vagy méh, mivel kezelhetők a csípések?
Fontos, hogy felismerjük, mi csípett meg bennünket. A méhek savas kémhatású mérget, a darazsak lúgos kémhatású mérget juttatnak belénk. Így a méhcsípésre szódabikarbónát, a darázscsípésre ecetet, citromsavat kell tenni. A csípést mossuk le langyos vízzel, készítsünk borogatást, ezzel nyugtassuk a bőrfelületet. Ha méhcsípésre ecetet teszünk, azzal még jobban belobbantjuk a csípés helyét.
A gyógyszertárakban kapható csípés utáni stiftek mindkét csípésre jók, és még csalán, szúnyog és medúzacsípést is enyhíthetünk velük. Antihisztamin mindig legyen annál, aki allergiás a csípésekre, a kálcium tabletta és pezsgőtabletta nem sokat segít a csípések okozta allergián.

Fotó: pixabay

LikeBalaton tippek a kis csíkos rovarok csípései ellen

Ne hagyjunk elől kirándulás és strandolás közben cukros élelmiszert, gyümölcsöt!
Soha ne igyunk bele abba a dobozos üdítőbe vagy sörbe, amit felügyelt nélkül hagytunk!
Viseljünk papucsot, cipőt a füves területeken!
Ne rikító színű ruhában kiránduljunk, strandoljunk!
Ne bántsuk, ne csapjuk agyon a méheket, darazsakat!
Ne szemeteljünk!
Mutassunk jó példát a gyerekeknek!
Készítsünk darázshotelt a kertünkben!

Képek az apró rovarokról:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva