Mészáros Annarózsa | 2023.09.02. 18:00
A jövő itt van: robottechnika a szőlősorok között
A badacsonyörsi Varga Pincészet egy robot munkagépet tesztel az ültetvényein, amely néhány éven belül 8-10 ember munkáját is képes lesz elvégezni. Ez a fejlesztés innovatívan tudja segíteni a gazdákat a közeljövőben.

Nem szomjazik meg, nem fárad el, egy feltöltéssel, munkafolyamattól és a terepviszonytól függően 8-12 órát bír. Mi az? A Vitibot nevű robot munkagép, amely a permetezést és a szüretet kivéve minden feladatot el tud végezni a szőlőültetvényeken.

Fotó: Varga Pincészet

Főpróba a sorok között

– Jelenleg tesztelés alatt áll egy olyan gép, amely soralj műveléssel és törzstisztítással tudja segíteni a gazdákat. Emellett folyamatban van egy csonkázó adapter kialakítása, 2025 év végére pedig egy permetező adaptert szeretnének hozzá gyártani a fejlesztők – avat be minket Varga Máté, a Varga Pincészet szőlészeti ágazatának vezetője a technikai újításról. – Ha ezek a prototípusok legyártásra kerülnek, akkor kézzelfoghatóbbá válik egy olyan gépezet, amely a szőlőben végzendő jelentősebb zöldmunkákat emberi erő nélkül elvégzi. Ha permetezni is fog tudni, akkor egy aduász lesz, mert a legkomolyabb feladatokat képes lesz kiváltani. Mindezt egy telefonról irányítva.
A szőlészeti robot a gps koordináták felvétele és a terület megfelelő feltérképezése után 0-24 órában képes mozogni, önállóan dolgozik. A kifinomult érzékelő rendszerének köszönhetően, azonnal leáll, ha embert észlel a környezetében.

Varga Máté
Fotó: Varga Pincészet

Változnak az idők

– Régóta szőlőben dolgozom, látom és ismerem az embereket, így számomra van egy lelketlen vonzata is a robottechnikának – fűzi hozzá gondolatait Máté a technikai újításhoz. – Sajnos azonban efelé tendál a világ, hogy ezeket a fejlesztéseket nem lehet kihagyni. Hiszen egy ilyen eszköz 80%-ig 2 óra alatt tölt fel és 8-10 ember munkáját spórolja meg, ami azért is fontos, mert a klasszikus szőlőmunkások eltűnőben vannak, egyre kevesebb a munkaerő az ágazatban. Nekünk szerencsénk van, mert megbízható munkaforrásaink vannak. Hosszútávon dolgoznak velünk, 10-15 éve akár, több generáció munkálkodik az ültetvényeinken egy családból. De globális probléma, hogy a jó munkaerő a mezőgazdaságból elszivárog.
A Varga Pincészet 180 hektár saját területet művel, a szüret minden évben a Csabagyöngyével kezdődik. Nem volt ez másképp idén sem. Augusztus első hetében elkezdték a szüreteket és tervek szerint november elejéig, közepéig zajlik a szőlő feldolgozása. A sok esőnek köszönhetően addig is bőven van feladata az ültetvényeken dolgozóknak.

Fotó: Varga Pincészet

Nézd meg milyen munkagép lesz a szőlészek segítségére!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Varga Pincészet

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva