Mihály Szilvia | 2018.08.08. 07:00
Kipróbáltuk a Balaton első vízi tanösvényét
A Nádi szélen ringatóztunk Badacsonylábdihegyen, lenyűgöző látványban volt részünk.

Badacsony és Szigliget között található a Balaton legnagyobb egybefüggő nádasa, a vízi tanösvényen ezt a csodálatos természeti élőhelyet ismerhetjük meg.

A badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Központból vezetett, elektromos motorcsónakos túrára indultunk. A keleti szél ma is felfrissítette a levegőt, így bátran ajánljuk ebben a kánikulában is ezt a kirándulást.

A túrán a vezetőn kívül 4 fő vehet részt, mentőmellényt és távcsövet is kapunk induláskor. A 3 km-es távot másfél-két óra alatt járhatjuk be, attól függően, milyen madarak reppennek fel, és kerülnek a látókörünkbe. Nagyon sok érdekes történetet hallhatunk a túravezetőktől, mi Somogyi Lászlótól tudtuk meg a nádas eddig rejtett titkait.

Somogyi László mutatja be a Nádi szél vízitúra tanösvényt a likebalaton.hu olvasóinak

Ha túravezető nélkül indulunk el a vízi ösvényen, akkor QR kódok segítik a tájékozódást. Bérelhetünk kajakot, kenut, de érkezhetünk saját evezős járgánnyal, akár SUP-pal is körbeevezhetünk a területen.

A vízről még szebbek a tanúhegyek, mint a szárazföldről, teljes rálátásunk van Szigligetre, a Szent György hegyre, Csobáncra, Gulácsra és Badacsonyra.

Több kócsag család, vagyis kolónia lakik a nádasban, az ő életmódjukról mesél Somogyi László:

Az előző évben még vaddisznók is jártak a nádasba dagonyázni.

Szerencsések voltunk, több kócsagot és sirályt is láttunk testközelből. Úgy tűnt, a madarak már megszokták a mozgolódást, bár az elektromos motorcsónak nagyon halkan közlekedik, azért felröppentek pihenőhelyükről.

A túra egyik állomásán, a nádas között megbújó, nyugodt vizű öbölben számtalan növényfajt és vízi állatot ismerhetünk meg.

Őshonos hínár a Balatonban

A nádasban vidrák is élnek, a ragadozó emlősök időnként meglátogatják a badacsonytördemici tyúkólakat is zsákmányszerzés céljából, ennek a gazdák persze nem örülnek. Sajnos nagyon rejtőzködő állat, így mi nem akadtunk össze velük.

A Nádi szél tanösvényen keleti szelünk volt, kellemesen hullámzó vízen jártuk be a környéket.

Mindez, hogy tetszett a velünk utazó Varga Leventének?

Még több kép a túráról az alábbi galériában:

Szerző: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva