2019.01.20. 18:00
17 pont, amit minden pecásnak tudnia kell
A horgászat nem veszélytelen foglalatosság, gyakorlott pecások mondták el, mik azok a fontos részletek, melyekre figyelni kell.

1. Ha napon vagyunk, tudni kell, hogy annak ereje vízparton hatványozottan érvényesül, a víz visszatükrözi a napsugarakat, így akár télen is könnyű leégni.
2. Ha csónakból horgászunk, legyen ott a kötelezően előírt felszerelés!
3. Ne álljunk fel, ha nem feltétlenül muszáj! Ez főként a horogra akadt hal fárasztásakor jellemző, és ha gyakorlatlan segítő van velünk, könnyen beleeshet valaki a vízbe. Ez nem is olyan ritka eset. Vízbeesés előfordulhat nagyobb hal beemelésekor is.
4. A mai csónakok már stabilabbak, biztonságosabbak, nem billegnek olyan könnyen, de nem véletlenül előírás a mentőmellény. Vegye fel a horgász, főleg, ha éjszaka horgászik nagy sodrású vízen! Sokan nem szeretik, mondván, hogy kényelmetlen, úszni meg tudnak, de ha valaki váratlanul borul vízbe, főleg, ha sötétben, pánikba eshet, és könnyen megvan a baj.
5. A horog szúrása is veszélyes lehet, ha ellenőrizetlen helyről származó csali, főként csontkukac van rajta, hiszen a nem bolti csonti a dögön tenyészik. A szúrás helye könnyen elfertőződhet!

6. Alkoholt ne fogyasszunk!
7. Folyón mindenképpen számolni kell a vízszintingadozással.
8. Ügyelni kell, nehogy belecsússzunk a vízbe a meredek vagy omladozó partról, és ingatagabb csónakkal ajánlott kerülni az örvényeket vagy a hajók, nagy teljesítményű motorcsónakok keltette hullámokat.
9. Ha többen megyünk horgászkirándulásra, mindig szóljunk egymásnak, hol vagyunk.
10. Az elektromos távvezetékek közelében is legyünk óvatosak.

11. A modern horgászbotok magas széntartalmú anyagokból készülnek. A többméteres korszerű pecabotok viharos időben kialakuló villámláskor óriási veszélyt jelentenek a vizek partján szerencséjüket próbálókra.
12. Indulás előtt a csónakból merjük ki a vizet, és ügyeljünk a megfelelő súly elosztására is. Csak annyi személyt szállítsunk, hogy a vízvonal és a csónak pereme közötti távolság ne legyen 25 centiméternél kisebb.
13. Fontos, hogy a csónakból ne lógassuk a lábunkat a vízbe, mert az könnyen balesethez vezethet.
14. A csónakban tartózkodó, úszni nem tudó, valamint tizennégy évnél fiatalabb személy, továbbá a vízi sporteszközön közlekedő minden személy köteles mentőmellényt viselni.
15. Fürdés céljából a vízi járművet csak a vezető engedélyével szabad elhagyni. Ilyenkor a fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljes biztonságban.

16. Csónakot az vezethet, aki a 14. életévét – gépi hajtású vízi jármű esetén 17. életévét – betöltötte. Emellett tud úszni, a vezetésben kellő gyakorlattal rendelkezik, valamint ismeri a vízterületet és a szabályokat. Az is fontos, hogy nem állhat a vezetési képességre hátrányosan ható szer, például alkohol befolyása alatt. Aki mégis ilyen állapotban vezet gépi meghajtású vízi járművet, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki pedig nem gépi meghajtású vízi járművet vezet így, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
17. A szabad vizek mentén történő fürdőzés a kijelölt fürdőhelyeken a legbiztonságosabb. Itt ugyanis rendelkezésre áll a gyors és szakszerű mentéshez a személyi és tárgyi feltétel. Azonban ezeken a helyeken is ügyelni kell, hogy csak a fürdőhelyet kijelölő bóják között mártózzunk meg.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva