Fábos Erika | 2019.07.20. 11:00
15 szabály, hogy ne sérülj meg egy fesztiválon
A Balaton környékén is egymást érik a szabadtéri rendezvények, fesztiválok. A katasztrófavédők elárulták, mire figyelj a biztonságod érdekében.

A nyári szezonban, – ahogy az egész országban – a Balaton környékén is egymást érik a szabadtéri rendezvények, fesztiválok. Többségükön a zene mellett a bor, vagy a sör kapja a főszerepet, ami a kánikulával és a zsúfoltsággal már veszélyes kombinációt alkothat. Nem véletlen, hogy a katasztrófavédelem szakemberei úgy gondolták, közleményben is felhívják a figyelmet a leselkedő veszélyekre és tanácsot adnak azok elkerülésére.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat szóvivője azt mondta: idén eddig 126 fesztivált ellenőriztek és azt tapasztalták, hogy a rendezők ügyelnek a fesztiválozók biztonságára, így csak kisebb hiányosságokat tártak fel.

Ha – mielőtt szórakozni kezdesz – körülnézel, te is gyorsan el tudod dönteni, hogy biztonság szempontjából jó helyen vagy-e.

Az egyik legfontosabb elvárás, hogy a vendégek veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon és kivetítőkön jelzett menekülő útvonalakra van szükség. A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön mutatják be, mit kell tenni veszély esetén. Emellett minden rendezvényen megfelelő létszámú és felkészített biztonsági személyzetet kell foglalkoztatni, veszély esetén az ő utasításaikat kell követni.

Itt van néhány egyszerű szabály, amivel biztonságosabban szórakozhat:

1. Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt.

2. Vihar, vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni.

3. A helyszínt, a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni.

4. Senki ne meneküljön vihar idején fa alá. Ott nemcsak a villámcsapás jelent veszélyt, hanem a szél kicsavarhatja a fát is, vagy ágak törhetnek le róla.

5. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.

6. Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni, a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle.

7. Sátrat csak a kijelölt helyen szabad felállítani. A sátor felállítási helyét úgy kell megválasztani, hogy ne legyenek a sátor felett és annak közelében instabil tárgyak, veszélyes fák.

8. Az eső önmagában nem veszélyes, viszont ha tömegben esernyőt használsz, az már balesetet okozhat. Aki nem akar megázni, vigyen magával esőkabátot, az esernyőt pedig hagyd otthon.

9. A telefon nem csak arra jó, hogy fotózz és videózz vele, ha baj van. Hívd inkább a segítséget a 112-es segélyhívó számon.

10. Fesztiválokon csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, ott is csak akkor, ha ezt nem tiltja a fesztivál házirendje.

11. A fesztivál területén található erdőkben, mezőgazdasági táblákon és azok húszméteres környezetében ne gyújts rá és ne rakj tüzet.

12. Üveghulladékot ne dobj el a szabadban, mert a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként tüzet okozhat.

13. Fesztiválon se dobj el égő csikket.

14. Ha tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleled, azonnal jelezz a biztonsági személyzetnek.

15. Ne akadályozd a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva