likeBalaton.hu | 2024.10.04. 14:00
A Varga Pincészet a klímaváltozás kihívásai közepette is helytáll
A Varga Pincészet neve egyet jelent a kiváló balatoni borokkal, de a régió egyre szélsőségesebb időjárási viszonyai új kihívások elé állítják a borászatokat. Az idei szüret sajátossága az volt, hogy az augusztusi forróság miatt a betakarítás sokkal korábban kezdődött meg, mint korábban megszokott.

Az éghajlatváltozás miatt a pincészetnek alkalmazkodnia kell: új ültetési technikákra, szüretelési eljárásokra és talajtakarási megoldásokra van szükség.

Kihívások és megoldások a Balaton partján

Varga Péter, a pincészet alapítója szerint, ha nem lassul a klímaváltozás, akkor tíz éven belül a Kárpát-medence „új mediterrán” térséggé válhat, ami drasztikusan megváltoztatja a szőlőtermesztés feltételeit. A melegebb időjárás ugyan elősegíti a vörösborok minőségének javulását, de kihívást jelent a fehérborok és rozék esetében. A Varga Pincészet számára a megoldást az innováció és a modern technológiák jelentik: a legfejlettebb szüretelőgépekkel dolgoznak, és a szőlő hűtése hajnali betakarítással történik.

Új irány a borászatban: rezisztens szőlőfajták és fenntarthatóság

A klímaváltozás nemcsak a szüret időpontját tolta előre, hanem új telepítési irányokat is megkövetel. Az északibb fekvésű területeken új, rezisztens szőlőfajtákat telepítenek, amelyek jobban bírják a forró nyarakat és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. A Balaton körüli domboldalakat is áttervezik: a keleti tájolású ültetvények kapják a reggeli napfényt, ami segít a hajnali pára gyors felszáradásában, és csökkenti a gombás fertőzések kockázatát.

Borok, amik meghódítják a piacot

Az idei év különösen kedvezett a vörösborok minőségének, és az Irsai Olivér, Chardonnay, Olaszrizling borok is kitűnően szerepeltek, annak ellenére, hogy a szüret a szokottnál jóval korábban, augusztusban zajlott. A rozé borok esetében viszont új színekkel kell megbarátkozniuk a fogyasztóknak: a megszokott halvány rózsaszín helyett most sokkal intenzívebb, mélyebb tónusokat kapnak a borok. Ez a változás új kihívásokat hozott a borversenyeken való megmérettetésekben is, ahol a vizuális szempontok miatt ezek a borok hátrányba kerülhetnek.

Mit hoz a jövő?

A Varga Pincészet stratégiájának része, hogy folyamatosan fejlessze technológiáját és reagáljon a környezeti változásokra. Az energetikai korszerűsítések, a napelempark telepítése és a modern gépi szüretelés mind olyan újítások, amelyek biztosítják a fenntartható és minőségi borászatot a Balaton régióban.

A balatoni borkultúra átalakulóban van, de a Varga Pincészet készen áll arra, hogy a változó környezethez igazodva továbbra is a régió kiemelkedő borászataként tündököljön.

A sajáttal és a vásárolttal együtt 16,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel pincészetük két birtokán: a badacsonyi borvidéken 9,5 milliót, az egrin 7-et. Feldebrőn szeptember 24-én ért véget a munka, Badacsonyörsön egy héttel korábban, de a szőlő 98%-a mindkét helyen még a szeptember 9-ei hideg-betörés előtt beérkezett.

Az idei szüret legfőbb sajátossága, hogy nem ősszel, hanem nyáron, méghozzá igen forró nyáron volt. Ha egy generációval visszamegyünk az időben, akkor a szőlőszüret jellemző hónapjának az októbert találjuk. Az utolsó 10 évben a termés legnagyobb része viszont már szeptemberben bekerült a pincékbe, az idén pedig augusztusban. Ez egy 3-4 hetes ugrás egy év alatt, remélhetően egyszerinek tekinthető, a következő években talán kedvezőbb lesz a helyzet. 10 év múlva viszont már ez lehet majd a jellemző.

Balatoni nyár pincészetnél
Fotó: Varga Pincészet

 

– Ha a klímaváltozás üteme nem csökken, 10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum – mondja Varga Péter. – Lassan gimnáziumba kerül az a generáció, aki – hacsak nem vitték el a hegyekbe – havat alig látott és még életében nem szánkózott. Sok mindent elveszítünk a régi életünkből és hajlamosak vagyunk ezt negatívan megélni, mi szőlészek-borászok is. Pedig a változásoknak pozitív elemei is lesznek, sőt már vannak. Idén volt életemben az első tél, amikor a balatoni és a budafoki kertemben is zölden maradt, nem fagyott el a fű. A melegebb tél ugyan nem gyéríti a kártékony rágcsálókat, de a szőlőtőkéket sem. A balatoni turizmusnak pedig nem kell téli álomba merülni, és a meleg minden évszakban jót tesz neki. Nem lesz könnyű alkalmazkodnunk a változásokhoz, máshová kell telepítenünk, talajtakaró kultúrákat kell a sorközökbe vetnünk, másként kell metszenünk, terhelnünk. De ha megnézzük a régi mediterrán területek szőlő és borkultúráját, én a magam részéről szívesen vállalom a sorsukat.

Minőség szempontjából a nehézségek ellenére a 2024-es évjárat az átlagosnál inkább jobbnak mondható.

A klímaváltozás több évszázados borászati tudást tesz elavulttá, át kell írni a tankönyveket.

Shiraz
Fotó: Varga Pincészet

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Fotók, nyitókép: Varga Pincészet

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva