Krausz Andrea | 2021.03.23. 06:00
Több ezer új típusú műfészekkel segítik a balatoni fogassüllő szaporodását
Balatonberény, Fonyód, Tihany és Balatonvilágos előterében helyeztek ki 2500 műfészket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Ezekkel a fogassüllő szaporodását segítik. A sárga bójákkal határolt területeken óvatosan közlekedjünk, és itt a horgászat is tilos.

– A Balaton halállományának fejlesztését célzó GINOP projektünk egyik fejezete az elmúlt 4 évben arra irányult, hogy meghatározzuk a legideálisabb műfészek ismérveit (méret, forma, anyag, kelési hatékonyság, kezelhetőség, stb). A kutatási időszak végeztével a legjobban bevált fészektípus sorozatgyártása következett, végezetül idén először teljesen kiváltottuk a korábban boróka ágakból kötözött fészeksorokat.

Az új műfészkeket a süllőikrák lekelése után, de még a május eleji csónakos horgász-szezon kezdete előtt fogjuk felszedni –

számolt be a balatonihal.hu.

Meggyorsítják a süllő fejlődését

A Balatonban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 cm-t sem érik el. Ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik átalagosan 15 cm-esek, de akár a 20 cm-t is elérhetik.

A tógazdaságban ilyen szép egynyaras süllők nevelkednek
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– Társaságunknak idén is van engedélye legfeljebb 100 db ikrával megrakott fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni. A kivett fészkeket nem adjuk el, kizárólag saját halastavainkba helyezzük ki őket. A róluk lekelő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítjük vissza a Balatonba. Az őszi haltelepítési beszámolóinkban találkozhatunk ezekkel a bő arasznyi halacskákkal.

Tehát a tógazdasági neveléssel több, mint egy évet spórolunk meg süllőinknek az ivarérettségig vezető úton, ráadásul ebből a méretből a kallódás is kisebb arányú

– összegeznek a szakemberek.

Már nem kell borókaágakat kivágni. Ilyen korongalakúak az új műfészkek
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

A hős süllőapuka

A süllő a megfelelő hőmérsékletű vízben (8-10 fok) párosan ívik. A hím nagyon jó apuka, komoly gondot fordít az utódokra. A fészek mellett marad, azt őrzi és gondozza. Távol tartja az egyéb halakat, és úszóival legyezgeti az ikrákat, hogy friss vízhez juttassa azokat. A kikelő ivadék kezdetben pár napig fekszik az aljzaton és feléli szikzacskójának tartalékát. 4-5 centiméteres korában áttér a planktonikus táplálkozásra. A süllő ivadékok között a kannibalizmus elég erős. Ha kevés a keszeg ivadék (ezzel táplálkozik), akkor a kis süllők napok alatt lefelezik az egyedszámukat, képesek elnyelni kisebb testméretű testvéreiket.

 

Vigyázzunk a sárga bójáknál!
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

A horgászokat figyelmeztetik, hogy a sárga bójákkal határolt területen belül horgászni, ott tartózkodni és áthajózni is tilos, erre a Balatoni Horgászrend 43. pontja is kitér.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva