Krausz Andrea | 2018.11.24. 21:00
10 ezer ember Siófokon és fürdés a Balatonban
November van, mégis megtelt a Balaton-part. Futók ezrei lepték el Siófokot, és voltak, akik megfürödtek.

Több mint 6 ezren regisztráltak a kétnapos 15. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton futóversenyen. Már hetekkel ezelőtt elkelt szinte minden hely, vagyis betelt a nevezés.
Hihetetlenül népszerű a futás Magyarországon. A legfrissebb felmérés szerint 830 ezren (!) húznak a lábukra hetente legalább egyszer futócipőt kishazánkban, és persze a Balaton is vonzó sokak számára, még ilyen ködös időben is.

Volt, aki nem fázott (Fotó: Krausz Andrea)

A Petőfi sétányon moccani sem lehet két napon át. A sportolókat és az amatőr futókat valamint az őket kísérő népes szurkolótáborokat, családokat (kb. 10 ezer embert) alig 5 fokos hőmérséklet, esetenként szemerkélő eső fogadta. De mindez nem szegte kedvét senkinek. Timi és Erzsi Budapestről érkeztek és nagyon szeretik a Balatont.

Itt mondják el, hogy miért jó ilyenkor is futni:

A maratoni és félmaratoni amatőr futófesztiválokra már jó előre nevezni kell, különben könnyen lecsúszhatunk egy ilyen buliról, mint a siófoki. Hogy miért buli?
Mert többféle távot választhatunk. Lehet futni egyéniben több szakaszban teljesítve a maratont, a félmaratont, vagy még rövidebb távokat. Lehet párban indulni és megfelezni a távot. Bemondják a neved, amikor áthaladsza a rajt-cél zónán. Vadidegen emberek integetnek, kerepelnek, megtapsolnak, mintha az olimpián lennél. Szól a zene, jó a hangulat, van akinek még a hátizsákjából is hangosan dübörögnek a ritmusok, mások verseny közben beszélgetnek. Futnak idősek, fiatalok, fél karúak, süketnémák, nagymamák-nagypapák, családanyák, apukák babakocsit tolva és persze futóatléták, akik már addigra lefutnak egy kört (7 kilométer), mire én bekötöm a cipőmet. Igencsak a profi a szervezés, van esti buli a hotelben és vannak, akik meg is fürdenek a tóban.

Nézzétek meg, ilyen volt a szombati első rajt!

Szombaton háromszor rajtoltak el a futók különböző távokon a Hungária és az Európa Hotel közötti rajt- cél területről, vasárnap pedig egy rajt vár a nevezőkre. Siófokon a hajóállomás és a Galerius fürdő közötti utcákon jelölték ki a szervezők a versenyterületet, sok helyen közvetlenül a part mellett futnak a résztvevők.

Kocsis Árpád, a legnagyobb magyar futóversenyeket lebonyolító Budapest Sportiroda (BSI) vezetője szerint a futószezon egész évben tart. December 31-én van az utolsó és január elsején az első, tehát télen sem áll le a futóversenyek sorozata az országban. Sokan szeretik a balatoni futófesztiválokat is, jövőre is lesz belőle jópár, például 2019. március 21-24-ig a Spuri Balaton Szupermaraton.

Kocsis Árpád ebben a videóban mondja el, hogy miért érdekes egy novemberi futóverseny a Balcsin:

Minden évben hagyomány, hogy a vállalkozó kedvű futók megmártóznak a tóban, mondván: elvégre a Balatonon vagyunk! Ezúttal heten indultak a 6 fokos vízbe, de egyikük a vízbe érés utáni pillanatban meghátrált. Egy alumínium létrán ereszkedtek be óvatosan, majd megmártóztak, a partra kilépve pedig követelték a jól megérdemelt pálinkájukat.

További fotók a siófoki 15. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton futóversenyről:

Kép, videó és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva