Tobozszüret a Follyban
Helyszín Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25
Időpont
Egyedülálló élmény a Pinus coulteri, óriástobozú fenyők tobozszüretének megtekintése, hiszen a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 10–20 cm szélesek is lehetnek. Éppen ezért csak alpintechnikával szüretelhetők szakember segítségével.

A Follyban található egyik óriásfenyő már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 éves kort, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves. Előbbit a látogatók arról is felismerhetik, hogy erősen viaszolt tűlevelei miatt műfenyőhatást kelt, utóbbi a kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal.
A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt adunk ajándékba a hozzánk látogatóknak.
A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett arborétumi séta is színesíti, ez utóbbin a negyedikgenerációs dédunoka, Folly Réka tulajdonos mesél majd a kert történetéről és kincseiről. A gyerekeknek szervezett kalandos séta során a kicsik megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozás során levél- és terméskarkötőket készíthetnek.

Program 2020.11.07. szombat (rossz idő esetén pótnap: 11.14. szombat)
• 10.00 óra: Arborétum nyitás
• 10.30 óra: vezetett túra indul a Nádasház elől Folly Réka vezetésével*
* a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni 10.26-tól a zsoldos.natalia@folly.hu e-mail címen lehet. A csoport maximális létszáma: 20 fő, a sétán való részvétel díja: 1000 Ft/fő.
• 11.00 órától: Pinus coulteri tobozszüret
• 11.00 órától: gyermekprogram (10 év alattiaknak, gyülekező a Nádasház előtt)
• 14.00 órától: gyermekprogram (10-14 év közöttieknek, gyülekező a Nádasház előtt)
• Napközben: Abies pinsapo és a Pinus pinaster tobozszüret

A látogatókat egy külön erre a napra összeállított speciális belépővel várjuk, amely a belépés mellett tartalmaz egy pohár forralt bort, forró alkoholmentes puncsot vagy teát, valamint egy csomag atlaszcédrusmagot is. Speciális belépők ára: Felnőtt: 2900 Ft, gyermek: 2300 Ft.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva