likeBalaton.hu | 2021.05.08. 17:00
10 fogast akart hazavinni a fonyódi vizekről a pecás, de lekapcsolták
A pandémia idején sem unatkoztak a halőrök. Áprilisban meglepően magas volt a szabálytalankodók száma. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai 55 alkalommal tettek feljelentést renitens horgászokkal szemben. Május 1-jén pedig az egyik horgász 10 fogassal akart partra szállni.

– Áprilisban a szabályszegések szinte teljes tárházával találkozhattunk – adta közre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Mint írták,

engedély nélkül tizenöten kezdték meg a horgászatot, közülük egy horgász mindezt már horgászati tilalmi területen, hárman még érvényben lévő eltiltásuk alatt,

akik közül egy még három bottal és behúzós módszerrel. Érvényes területi jegy nélkül öten horgásztak, közülük négyen behúztak arra jogosító területi jegy nélkül.

A fogási naplókat is ellenőrizték
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

A fogási napló vezetésének szabályait tizenegyen sértették meg,

ebből négyen a méretkorlátozást sem tartották be, egy horgász még gardát is tartott meg annak fogási tilalmi idejében. Egy horgász sértette meg a kősüllő fogási tilalmi idejét.

Horgászati tilalomban heten horgásztak: vagy a csatornákra érvényes időszakos korlátozás alatt, vagy a Kis-Balaton nem horgászható területein.
Négyen horgásztak egyszerre három horgászbottal, közülük egy az élőcsali használatára vonatkozó horgászrendi előírást is megsértette. Egy horgász pedig egyszerre négy botot használt, egy pedig felszereléseit hagyta huzamos ideig magára.

Méreten aluli balint egy horgász akart hazavinni, a különböző egyéb horgászrendi pontokat heten sértették meg.

A napi megtartható hal mennyiséget ketten sértették meg, közöttük van a május 1-i hétvége „legnagyobb” szabályszegője, aki Fonyódon tíz fogassal szeretett volna partra szállni.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei megemlítik, hogy a lassú felmelegedés miatt a fogasok nagy számban maradtak a jól ismert akadókon. Ennek a híre gyorsan terjedt a csónakos horgászok között, így a szombati csodás időben rengetegen vallatták a kedvenc helyeket.

– Nem titok, hogy a halőri szolgálat szintén hasonló aktivitással igyekezett ellenőrizni a rengeteg horgászt. Nem kevés segítséget is kaptunk munkánkhoz, hiszen az éjszakai órákban a Vízirendészet kezdte meg a horgászok ellenőrzését, majd halőreinkkel együtt az Állami Halőri Szolgálat és a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége által életre hívott megyei halőri szolgálat munkatársai is segítettek nekünk. Az ellenőrzések során rengeteg megtartott halat láttunk, de a horgászok döntő többsége szabálytisztelőnek bizonyult. Néhány kisebb horderejű szabályszegés mellett egyetlen súlyos eset fordult elő: a fent említett 10 süllős – számoltak be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai.

Érdekel a balatoni horgászat? Itt találsz további cikkeket!

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva