Badacsonyi bortúra
Helyszín Badacsonytomaj,
Időpont
Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely szinte minden érzékszervünknek gyönyörűséget okoz, hiszen a jó borok mellé a táj szépsége, a Balaton kéklő vize és a magasodó tanúhegyek is párosulnak.

Már a Balaton közelsége is különleges adottságokkal ruházza fel, de a talaj, a hegyet alkotó bazalt az, ami unikálissá teszi a világ bortérképén. Misztikum és zarándokhely minden borszerető ember számára, régi magyar fajták és nemes gondolatok lelőhelye.

Tervezett program:
1. nap
Érkezés 13 órától a Hotel Bonvino Wine & Spa-hoz, szobák elfoglalása.
Bortúránk első állomása a Hegymagason található Szászi Birtok, ahol a páratlan kilátás és a birtok megismerése mellett egy 5 tételes borkóstoló keretein belül, megismerhetjük a környék és a borászat kiemelt fajtáit, borait.
Szászi Endre 16 hektáros birtokán ökológiai gazdálkodással művelt; kézzel metszett, válogatott és szüretelt szőlőből készített; spontán fermentációjú borokat kínál.
Dűlő-szelektált borok, kései és különleges szüretek a Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidék környező lejtőiről származnak.

A pénteki napot Váli Péter birtokán folytatjuk, ahol 7 tételes borsorunk mellett kemencében sült vacsoránkat is elfogyasztjuk.
Váli Péter 2000-ben valósította meg álmát, a Badacsonyörsi birtokát, ahol otthonos környezet, finom borok, organikusan művelt szőlők, friss helyi alapanyagok, házi és környékbeli sajtok, sonkák, szalámik várják a betérőket.
A birtok tételei stílusosak és karakteresek, a választék a könnyű fehértől a vörösig terjed. Az alap borok és a komolyabb tételek egyaránt sajátos hangvételűek: egyszerre fejezik ki a badacsonyi jelleget, a vulkanikus terroirt és a helyi fajtát.

Badacsonyörs, Váli, pince

Fontos a helyi alapanyag
Fotó: Váli Péter

2. nap
Szombaton délelőtt szabadprogramokból választhatnak a résztvevők, kipróbálhatják a kiadós reggeli után a szálloda wellness részlegét, mely arra hivatott, hogy teljes testi-lelki feltöltődést kínáljon vendégeink számára.
Kora délután pedig egy különleges izgalomban lesz részünk, hegyi taxikkal veszünk részt egy kisebb kalandban.
Nyitott terepjárókkal ismerhetjük meg a helyi dűlőket és gyönyörködhetünk a lenyűgözően csodálatos panorámában.
A szombati túra utolsó állomása a Laposa birtok lesz, ahol 6 tételes borsorral és hidegtállal várnak minket.
A Laposa birtok Badacsony egyik legismertebb borászata, alapvetően fehérborokat készít, a Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgozik.
Boraikban– amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – megmutatkoznak a bazalthegyek szépségei.
Borsorunk révén pedig a könnyed gyümölcsösebb boroktól eljuthatunk a komplexebb, termőhelyre jellemző ásványos, elegáns tételekig, közben élvezve a páratlan kilátást a Balatonra.

Nemes nedűk, lenyűgöző kilátás-Laposa Birtok
Fotó: Keszey Ágnes

Programunkat a Borbély család, pincészeténél folytatjuk 8 bor kóstolásával és vacsorával.
A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. A 23 hektáros birtokon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.

3. nap
Vasárnap a reggeli után fakultatív programmal zárjuk a mozgalmas hétvégét.

Jegyrendelésért kattints ide!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva