Bortúrák a Tóti-hegy körül
Helyszín Káptalantóti,
Időpont 2024. máj. 1. 10:00 - 15:00 2024. júl. 11. 10:00 - 15:00 2024. aug. 18. 10:00 - 15:00 2024. okt. 5. 10:00 - 15:00 2024. nov. 17. 10:00 - 15:00

Vezetett bortúrák a badacsonyi borvidéken

Káptalantóti, A tanúhegyek közé tartozó Tóti-hegy látképe
MTI fotó: Szigetváry Zsolt

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidéke. Bátran mondhatjuk, hogy minden egyes érzékszervünknek gyönyörűséget okoz. Itt, a bor mellé párosul a táj szépsége, a Balaton víztükre és az ég felé magasodó tanúhegyek.

A borvidéket a víz közelsége különleges adottságokkal ruházza fel, de a vulkanikus talaj és a hegyet alkotó bazalt az, ami igazán unikálissá teszi. A borszerető ember számára a badacsonyi bor a barátság olaja, a nektár, melyben a vulkánok tüze ég tovább. A vidéken nagy testű, tüzes, zamatos borok születnek, melyeket túráink során mind meg is kóstolhatsz. A badacsonyi borral garantáljuk neked a feltöltődést, az élményt, mely emeli az élet fényét.

Bortúránk valódi kaland és igazi kikapcsolódás annak, aki szeretné személyesen felkeresni azokat a „szentélyeinket”, ahol születik és érik a BADACSONYI BOR! Tarts velünk és kóstold meg a vulkáni talajon született nagy fehéreket! Ízleld meg az aromákban gazdag, szép tónusú borainkat, éld át szőlőültetvényeink csodáit! Nálunk minden szőlőskert egy külön világ. Ahogyan minden tanúhegyről mindig más és más képe tárul elénk a Balatonnak, úgy sajátosan egyéni ízű borok fogadják az erre járót a pincékben.

A programsorozat a tavasztól késő őszig tartó időszakban számos bortúrát tartogat neked. Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrtuk össze számodra. Családi pincészeteink finomabbnál finomabb borait ismerheted meg, lenyűgöző látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során túravezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, a hegyek kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket.

A bortúrára lehetőséged van Badacsonyból transzferjárattal is érkezni!

2024. évi BORTÚRÁK helyszínei:

Istvándy Liget – Sabar Borház – Váli Péter Borászata

Részletek:

A bortúra útvonala: Istvándy Liget – Sabar Borház – VáliBor
Figyelem! A túra a káptalantóti Istvándy Ligettől indul és a badacsonyörsi VáliBor borászathoz érkezik, emiatt a transzferjegy megváltását javasoljuk!
Az Istvándy Ligetnél van lehetőség parkolni, de Badacsonyörstől ebben az esetben vissza kell sétálni!

Találkozó: 9:45 Istvándy Liget vagy transzferjárat esetén 9:30 a Tourinform Badacsony
Indulás: 10:00
A túraútvonal hossza: 6,5 km
Szintemelkedés: 149 m
A túra hossza: kb. 4-5 óra

Figyelem!

A bortúra során az egyes helyszínek között erdei utakon, túraútvonalakon haladunk, emiatt túrázásra alkalmas ruházatban javasoljuk a részvételt!
Kényelmes, vízhatlan cipő, bakancs kötelező!
A túra hossza megközelítőleg 6,5 km!

Résztvevő borászatok:

Istvándy liget

Az Istvándy Liget sablonoktól mentes esküvői helyszín. Ez a hely azoknak szól, akik nem ijednek meg a természet adta helyzetektől, el tudnak szakadni a város urbanizált világától és kellő kalandvággyal rendelkeznek, hogy kilépjenek komfortzónájukból, mindezért cserébe egy lezser eleganciájú konvencióktól mentes mesés vidéki esküvőben lehet részük. Ehhez nyújtunk különleges természetközeli helyszínt. Velünk tartasz? Ez a mesés rejtekhely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében, a Tóti-hegy lábánál felszínre törő JUVENTAS természetes forrásnál rejtőzik. Amennyiben egy romantikus vidéki piknik hangulatú esküvőt szeretnétek, mind ezt gyönyörű természetes környezetben, akkor megtaláltátok az ideális helyet: az Istvándy LIGET-et.

Sabar borház

A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike – adottságait tekintve viszont nagy reménységű termőhely – a Badacsonyi borvidék része. Itt található a Sabar Borház központja és szőlőterületeinek nagy része. 2009-es megalakulásuk óta eltelt időben területei 7 hektárra bővültek, felújították és újra borral töltötték meg a két Sabar-hegyi pincét, gondoskodva róla, hogy az élet visszatérjen a kis szőlőhegyre. Kiemelkedő, a termőhelyet hűen tükröző fajtaboraikra hamar felfigyeltek a minőségi borok iránt elkötelezett fogyasztók.

Válibor – Váli Péter borászata

A Válibor 10 hektáron gazdálkodó organikusa gazdálkodó, kézműves pincészet. Alacsony kéntartalommal, minimális beavatkozással készülnek a természetes borok. Jelentős terméskorlátozással, kézi ládás szürettel magas minőségű egyedi borokat készítenek. Legfőbb szőlőfajtáik: Kéknyelű, Budai, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szürkebarát és Ottonel Muskotály. Vörös és rozéborokat is készítenek Pinot Noirból, Syrahból és Kékfrankosból.

Árak és jegyvásárlás:

A bortúra ára: 14 900 Ft/fő
Az ár tartalmazza az idegenvezetést, a borászatonként 3 fajta bor kóstolóját és a borkóstolóhoz illő, helyszínenként eltérő borkorcsolyákat.
Visszakóstolás illetve egyéb fogyasztás külön fizetendő!
A bortúrán résztvevő, de alkoholt nem fogyasztó személy a teljes részvételi díjat köteles megfizetni, hiszen igénybe veszi az idegenvezetést, fogyaszthat a borkísérő falatokból és kérhet alkoholmentes italt (kávé, üdítő stb.).

Transzfer lehetőség!

Amennyiben Badacsonyból szeretnél transzferrel érkezni a bortúrára, lehetőséged van oda-vissza transzferjegy megváltására is!
A transzferjegy ára + 2 500 Ft/fő!
Transzfer indulás Badacsonyból: 9:30 (Tourinform Badacsony, Park u. 14.)

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva