Szijártó János / veol.hu | 2021.12.30. 14:00
Hogyan lesz egy mandulás kalácsból emlékház Badacsonytördemicen?
Herczeg Ferenc író imádta a Balatont, 1946-ig badacsonytördemici házában töltötte a nyarakat, most elkezdték emlékházának kialakítását.

– Emlékházat alakítanak ki Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán, ami egy régi álom megvalósulását is jelenti többek számára – fogalmazott Horváth Zoltán polgármester arra utalva, hogy a sokáig méltatlanul mellőzött író hagyatékát náluk kezdték feléleszteni. – A Petőfi Irodalmi Múzeum irányításával olyan kiállítás készül, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc egyéniségének, felidézi korabeli népszerűségét és a birtokon eltöltött évek hangulatát.

Mandulás kalácsból emlékház

Vollmuth Péter, a 2016-ban elhunyt korábbi polgármester indította útjára azt a folyamatot, ami mostanra addig jutott, hogy a kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolt az egykori birtokon álló épületekből kettőt.
Még 2008-ban egy helyi forralt borfőző fesztiválon olyan mandulás kaláccsal kínálták a résztvevőket a házigazdák, amelynek receptje Herczeg Ferenc író hagyatékából származik. Ez volt az első olyan momentum, ami a Horthy-korszakban ünnepelt, majd később háttérbe szorított íróra hívta fel a figyelmet. Erről már Szántai Attiláné, a Herczeg Ferenc Társaság Egyesület helyben élő alelnöke beszélt munkatársunk érdeklődése nyomán.

Herczeg Ferenc hagyatéka
Forrás: Szijártó János/Napló

Az író imádta Badacsonyt

Herczeg Ferenc 1926 őszén mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte. Herczeg Ferenc 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait. Ennek köszönhetően

felélénkült a település kulturális élete, számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában. Az író szívén viselte a település és a Badacsony sorsát,

részt vett a helyi közügyekben, például aktív tagja volt a ma is működő Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesületnek.

Forrás: Szijártó János/Napló

– Az író hagyatékát bemutató irodalmi emlékhely kialakítása számunkra azért is jelentős lépés, mivel az író bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, érettségi tétel, így ennek kapcsán Badacsonytördemic és Badacsonylábdihegy a figyelem középpontjába kerülhet. Sokan tettek, dolgoztak ezért itt helyben, a már említett néhai Vollmuth Péter mellett Ságiné Csizmadia Zsuzsanna is számos tárgyi emléket, eszközt őrzött meg az utókor számára – mondta Szántai Attiláné.

Herczeg Ferenc szobra a lábdi strand előtt, ahol idén tavasszal Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében koszorúzott Szántai Attiláné és Ságiné Csizmadia Zsuzsanna

Az épületekben épségben maradt eszközök műtárgyvédelmi és restaurálási munkálatait a Petőfi Irodalmi Múzeum megkezdte. Az emlékház várhatóan 2024-ben nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva