Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2020.06.17. 14:00
Nem lesz bezárt vendéglő a Balatonnál
Felülmúlta a várakozásokat a Balaton elmúlt három hétvégéjének vendégforgalma, a kellemetlen időjárás pünkösdkor se vette el az északi parti vendéglátók és vendégek kedvét. Eddig elmaradt a látogatottság a múlt évitől, de bizakodóak a déli partiak is, miközben az élénkülésre a járvány miatt hazatért szakemberek is várnak, akiket már csábítanak vissza a külföldi vendéglátóhelyekre.

– A legoptimistább előrejelzések szerint a balatoni vendéglők, bisztrók, büfék forgalma elérheti a múlt évit, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a koronavírus-járvány miatt kieső külföldivendég-forgalmat a hazaiak nem tudják pótolni – vélekedett a Magyar Nemzetnek a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke.

Vágó Péter úgy látja, a járvány miatt sok vendéglátós tért vissza a külföldi üdülőparadicsomokból, ám közülük nem kevesen máris kifelé kacsingatnak. Mint mondta, akad köztük olyan, aki itthon most sem vállal munkát, mert a jobb ausztriai fizetés reményében ott folytatná, ahol abbahagyta.

Nincs idő a képzésre

Arra, hogy ki áll majd helyettük csatasorba, azt válaszolta: biztosan nem azok, akik a vírusjárvány miatt sajnálatos módon az utcára kerültek vagy jobb híján közfoglalkoztatottak lettek.

– Nem lenne idő átképezni őket, kiváltképp a vendéglátásra előírt szigorú higiénés ismeretek elsajátítására. Erre most egyáltalán nem alkalmas az idő, akárkit nem lehet beosztani felszolgálói, pultosi vagy konyhai munkára. Tudomásul kell venni, hogy a vendéglátás is egy szakma, még ha időnként, bizonyos helyzetekben a nem szakképzettek foglalkoztatására is rákényszerülnek a vendéglátóhelyek – jegyezte meg a Kisosz-elnök.

Vágó Péter határozottan állítja: nincs és nem is lesz bedeszkázott ablakú vendéglő a Balatonon, sőt vannak olyanok is, akik visszavették az üzletüket vagy újat nyitottak.

Váratlanul sokan kerültek utcára a vendéglátásból is
Fotó: Bach Máté

Délen bizakodnak

A dél-balatoni vendéglátóhelyek többségében már megvan a személyzet gerince, azt viszont még nem tudni, lesz-e elég szakember vagy hadra fogható kisegítő a július-augusztusi csúcsszezonban. Ezt már Makkos Péter fonyódi vendéglős, a Somogy megyei Kisosz balatoni munkatársa válaszolta.

– A strandbüfék, -bisztrók kivételével pünkösdkor már csaknem minden vendéglátóegység kinyitott Fonyódon. Gondban most azok vannak, nemcsak nálunk, hanem a többi balatoni nyaralóhelyen is, akik a távolságtartás betartatása miatt a vendégteret vagy a teraszt nem tudják bővíteni – jegyezte meg. Becslése szerint a múlt év hasonló időszakához képest 30-40 százalékos lehet eddig a vendéglátóhelyek forgalomkiesése, de mint mondta, egy, a hét elején tartott tanácskozásukon optimista hangulat volt.

Rendezvényre várva

– A déli parti vendéglátók töretlenül bíznak abban, hogy a szabadságukat itthon töltő magyarok többsége a Balatont választja üdülőhelynek. Ugyanakkor arra is számítanak, hogy idén nyáron is a hosszú hétvégéken lesz nagyobb a vendégforgalom – összegezte a tó somogyi partján dolgozó vendéglátósok véleményét a Kisosz somogyi elnöke.

Kertész Rezső szerint a vendéglátóegységek Földvártól Siófokig nemigen számolnak munkaerőhiánnyal, a déli part nyugati részén viszont gondot okozhat, hogy nem lesz elég szakképzett szakács, pincér.

– Vendéglátós munkatársaim azt várják, hogy „megteljenek” rendezvényekkel a nyári hónapok. Azért is, mert a sokéves tapasztalat szerint a rendezvényturizmus hozza az éttermekbe, bisztrókba, borozókba a legtöbb vendéget – tette hozzá. Kertész Rezső úgy látja, hogy miközben a balatoni élelmiszer-áruházak már most zsúfoltak a vásárlóktól, mivel ételre, italra a nehezebb időszakban is költenek a Balatonon tartózkodók, a déli part 2400 kiskereskedelmi boltja közül a divatcikkeket árusító üzletek jó része viszont egyelőre vásárló nélkül marad.

Nyitókép: shutterstock
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva