Kéknyelű Piknik – tavaszi borfesztivál
Helyszín Káptalantóti,
Időpont 2024. máj. 11. 15:00 - 20:00

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe, zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban. Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló.

A rendezvény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek. 2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az Ízbank amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű Íz-lelő szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került Íz-lelőn a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket.

Az öt legjobbnak tartott tételből 50-50 palack megőrzésre került az Ízbank Borszéfben, amely egyfajta bortrezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak. A gyűjtemény akár évtizedek múlva is kóstolható lesz.

Fotó: Istvándy Pincészet

Vinum Benedictum néven megszületett a borkultúráért alapítvány

Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül.

Az eseményen az idei Top 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. A borok a készlet erejéig fogyaszthatók.

Fotó: Istvándy Pincészet

Kitelepülő borászatok

  • Sipos Borház és vendégház
  • Sabar Borház és vendégház
  • Edvi Illés Badacsony
  • Földi Bálint
  • Folly Arborétum és Borászat
  • Istvándy Pincészet
  • Éliás Birtok
  • Büttner Borászat
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Borászati mesterkurzuson ismerhetjük meg a világon egyedülálló módon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin teremő Kéknyelűt.

Az idei mesterkurzuson a Top 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

Fotó: Istvándy Pincészet

A kézműves termékek is a Balaton színeiben pompáznak

Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.

Hangulatos zenei aláfestés a badacsonyi nedűhöz

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

Fotó: Istvándy Pincészet

Az Istvándy és a Kéknyelű

– Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 11-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet- és házigazdája.

A badacsonyi borászatban a Kéknyelűben hisznek

A háro hektár Kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a Kéknyelű szőlőfajtában látja és a kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának újjászületésében.

A Kéknyelű az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem.

Több mint húsz éve a Kéknyelű fajta mellett kötelezték el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon a badacsonyi borászat hozta forgalomba és mutatta be a nagyközönség számára. Szeretnék felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatnak a borvidék számára.

A jegy ára 18.900 Ft/fő, melyet a Tixa jegyvásárlási rendszer felületén lehet megvásárolni.

Piknik menü és a jegy tartalma

Tütü gasztrobusz menü: Marokkói marha tagine, Csirke tikka masala, Ratatoulle

Desszert: Kéknyelű BONBON

Az idei top 10 Kéknyelű bor kóstolása a badacsonyi borászatoktól

Mesterkurzuson való részvétel

 

Nyitókép: Istvándy Pincészet

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva