Fenyő Zsusza | 2018.06.30. 15:29
10 tipp, amire jó a levendula
A nyár első felében rengeteg levendulás programon vehetnek részt az érdeklődők, sőt, sok helyen szedni is lehet ebből a különleges, illatos növényből. Ahhoz adunk tippeket, hogy a levendulát hogyan, milyen formában lehet felhasználni, és az is kiderül, mennyi jó hatása van ennek a növénynek.

A Levendula hetek még tartanak a Balaton környékén, például itt is hozzá lehet jutni levendulához. De mit csináljunk vele?

  1. A levendulát hosszú szárral, még teljes elnyílása előtti állapotában érdemes leszedni, mert így a virága könnyen ”lemorzsolható”..
  2. Lekvárt, zseléket lehet belőle készíteni, de hozzáadhatjuk gyümölcslekvárokhoz is pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is. (A konyhában a levendula friss és szárított verzióját is fel lehet használni.)
  3. Szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van, és nagyon finom.
  4. Sütemények tetejére is rá lehet szórni (főleg linzerekhez ajánlott).
  5. Salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe kell tenni, és hozzátenni az olívaolajat vagy almaecetet.
  6. Kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál.
  7. Házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat.
  8. Virágából lehet teát is főzni.
    Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítünk.
    Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3szor egy csészével.
    A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendula leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
    Alvászavar, idegesség ellen:
    2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle. 1-2 csészével.
    Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.
    Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
  9. Ha ételekbe tesszük bele a növényt, egyedi íze miatt először csak kis mennyiséget érdemes használni. Arra is célszerű odafigyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert keserűvé válhat.
  10. Főznek levendulás sört, de népszerűek a levendulakivonattal ízesített gyümölcspálinkák is.

A levendula:
Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. Epeműködést fokozó hatása miatt a levendula a puffadás és az emésztési zavarok ellen is hatékony. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti. A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést. Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti. Az immunrendszert erősíti, élénkíti. Relaxál, regenerál. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is. Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk. Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket. Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását. Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat. Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén). Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.

Néhány egyszerű levendulás recept:

Levendulaszörp:

Hozzávalók: 6 bögre cukor, 6 citrom leve kifacsarva, 2 bögre víz, 2 bögre levendulavirág (a száraz virág is használható).

Elkészítés: A cukrot, a citromlevet és a vizet egy lábosban felforraljuk. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, beleszórjuk a levendulavirágokat, elzárjuk alatta a lángot és lefedve pihenni hagyjuk. Néhány óra múlva átszűrjük , egyet forralunk rajta, és még melegen üvegbe töltjük, és száraz-dunsztba hagyjuk kihűlni.

Eper lekvár levendulával:
1 kg eper, 70 ml citromlé, 1 teáskanál friss levendula, 500 g cukor, 50 gr porcukor.
Elkészítése: A tisztított epret forraljuk a cukorral és a citromlével fedő nélkül. A porcukrot a levendulával, egy turmixgéppel összedolgozzuk és keverés közben a lekvárhoz adjuk.

Levendulás méz házilag:
Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág.
Elkészítése: melegítsük fel együtt az üveg mézet és a levendulavirágot, majd hagyjuk kihűlni.

Fotók: pixabay
Forrás:tihanyilevendulapalanta.hu, egeszsegkalauz.hu, netamin.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva