Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum
Helyszín Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 17
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő zárva
kedd 10:00 - 18:00
szerda 10:00 - 18:00
csütörtök 10:00 - 18:00
péntek 10:00 - 18:00
szombat 10:00 - 18:00
vasárnap 10:00 - 18:00
E-mail cím info@szegedyrozahaz.hu
A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatják be

A Szegedy Róza Ház a XVIII. század vége óta a badacsonyi táj különleges szépségét gazdagítja. A barokk vonásokat mutató, három részből álló épületegyüttest és a hozzá tartozó szőlőbirtokot Zala megye alispánjának lánya vitte a házasságába 1800-ban. A ház és környéke férjével, Kisfaludy Sándor költővel kötött házasságának fontos állomása.

Itt ismerkedtek meg a hegy ünnepén – a szüreten – még 1795-ben, s itt teljesedett be szerelmük öt év múltán. Az asszony szellemi partnere és a gazdálkodásban is méltó társa volt Kisfaludy Sándornak.

A nemesi kúriára emlékeztető badacsonyi présházukat Róza édesapja, Szegedy Ignác, Zala vármegye alispánja építette a XVIII. század utolsó harmadában. A parasztitól alig különböző konyhájában főzték az ételt a nyár és az ősz jó részét a hegyen töltő uraknak és a szőlőmunkásoknak.

A ház emeletén, a félköríves árkádok mögötti lakószobákban pihent meg a gazdálkodó költő s hitvese, és itt fogadták vendégeiket. Az utolsó szobában ma a Kisfaludy életútját és munkásságát bemutató kiállítás látható.

A három részből álló épületegyüttes középső traktusában, az ürmösfőzőben készült a híres fűszeres bor, az ürmös. A hegy mai zarándokai meg is kóstolhatják a régi recept alapján főzött nedűt és a falakon elhelyezett tablókon szemelgethetnek a magyar irodalom klasszikus borverseiből. De itt kapott helyet gróf Batthyány Gyula grafikai sorozata is, amely Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelmének romantikus történetét meséli el.

Az egykori vincellérházban Balatoni Almanach címmel kortárs magyar költők balatoni témájú verseinek kéziratait láthatják a XX. Század második feléből. Az impozáns névsor Kassák Lajostól Faludy Györgyön, Pilinszky Jánoson, Nagy Lászlón át Kukorelly Endréig, Határ Győzőig és Gömöri Györgyig ível.

2019 június közepétől pedig megtekinthető az épületben a „Nagy Magyarok Nimródtól-Bartókig” szoborkiállítás, mely Túri Török Tibor alkotásait foglalja magába.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva