2018.10.07. 15:00
13. Ultrabalaton, nem csak babonásoknak
Kezdődik! A 13. Ultrabalaton online nevezését október 13-án 13 óra 13 perckor nyitják meg a szervezők, érdemes lesz koncentrálni és gyorsnak lenni a számítógép előtt, mert a csapatok mezőnye percek alatt telt házas lehet.

Szerencsés tizenhármas! A mitikus szám fontos szerepet tölt be Európa egyik legismertebb, legnagyobb tömegeket megmozgató és egyben legnépszerűbb, a magyar tengert 221 kilométeres körben megkerülő ultrafutóverseny esetében: 2019. május 10–12. között a 13. Ultrabalatonra kerül sor. S hogy a tizenhármas szám hangsúlyos szerepet kapjon, a szervezők néhány nap múlva, október 13-án 13 óra 13 perckor nyitják meg az online nevezési felületet az Ultrabalaton oldalán. A verseny főszervezőjével, a Maratonman ügyvezetőjével, Zelcsényi Miklóssal a Spartathlon kvalifikációs versenyének is számító UB előkészületeiről beszélgettünk.

Babonás?

Ha a tizenharmadik Ultrabalaton miatt kérdezi, akkor kifejezetten szerencsés motívumnak tartom ezt a számot, nem véletlen, hogy az elkövetkezendő hét hónap során minden e körül forog majd. Fontos változás lesz például, hogy a korábbi évekkel ellentétben ezen a versenyünkön nem tizenkét, hanem tizenhárom főben limitáltuk a csapatváltók maximális létszámát. Ezen kívül október tizenharmadikán tizenhárom óra tizenhárom perckor indulhat a verseny honlapján az online nevezés. Tizenharmadikán nem, de a korábbi szokásoknak megfelelően május második hét végéjén péntektől vasárnapig zajlik majd az UB.

Tavaly ilyenkor kicsivel több mint fél óra kellett ahhoz, hogy a nevezés beteljen, de sokan így sem tudtak eljutni a regisztráció lehetőségéig. Ez ügyben lesz változás?

Az előzetes vélemények alapján telt ház lesz a következő Ultrabalaton is, tehát azok, akik csapatnevezésre készülnek, és a procedurában „győztesek” szeretnének lenni, a megadott időpontra élesítsék be számítógépüket, mert ismét rekordgyorsasággal telhet be az előnevezési létszám. Az egyéni indulóknak később nyitjuk meg a nevezési felületet, igaz, az ő esetükben nincs is létszámlimit. Új fejlesztői és programozói csapat segíti majd a munkánkat, és nagyon bízom benne, hogy abszolút zökkenőmentes lesz a procedúra. Tavaly óta egyéni regisztrációval, személyre szabott felületen lehet a versenyeinkre, így az Ultrabalatonra is jelentkezni, ez a módszer hatékonyabb, gyorsabb, egyszerűbb, átláthatóbb regisztrációt jelent, úgyhogy mind a rutinos, mind pedig az „elsőbálozó”, azaz reménybeli ultrabalatonistákat is csak biztatni tudom, hogy ne feledkezzenek el az előzetes regisztrációról.

Hatalmas volt a mezőny idén májusban is, mi lesz jövőre, s milyen futó- és kísérői létszám jelentheti a felső határt az UB-n?

Tizenháromezer részvevőre számítunk. Tekintélyes létszám, de tartjuk magunkat a korábbi elvhez, miszerint fokozatosan, észszerűen a biztonságot, a minél tökéletesebb rendezést, lebonyolítást és színvonalat szem előtt tartva emeljük a számot. A tizenharmadik UB-n százzal több csapat indulhat, de ez is legalább ezerötszáz fővel több részvevőt jelent, hiszen a futókon kívül egy-egy csapatban vannak kerékpáros és autós kísérők is.

A legnagyobb meglepetés, hogy májusban nem az eddigi helyszín, a Club Aliga lesz a rajt és a cél zónája, hanem Balatonfüredre vitték át a versenyközpontot. Miért?

Az egyéni futók, majd a csapatok rajtoltása óriási logisztikai kihívás, elég, ha csak annyit mondok, hogy a start első időpontja hajnali négy óra, míg az utolsó csapat délután vágott neki a kétszázhuszonegy kilométeres távnak. Így többségben voltak azok, akik a verseny legkritikusabb szakaszára, a Balaton-felvidéki utakra késő este, sőt éjszaka értek el, azaz az egyetlen olyan terepen vaksötétben futottak, ahol nem kerékpárúton, hanem közúton lehetett csak haladni, ráadásul itt az emelkedőkkel is meg kell küzdenie a részvevőknek. A füredi rajtoltatással viszont senkinek sem kell este, éjszaka megküzdeni ezzel a nehézséggel, azok, akik a legkésőbbi rajtzónába kerülnek, Keszthely környékén vagy az után futnak bele az éjszakába, és ott már kerékpárúton tudnak haladni. Ide tartozik, hogy az Annagora Aquaparkban modern körülmények várják a versenyzőket, ráadásul Balatonfüreden és közvetlen környéken sokkal könnyebb a versenyközponthoz közeli szállást találni a nagyobb létszámú csapatoknak is, arról nem beszélve, hogy a wellnessközpontban nagyszerű lehetőség nyílik a kikapcsolódásra. A terveink szerint negyvennyolc szakasz- és váltóponton halad majd át a mezőny, az UB ezúttal is a legendás Spartathlon kvalifikációs versenye lesz. Egyvalami nem változik: a magyar tenger körbefutásához a harminckét órás szintidőn belül továbbra is kétszázhuszonegy kilométert kell majd legyűrni.

Fotó: Unsplash @quinoal

A tó marad, a verseny változik

– A versenyközpont Balatonfüreden, az Annagora Aquaparkban lesz, ahol több mint ötszáz férőhelyes parkoló áll rendelkezésre.
– Továbbra is minőségi márkás futópóló, az idén már Mizuno kerül a rajtcsomagokba.
– Babonás inspirációként a maximális csapatlétszámot tizenhárom főre bővítették a szervezők.
– Tovább növelték a szakaszok és a váltópontok számát (a tervek szerint immár 48 lesz), bízva az egyes pontokra nehezedő nyomás csökkenésében – a legrövidebb szakasz 1.9, míg a leghosszabb több mint tíz kilométeres lesz.
– A versenyzők biztonsága érdekében a Balaton-felvidéken szigorúbb szabályok lesznek bevezetve.
– Tavaly a zsíros kenyér volt a sláger, az idén palacsintára váltanak.

– A befutók egyedi érmet kapnak – mindenki olyan szalaggal, amilyen számban teljesített.
– A verseny előtti napon tésztapartit tartanak.
– A különleges helyszínek sorában a mezőny 2019-ben is átfut a Varga-pincészet pincesorán.
– A céges kategóriában az egy cégtől regisztráló csapatokat – a lehetőségekhez mérten – egy blokkból indítják majd.
– Személyes profil szükséges a nevezéshez, de ennek keretében a felelősségvállalási nyilatkozatok elkészítése is egyszerűsödik.
– Limitálták a különböző kategóriák csapatainak számát.
– Az UB továbbra is az ötpróbasorozat eseménye, aki regisztrál a sorozatba, 2019-ben az UB-n összegyűjtött kilométereit értékes nyereményekre válthatja.

– Az újonc, „elsőbálozó” csapatoknak előadást szerveznek, amely a csapatkapitányoknak nyújt segítséget.

Rekorderek a magyar tenger partján

Az Ultrabalaton leggyorsabb futója a brit Dan Lawson, aki 2017-ben a verseny történetének legviharosabb viadalán rekordidő, 18:30:20 óra alatt futotta le a 221 kilométert.

Egyéni indulók futnak a 220 kilométeres Ultrabalaton versenyen Balatonaligán 2017. május 20-án. A tizenegyedik alkalommal megrendezett szabadidős sporteseményen a résztvevők a Balatont megkerülve teljesítik a távot futva, kerékpárral, egyéniben, vagy csapatban. MTI Fotó: Varga György

Az elmúlt tizenkét évben összesen 481 egyéni ultrafutó teljesítette legalább egy alkalommal – szintidőn belül – a távot, és e verseny ikonikus alakja a francia Gilles Pallaruelo, aki eddig az összes UB-n rajthoz állt, és célba is ért.

Az abszolút ranglistán a verseny történetében eddig egyetlen alkalommal végzett az élen női versenyző, mégpedig Lubics Szilvia, győztesnek dupláznia az abszolút ranglistán eddig még nem sikerült.

A 2017. évi Spartathlon női győztese, Maráz Zsuzsanna egymás után három alkalommal győzött az Ultrabalatonon.

Forrás: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva